Pizza ze szpinakiem, gorgonzolą i mozzarellą

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
pizza%20ze%20szpinakiem%20i%20gorgonzola.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
34 cm

  • Ciasto na 1 pizze o śr. 34 cm:

    Ilość Składnik
    12 g drożdży świeżych
    ciepłej wody
    mąki
    soli
    oliwy
    mleka lub wody
    ½ łyżeczki cukru
  • Sos pomidorowy:

    Ilość Składnik
    krojonych pomidorów w puszcze
    średnia, drobno posiekana cebula
    ząbki czosnku
    oregano
    tymianku
    1 łyżeczka bazylii
    sól do smaku
    1 łyżeczka cukru do smaku
  • Dodatki:

    Ilość Składnik
    500 g szpinaku w liściach
    200 g gorgonzoli
    200 g mozzarelli
    sól do smaku
    ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania

Z drożdży, mleka, odrobiny mąki i szczypty cukru zrobić zaczyn, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Zaczyn wymieszać z resztą składników (mąka, ciepła woda, sól, oliwa). Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z misy, uderzyć pięścią, by uciekły pęcherzyki powietrza. Uformować spód do pizzy, pozostawiając grubszy brzeg ciasta.

Podczas wyrastania ciasta przygotować sos. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje i stanie się zawiesisty.

Szpinak świeży umyć, obgotować z dodatkiem soli i czosnku, zblanszować i odsączyć na sitku. Mrożony rozmrozić i podgotować z solą i czosnkiem. Gorgonzolę pokroić w grubszą kostkę. Mozzarelle zetrzeć.

Uformowany spód posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć szpinak i pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Startą mozzarellą posypać na 3 minuty przed końcem pieczenia.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 260°C.


Smacznego :)

Pizza ze szpinakiem, gorgonzolą i mozzarellą

Ocena:
Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12

Jeśli podobnie jak my lubicie połączenie szpinaku i gorgonzoli, po spróbowaniu tej pizzy będziecie w niebie. Idealne, wielokrotnie przez nas wypróbowane cienkie ciasto, otulone kremowym sosem pomidorowym pachnącym tymiankiem, oregano i bazylią. A na wierzch kołderka z dobrze doprawionego szpinaku, pikantnej gorgonzoli i ciągnącej się mozzarelli… Czy można chcieć czegoś więcej? No może jeszcze dodatek dobrego i zarazem średnio intensywnego Gewurtztraminera … i już jest idealnie. :) Przepis na ciasto, z moimi zmianami pochodzi stąd, reszta to inwencja własna. Bardzo Wam polecam.

pizza%20ze%20szpinakiem%20i%20gorgonzola2.JPG pizza%20ze%20szpinakiem%20i%20gorgonzola3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Damian Damian
    2013-12-31 11:47:09

    Piec w 260 stopniach, ale na jakim trybie piekarnika? Góra dół? Czy może termoobieg?

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-24 21:03:13

    Uwielbiam takie połączenie smakowe, po prostu uwielbiam! Ale teraz nie mogę:( muszę być dzielna:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-24 15:50:00

    Niewiem czy lubie połączenie gorgonzoli iszpinaku, bo nigdy nie jadłam takiego zestawu ...ale podejrzewam, ze znalazłby u mnie uznanie :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-07-24 09:17:05

    Mniam! Zgłodniałam! Chętnie spróbowałabym kawałek:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-24 04:46:58

    Świetne połączenie smaków! Pizza wygląda absolutnie fantastycznie! Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • Emma Emma
    2012-07-24 01:07:51

    takie połączenie to zdecydowanie moje połączenie! narobiłaś mi ochoty na pizzę! :)

    Twój komentarz

Pizza ze szpinakiem, gorgonzolą i mozzarellą

Pizza ze szpinakiem, gorgonzolą i mozzarellą

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 34 cm

Opis

Jeśli podobnie jak my lubicie połączenie szpinaku i gorgonzoli, po spróbowaniu tej pizzy będziecie w niebie. Idealne, wielokrotnie przez nas wypróbowane cienkie ciasto, otulone kremowym sosem pomidorowym pachnącym tymiankiem, oregano i bazylią. A na wierzch kołderka z dobrze doprawionego szpinaku, pikantnej gorgonzoli i ciągnącej się mozzarelli… Czy można chcieć czegoś więcej? No może jeszcze dodatek dobrego i zarazem średnio intensywnego Gewurtztraminera … i już jest idealnie. :) Przepis na ciasto, z moimi zmianami pochodzi stąd, reszta to inwencja własna. Bardzo Wam polecam.

Składniki

  • Ciasto na 1 pizze o śr. 34 cm:

    Ilość Składnik
    12 g drożdży świeżych
    ciepłej wody
    mąki
    soli
    oliwy
    mleka lub wody
    ½ łyżeczki cukru
  • Sos pomidorowy:

    Ilość Składnik
    krojonych pomidorów w puszcze
    średnia, drobno posiekana cebula
    ząbki czosnku
    oregano
    tymianku
    1 łyżeczka bazylii
    sól do smaku
    1 łyżeczka cukru do smaku
  • Dodatki:

    Ilość Składnik
    500 g szpinaku w liściach
    200 g gorgonzoli
    200 g mozzarelli
    sól do smaku
    ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania

Z drożdży, mleka, odrobiny mąki i szczypty cukru zrobić zaczyn, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Zaczyn wymieszać z resztą składników (mąka, ciepła woda, sól, oliwa). Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z misy, uderzyć pięścią, by uciekły pęcherzyki powietrza. Uformować spód do pizzy, pozostawiając grubszy brzeg ciasta.

Podczas wyrastania ciasta przygotować sos. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić aż sos zgęstnieje i stanie się zawiesisty.

Szpinak świeży umyć, obgotować z dodatkiem soli i czosnku, zblanszować i odsączyć na sitku. Mrożony rozmrozić i podgotować z solą i czosnkiem. Gorgonzolę pokroić w grubszą kostkę. Mozzarelle zetrzeć.

Uformowany spód posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć szpinak i pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Startą mozzarellą posypać na 3 minuty przed końcem pieczenia.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 260°C.


Smacznego :)