Babka drożdżowa - najlepsza

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3649.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    rodzynek
    rumu
    aromatu rumowego
    mąki pszennej
    mleka
    70 g drożdży świeżych
    żółtek
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
    szczypta soli
  • Lukier i dekoracja:

    Ilość Składnik
    smażonej skórki pomarańczy
    cukru pudru
    odrobina różowego barwnika lub 2-3 łyż soku z mocno czerwonych owoców
    3 łyżki wody

Sposób przygotowania

Rodzynki sparzyć, dolać kieliszek rumu i kilka kropek aromatu rumowego.

Mleko podgrzać, tak, żeby było letnie (temp. max. 37 stopni C). Pokruszone drożdże przełożyć do małej miski, dodać 2 łyżeczki cukru, rozetrzeć, zalać połową lekko ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać czy już jest odpowiednio gęsty - na ogół wychodzi około 2/3 szklanki). Rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. do wyrośnięcia.

Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo podczas pieczenia jeszcze urośnie) . Piec ok. 35-40 minut w temp. 180° C (najlepiej na funkcji grzanie góra/dół). Jeśli jednak musicie piec z termoobiegiem, to zmniejszamy temperaturę do 160-165 °C. Po wystudzeniu babę polukrować (cukier puder, wodę i ewentualnie barwnik wymieszać na jednolity, dość gęsty, ale płynny lukier). Wierzch udekorować smażoną skórką pomarańczową.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Nie mogę powiedzieć o niej nic innego jak to, że jest idealna, moja ulubiona. :) Zawsze wychodzi tak samo pyszna, mięciutka, wilgotna, wspaniale pachnąca rumem i skórką pomarańczową. Odkąd wypróbowałam ten przepis na babę drożdżową na inne już nawet nie patrzę. To chyba miłość aż po grób. :). Dobrze przechowywana (pod przykryciem – w szczelnie zamkniętym pudełku na ciasto lub foliowym woreczku zachowuje świeżość bardzo długo jak na ciasto drożdżowe, nawet do 4-5 dni, ale jej cechą charakterystyczną jest raczej znikanie w niewyjaśnionych okolicznościach już pierwszego dnia. :) Przepis autorstwa Magdy Gessler. Bardzo, bardzo Wam polecam!

IMG_3647.JPG IMG_3662.JPG IMG_3675.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • viki viki
    2017-04-19 15:46:40

    najlepsza babka ever, robię ją na święta wielkanocne już trzeci rok z rzędu, jest długo wilgotna, puszysta, pachnąca, IDEAŁ

    Twój komentarz
  • Swietna Swietna
    2017-04-15 20:23:13

    Już drugi raz ją zrobiłam Pyszna! Polecam

    Nie robiłam lukier

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2017-03-19 11:26:30

    Potwierdzam . Najlepsza babka jaka jadłam, żałobie ja po raz kolejny na Wielkanoc bo naprawdę warto😊

    Twój komentarz
  • Katarzyna Katarzyna
    2016-07-03 09:08:35

    Nie przepadam za ciastami - wyjątek robię dla mazurka z orzechów włoskich, wedle przepisu mojej siostry (chętnie udostępnię) i drożdżowców wszelkiej maści. Wypróbowałam kilka receptur na babki - raz okazywały się lepsze, raz gorsze, ale ta, którą upiekłam wczoraj, przechodzi ludzkie pojęcie! Boska, po prostu boska, fenomenalna, obłędna! I wszystko się zgadza z tym, co napisałaś: żółciutka, leciuchna, puszysta, cudnej urody. Prawdę mówiąc, to wyszły mi dwie, bo nie mam odpowiednio dużej formy, więc rozdzieliłam ciasto do dwóch mniejszych. Dzięki! Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kape Kape
    2016-03-29 11:07:13

    Świetna! Była (bo już po niej tylko wspomnienie :)) królową na balu wielkanocnych mazurków!

    Rodzynki "upiłam" whiskey, bo nie miałam rumu, a ciasto wyszło lekko wilgotnawe i puszyste. Dziękuję za "pyszny" przepis!

    Twój komentarz
  • Lucy Lucy
    2016-03-27 22:44:01

    Babka pięknie wyrosła na każdym etapie..w trakcie pieczenia urosła aż na brzeg, musiałam nakryć wierzch papierem by zbytnio nie było brązowa. Po koniec pieczenia włączyłam piekarnik z funkcją dolnego grzania, przy takiej wysokości miałam obawy, by nie była surowa w środku. Ta porcja ciasta wystarczy na jedną duże formę i ew. do keksówki.W smaku pyszna, w przekroju tak jak na zdjęciach.

    Twój komentarz
  • Cukier puder Cukier puder
    2016-02-21 12:59:09

    Na lukier mam użyć aż 2 szklanki cukru pudru?

