Babka marmurkowa

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3896.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    kakao
    220 g miękkiego masła
    cukru
    jajka
    mleka
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakao. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej ucierając, kolejno dodawać jajka (po dodaniu każdego ucierać ok. 15-20 sekund, aż masa będzie jednolita).

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, ucierać. Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i aromat czekoladowy. Wymieszać. Do drugiej dodać aromat waniliowy, wymieszać.

Formę do babki lub keksówkę (u mnie forma o pojemności 2 i 1/2 litra) posmarować masłem i wyspać mąką. Na przemian wykładać do foremki dwa rodzaje ciasta. Na koniec wymieszać patyczkiem, tworząc wzór marmurkowy. Piec około 1 godziny w temp. 175°C (z termoobiegiem 160°C), do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Powoli zbliża się Wielkanoc, więc babek będzie u nas coraz więcej, zwłaszcza, że wszyscy moi domownicy je lubią… tym razem przyszła kolej na babkę marmurkową,aromatyczną, pachnąca wanilią i czekoladą… Babka jest bardzo puszysta, niesamowicie długo zachowuje świeżość, mięciutka, po ugryzieniu, niemal rozpływa się w ustach. Bardzo Wam polecam nie tylko na Wielkanoc, ale też na co dzień do popołudniowej herbatki! Przepis własny, powstał po przetestowaniu kilku innych książkowych.

IMG_3905.JPG IMG_3902.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-21 20:59:00

    @Kacha - tę babkę piekę przynajmniej kilka razy w roku i mi nigdy jeszcze nie wyszła zakalcowata, innym też wychodzi jest nawet na innych blogach, więc ten komentarz to albo czysta złośliwość albo wynik błędów podczas pieczenia.

    Twój komentarz
  • kacha kacha
    2014-04-20 23:46:22

    Najgorsza babka jaką jadłam. Zbita zakalcowata. Nie polecam tego przepisu.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-14 18:43:37

    @Jolanta Szyndlarewicz - Jolu, bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-14 15:26:54

    Przepyszna jest ta babeczka:) Mięciutka, puchata i nie sposób się od niej oderwać:) dziekuję za przepis i pozdrawiam

    Twój komentarz
  • cookie monster cupcake cookie monster cupcake
    2012-09-20 20:33:16

    I almost never comment, however after browsing a lot of responses on this page Słodkie Fantazje - Babka marmurkowa. I actually do have some questions for you if you tend not to mind. Could it be only me or does it look like like some of the responses come across like they are written by brain dead visitors? :-P And, if you are posting at additional online social sites, I would like to keep up with anything fresh you have to post. Would you list of the complete urls of all your social sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-13 19:38:34

    @Początkująca - tak można mikserem

    Twój komentarz
  • poczatkujaca poczatkujaca
    2012-09-13 16:47:32

    cz mozna robic mikserem?...dziekuje za podpowiedz

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-06 22:50:16

    Jagodko bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • Jagódka Jagódka
    2012-04-06 21:10:10

    Niesamowita wyszła, aż 'podałam ją dalej' na swojego bloga:)

    Twój komentarz
  • Jagódka Jagódka
    2012-04-06 21:10:10

    Niesamowita wyszła, aż 'podałam ją dalej' na swojego bloga:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-22 09:16:42

    cudowna ta babeczka:) a jeśłi rozpływa się w ustach to koniecznie muszę ją upiec:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 21:05:46

    Ciasteczkowapotworzyca - warta, warta :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-03-21 21:05:09

    piękna :) I jaki cudnu wzorek Ci wyszedł :) Ja tak nie umiem :( Uwielbiam babki i nie wiem czemu piekę je tylko właśnie w okresie Wielkanocy :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 21:04:41

    Asiu, moją ulubioną jest jak na razie klasyczna drożdżowa z rumem i orzeźwiająca savarin, spośród jedzonych przeze mnie nie mają sobie równych, ale tę też bardzo lubię :))

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 21:02:50

    Angela - dokładnie wystarczy popatzrec po blogach i już widać zbliżające się święta :)) babek całe mnóstwo ;))

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 21:01:25

    Monia, jest pyszna, taka tradycyjna, domowa, idealna do popłudniowej herbatki :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 21:00:51

    Eliza, e tam od razu nie wychodzą ;)) wiadomo jak każdemu raz wyjdą lepsze, raz gorsze, ale żeby od razu mówić, że nie wychodzą? ;)) ja tam jestem pewna, że wychodzą Ci śliczne marmurki :))

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 20:58:46

    oj faktycznie warta tego grzechu !

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-03-21 19:05:00

    wygląda przepysznie :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-03-21 18:10:57

    babeczki są fajne.

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2012-03-21 17:58:25

    Moja ulubiona :D

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 15:07:46

    jest piękna, marmurkowa to moja ulubiona!:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 11:42:01

    sliczna:-) smaczna i prostą:-) ideał . Ostatnio babki stały sie modne hi hi święta już blisko . kokosowa ...cyfrowa... Macie jakieś inne pomysly jak ją trochę zmienić???

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-21 09:00:58

    Ja też lubię babeczki, a marmurkowa to moja ulubiona:) Twoja wygląda pięknie!

    Twój komentarz
  • 2012-03-21 08:50:43

    uwielbiam babki a ta wygląda super :)) zjadłoby się :)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-03-21 07:10:20

    Jaka sliczna babeczka :) Bardzo lubie wlasnie taka, marmurkowa. A Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc :)

    Pozdrowienia.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-21 05:43:50

    Jak ładnie wiosennie! :) Śliczna babeczka:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-20 22:39:15

    piękna :) Mnie takie wzorki piękne nigdy nie wychodzą :)

    Twój komentarz

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Powoli zbliża się Wielkanoc, więc babek będzie u nas coraz więcej, zwłaszcza, że wszyscy moi domownicy je lubią… tym razem przyszła kolej na babkę marmurkową,aromatyczną, pachnąca wanilią i czekoladą… Babka jest bardzo puszysta, niesamowicie długo zachowuje świeżość, mięciutka, po ugryzieniu, niemal rozpływa się w ustach. Bardzo Wam polecam nie tylko na Wielkanoc, ale też na co dzień do popołudniowej herbatki! Przepis własny, powstał po przetestowaniu kilku innych książkowych.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    kakao
    220 g miękkiego masła
    cukru
    jajka
    mleka
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z kakao. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej ucierając, kolejno dodawać jajka (po dodaniu każdego ucierać ok. 15-20 sekund, aż masa będzie jednolita).

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem, ucierać. Po dokładnym wymieszaniu ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i aromat czekoladowy. Wymieszać. Do drugiej dodać aromat waniliowy, wymieszać.

Formę do babki lub keksówkę (u mnie forma o pojemności 2 i 1/2 litra) posmarować masłem i wyspać mąką. Na przemian wykładać do foremki dwa rodzaje ciasta. Na koniec wymieszać patyczkiem, tworząc wzór marmurkowy. Piec około 1 godziny w temp. 175°C (z termoobiegiem 160°C), do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)