Puszyste wiśniowo-migdałowe

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
wis3.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x30 cm

  • Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    jajek*
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    mielonych migdałów (w skórce)
    proszku do pieczenia
    kilka kropel esencji migdałowej (u mnie ekstrakt migdałowy)
    gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
    likieruAmaretto
    400 g wiśni

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, wydrylować. Odsączyć na pergaminie.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą białą masę (mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, następnie śmietanę i wiśniówkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia mielonymi migdałami. Połączyć z ciastem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Formę ( o wym. 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
Piec około 50-60 minut lub ciut dłużej (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)


Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

To jedno z tych ciast, które znika jeszcze na ciepło. :) Puszyste, ale zarazem wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach, pachnące migdałami, które wspaniale harmonizują z wiśniami. To ciacho, które wspaniale smakuje zarówno do popołudniowej herbaty, jak i rankiem, na drugie śniadanie… wystarczy kęs i uśmiech do końca dnia murowany. ;)

A oprócz tego, że pyszne to jeszcze banalne w przygotowaniu i stosunkowo mało pracochłonne. Gorąco Wam polecam! :)

Przepis własny.

wis1n.JPG wis4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2014-08-06 11:53:09

    Ciasto pycha :) Co prawda warto obtoczyć wiśnie w mące, i trzeba je naprawdę porządnie odsączyć. No i dla tych którym zwykle ciasto spala się z wierzchu a w środku jest niedopieczone, rada - na początku na ok. 35 min pieczenia nastawcie nagrzewanie od dołu, kiedy już i wierzch zacznie się rumienić i ciasto pięknie wyrośnie nastawiacie nagrzewanie od góry już do końca pieczenia. Też miałam problem z surowym środkiem, i to mój sposób na rozwiązanie problemu :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-03 21:36:50

    @Malaruda - myśle, że powinno sie udać, tylko wisnie trzeba dobrze odsączyć. :) pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • malaruda malaruda
    2013-04-03 18:47:42

    myśli Pani, że po dobrym odsączeniu wiśni z kompotu również uda mi się to ciasto? w tą wiosenną zimę czy wiosnę zimową chodzi za mną cierpkość wiśni.

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2012-07-24 20:02:33

    Kasiu wyszło pyszne, zarówno zapach i smak nie do opisania. Dziękuje za kolejny wspaniały przepis.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-18 21:13:47

    Śliczne ciasto Kasiu :).Myslałam,ze już je komentowałam, a tu widzę ,ze nie. W każdym razie - idealne wydaje się być połączenie wiśni i migdałów w jednym cieście:)Pozdrawiam cieplo.

    Twój komentarz
  • burczumiwbrzuchu burczumiwbrzuchu
    2012-07-18 18:37:37

    Puszyste to idealne określenie tego ciasta, mam ogromną ochotę na takie wiśniowo-migdałowe smaki :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-18 14:27:09

    Moje zakupione wiśnie były duże i mięsiste, tym samym może zbyt ciężkie? Może warto je wcześniej obtoczyć w mące ziemniaczanej żeby nie opadły? hm..wydrylowałam je dzień wcześniej i leżały sobie w lodowce przez noc na ręczniku papierowym żeby wchłaniał nadmiar soku. Moim zdaniem ciasto za szybko mi wyrosło i powinnam upiec w większej formie albo w tej samej z połowy porcji wtedy dopiekło by się bez problemu a tak w środku było wręcz surowe. Ale nic to... nie czuje się zniechęcona;) W smaku jednak pyszne... Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-18 12:49:53

    Kasiu, co do czasu pieczenia to pewnie zależy od piekarnika, moje było całkowicie upieczone, ale ja właśnie sparwdzam patyczkiem zawsze na srodku czy jest upieczone.... mogę oczywiście dodać w przepisie, żeby piec je 5-10 minut dłużej... A co do wisni to jak widać u mnie była część na górze, część po środku, niektóre na dole... wiśnie puszczaja dużo soku, więc może to zależy od ich soczystosci? Ja swoje odcisnęłam na bibułce i trochę sobie na niej poleżały po wydrylowaniu, może dzieki temu miały mniej soku i nie opałdy? Cieszę sie, ze mimo wszystko ciasto smakowało (ta dopieczona część) :) pozdrawiam i dzięki za uwagi, na pewno będą przydatne dla innych :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-18 11:41:03

    Po wcześniejszych zachwytach nad tym wiśniowo-migdałowym ciastem (co do smaku to nie zmieniam zdania;)- muszę niestety z przykrością napisać, że po przekrojeniu środek okazał się niedopieczony mimo, ze ciasto piekło się 45 minut do suchego patyczka, pięknie wyrosło, zarumieniło się i nie opadło. Myślę, ze lepiej piec je w większej formie (moja to 20x30) no i dłużej w zależności od piekarnika. Spróbowałam je jeszcze dopiec- niestety ;( nie udało się całego uratować.... Ale może ktoś je piekł też? Chętnie poczytam opinie.....:)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-18 10:59:18

    Jak mogłam nie upiec tego ciasta...? Zerkało na mnie zachęcająco z ekranu monitora, mrugało czerwonym wiśniowym oczkiem.....;) więc po prostu nie miałam innego wyjścia,,,, Puszyste i wilgotne- tak! Mięciutkie i aromatyczne- tak! Wspaniałe jeszcze na ciepło! Jedyne moje "zmartwienie" to to, że wiśnie "zjechały" na sam dół ciasta. Ale przecież zawsze można je podawać w wersji odwróconej, prawda? ;)))) Mimo to świetny przepis;) Pozdrawiam serdecznie Autorkę tego dzieła!

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-07-17 09:53:56

    Wspaniałe ciasto!

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-07-17 09:20:05

    Wiśnie.... ciasto wygląda pięknie!!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-07-17 08:10:13

    Pysznie wygląda! I te wiśnie...

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-16 22:23:24

    Wygląda tak, że aż ślinka cieknie:) Lubię takie ciasta:) Kurcze, a ja tyle co zamroziłam 2 kg wiśni...:( I już mi się nie chce więcej drylować. Zrobię, jak trochę odsapnę:)

    Twój komentarz

Puszyste wiśniowo-migdałowe

Puszyste wiśniowo-migdałowe

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x30 cm

Opis

To jedno z tych ciast, które znika jeszcze na ciepło. :) Puszyste, ale zarazem wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach, pachnące migdałami, które wspaniale harmonizują z wiśniami. To ciacho, które wspaniale smakuje zarówno do popołudniowej herbaty, jak i rankiem, na drugie śniadanie… wystarczy kęs i uśmiech do końca dnia murowany. ;)

A oprócz tego, że pyszne to jeszcze banalne w przygotowaniu i stosunkowo mało pracochłonne. Gorąco Wam polecam! :)

Przepis własny.

Składniki

  • Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    jajek*
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    mielonych migdałów (w skórce)
    proszku do pieczenia
    kilka kropel esencji migdałowej (u mnie ekstrakt migdałowy)
    gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
    likieruAmaretto
    400 g wiśni

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, wydrylować. Odsączyć na pergaminie.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą białą masę (mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, następnie śmietanę i wiśniówkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia mielonymi migdałami. Połączyć z ciastem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Formę ( o wym. 30 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć wiśnie.
Piec około 50-60 minut lub ciut dłużej (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)