    Błąd w przepisie czy tak ma być?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:42:09

      nie, to nie jest błąd :) można użyć mniej, wtedy lukru będzie mniej ;)

      Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2015-05-17 18:00:14

    A można użyć tego ciasta drożdżowego do placka z owocami??? Czy będzie zbyt delikatne?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-19 11:51:57

      Będzie zbyt delikatne i owoce mogą opaść na dno. Do placka z owocami polecam to ciasto: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3333/mieciutki-placek-drozdzowy-ze-sliwkami-i-chrupiaca-kruszonka. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Luśka Luśka
    2015-03-29 18:05:31

    Czy ciasto można przechować w lodówce i upiec kolejnego dnia, jeśli tak, to w jaki sposób?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-29 20:56:56

      Tak, można wstawić ciasto na noc do lodówki na pierwsze wyrastanie (czyli po wyrobieniu) i kolejnego dnia wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce, żeby jeszcze trochę podrosło (na pewno będzie potrzebowało na to podrośniecie i ogrzanie się trochę czasu, ale ważne, żeby podwoiło objętość) i dalej postępujemy jak w przepisie, czyli wyrośnięte rozgazować, przełożyć do formy z kominem i odstawić w cieple miejsce do ponownego wyrośnięcia (z reguły na około 30 min.). Można też odstawić do lodówki ciasto na drugie wyrastanie, a więc już w foremce, wtedy rano wyjmujemy je z lodówki, jeśli się za mało napuszyło odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby jeszcze trochę podrosło (wypełniło formę) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Luśka Luśka
        2015-04-01 15:45:02

        Dziękuje. :)

        Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2015-03-28 15:17:11

    Pierwszy raz w życiu upiekłam babkę drożdżową. Wyszła przepyszna. Jest tak puszysta, że lekko ciepłej nie mogłam ukroić. Zachęcam wszystkich to wypróbowania przepisu. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-03-26 12:59:03

    Pani Kasiu babka wygląda bardzo zachęcająco:) w związku z tym mam pytanie o pojemność/średnice formy do babki. Moja ma średnicę 24,7 cm, czy w związku z tym proporcje składników będą odpowiednie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam seredcznie

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-26 19:19:01

      Tak, będą odpowiednie, najwyżej babka będzie ciut wyższa. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • ania29247 ania29247
    2015-03-21 18:23:56

    Hej. Polecam babeczkę, jest naprawdę bardzo smaczna, zwłaszcza na świeżo, od razu po upieczeniu, jak to drożdżowe... Jest puszysta i żółta niczym wielkanocny kurczaczek.

    Moja babka jest bez rumu i rodzynek, ale za to ze skórką pomarańczowa i aromatem waniliowym :) Dziękuję za przepis.

    Twój komentarz
  • Urszula Urszula
    2014-12-28 12:58:18

    polecam bardzo dobra :-) nie mam zdjęcia

    nastepnym razem jak upiekę zrobie zdjęcie.

    Dziekuje za przepis.

    Twój komentarz
  • gufo gufo
    2014-05-12 15:32:37

    Kiedy jej spróbowałam, przestałam piec inne babki:) Pyszna, wytworna, babciowa....najlepsza:) Kurczę! Moja tylko nie jest taka fotogeniczna - nie zdąży zapozować, a już jej nie ma:)

    Twój komentarz
  • babka babka
    2014-04-15 16:35:26

    mniam

    Twój komentarz
  • madzia madzia
    2014-03-22 20:48:10

    Pierwszy raz w życiu piekłam babkę drożdżowa :) choć dużo przy niej pracy :/ to naprawdę warta grzechu! Pozdrawiam, dziękuję i bardzo polecam!!!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2013-03-28 18:21:37

    Widać, że jest pyszna:)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2013-03-01 16:56:56

    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinarnej Przepisy Magdy Gessler. Akcja nie jest cykliczna, więc można zamieszczać archiwalne wpisy. Szczegóły znajdują się tu:http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/przepisy-magdy-gesslerPozdrawiam ciepłoKasia vel Droczilka

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-08 16:16:35

    Potwierdzam entuzjastyczne opinie. Babka wyszła puszysta i baaardzo smaczna. Z podwójnej porcji wyszły 3 babki, które skonsumowane zostały w zastraszajacym tempie.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-04-03 22:01:56

    Wyszla super, troche paprania zeby ja zrobic ale napewno warto. Ja mialam mniejsza forme wiec babka wyszla drugie tyle co na obrazku. Wyglada super i smakuje wysmienicie.

    Dzieki za przepis.

    Twój komentarz
  • Krysia Krysia
    2012-03-11 08:58:36

    Piękna różowa baba!

    Krysia

    codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    Twój komentarz
  • KUCHARNIA, Anna-Maria KUCHARNIA, Anna-Maria
    2012-03-09 13:22:27

    Wygląda doprawdy wspaniale! Nie ma innej możliwości, jak tylko ją upiec!

    Zapisuję:)

    Pozdrawiam Cię!

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-03-08 16:32:37

    Babka piękna! Całe życie poszukuję babki i ciasta drożdżowego idealnego. Jeśli polecasz, spróbuję. Mam nadzieję, że mi się uda:) Irmela

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-08 15:59:50

    Też mam swoją ulubioną babę, ale ta wygląda po prostu nieziemsko! Zrobię i może ona stanie się też moją ulubioną. Piękna jest...

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-03-08 14:40:55

    ale cudna babeczka :) apetycznie się prezentuje... mniam!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-08 14:17:45

    fantastyczna, musze ją wypróbować:)

    Twój komentarz
  • basia basia
    2012-03-08 13:16:44

    Wyglada niesamowicie, z najwiekszą przyjemnoscia sprobuje..

    Twój komentarz
  • margot margot
    2012-03-08 09:36:39

    wow , cudna , normalnie zapierająca dech w piersi

    pozdrawiam

    p.s to z jej książki jest ten przepis?

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-03-08 07:14:07

    Wyglada bardziej niż idealnie! Cudo!

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-03-08 06:11:25

    Wyglada fantastycznie. Musze koniecznie wyprobowac przepis :)

    Pozdrowienia.

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-03-08 06:04:37

    Cudowne zdjęcia ! Babeczka ślicznie się prezentuje

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-08 05:51:09

    Wygląda odlotowo! Pięknie jej w tych kolorach. Smaczna musi być :)

    Pozdrowienia

    Twój komentarz

Babka drożdżowa - najlepsza

Babka drożdżowa - najlepsza

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Nie mogę powiedzieć o niej nic innego jak to, że jest idealna, moja ulubiona. :) Zawsze wychodzi tak samo pyszna, mięciutka, wilgotna, wspaniale pachnąca rumem i skórką pomarańczową. Odkąd wypróbowałam ten przepis na babę drożdżową na inne już nawet nie patrzę. To chyba miłość aż po grób. :). Dobrze przechowywana (pod przykryciem – w szczelnie zamkniętym pudełku na ciasto lub foliowym woreczku zachowuje świeżość bardzo długo jak na ciasto drożdżowe, nawet do 4-5 dni, ale jej cechą charakterystyczną jest raczej znikanie w niewyjaśnionych okolicznościach już pierwszego dnia. :) Przepis autorstwa Magdy Gessler. Bardzo, bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    rodzynek
    rumu
    aromatu rumowego
    mąki pszennej
    mleka
    70 g drożdży świeżych
    żółtek
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
    szczypta soli
  • Lukier i dekoracja:

    Ilość Składnik
    smażonej skórki pomarańczy
    cukru pudru
    odrobina różowego barwnika lub 2-3 łyż soku z mocno czerwonych owoców
    3 łyżki wody

Sposób przygotowania

Rodzynki sparzyć, dolać kieliszek rumu i kilka kropek aromatu rumowego.

Mleko podgrzać, tak, żeby było letnie (temp. max. 37 stopni C). Pokruszone drożdże przełożyć do małej miski, dodać 2 łyżeczki cukru, rozetrzeć, zalać połową lekko ciepłego mleka i dodać tyle mąki, by powstał rozczyn o konsystencji gęstej śmietany (dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać czy już jest odpowiednio gęsty - na ogół wychodzi około 2/3 szklanki). Rozetrzeć widelcem tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. do wyrośnięcia.

Żółtka razem z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubić na parze na jasna puszystszą masę (w tym celu miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody, miska powinna opierać się na ściankach garnka). Żółtka po ubiciu powinny potroić swoją objętość (będą bardzo puszyste, gęste i jasnokremowe). Dodać je do reszty mąki, dolać letnie mleko i wyrośnięty rozczyn.

Wyrabiać ciasto kilka minut (ręcznie lub mikserem końcówką z hakiem) aż będzie jednolite i gładkie (będzie się kleić, ale tak ma być). Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Ponownie wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się mocno kleić do rąk. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5 godziny). Cisto powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte rozgazować pięścią, przełożyć do wysmarowanej masłem formy z kominem (u mnie duża forma - 12 cm wys. i 26 cm śr.). Ponownie odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut - wyrośnięte ciasto powinno wypełnić ok 2/3-3/4 formy, bo podczas pieczenia jeszcze urośnie) . Piec ok. 35-40 minut w temp. 180° C (najlepiej na funkcji grzanie góra/dół). Jeśli jednak musicie piec z termoobiegiem, to zmniejszamy temperaturę do 160-165 °C. Po wystudzeniu babę polukrować (cukier puder, wodę i ewentualnie barwnik wymieszać na jednolity, dość gęsty, ale płynny lukier). Wierzch udekorować smażoną skórką pomarańczową.

Smacznego :)