Tort ekstremalnie czekoladowy - z musem czekoladowym i Baileys

Przyg: 50 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
ciasto%20czekoladowe%20z%20musem%20czekoladowym%20i%20baileys3.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt czekoladowy:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru pudru
    kakao
    mąki ziemniaczanej
    gorzkiej czekolady
  • Mus czekoladowy:

    Ilość Składnik
    śmietanki 30-36%
    gorzkiej czekolady (ja dałam 400 g)
    cukru pudru (w oryginale nie było, ale z racji, że użyłam czekolady 70% kakao mus bez dodatku cukru był bardzo intensywny, wręcz wytrawny)
    likieru Baileys
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Czekoladę przeznaczoną na biszkopt rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić na bok, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao, mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać.
Do masy stopniowo dodać rozpuszczoną, koniecznie wystudzona czekoladę i łyżkę letniej wody. Delikatnie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 30 minut lub dłużej (do suchego patyczka) w temp. 180 °C (z termoobiegiem z 170°C).

Mus (najlepiej przygotować go kilka godzin przed pieczeniem biszkopta):

Czekoladę i śmietankę rozpuścić razem w rondelku stale mieszając (moja zmiana, w oryginale rozpuszczamy tylko czekoladę i dodajemy do zimnej śmietanki – osobiście nie polecam takiej metody). Czekoladę ze śmietanką można rozpuścić też w kąpieli wodnej, jeśli obawiamy się przypalenia czekolady. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do schłodzonej masy śmietankowo-czekoladowej dodać cukier puder, połaczyc z likierem i ubijać do momentu, aż uzyskamy lekki i puszysty krem. Wyłożyć go na upieczony i wystudzony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak ciasto). Wstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Gotowy deser posypać kakao, delikatnie oddzielić brzegi ciasta od tortownicy.


Smacznego :)

Przyg: 50 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12

Kolejne ciasto z Listy życzeń. I musze przyznać, że jedno z najlepszych ciast z czekoladowym musem jakie jadłam… myślę, że dzieje się tak za sprawą dodatku pysznego Baileysa, który nadaje czekoladowemu musowi wyrafinowanego smaku i sprawia, ze ciasto dostaje „pazura”. Biszkopt jest mocno czekoladowy i dość ciężki od czekolady, mus puszysty, kremowy i mocno czekoladowy z subtelnie, ale jedocześnie zdecydowanie wyczuwalną nutą pysznego likieru na bazie śmietanki, whisky i kakao. Zdecydowanie można powiedzieć, że gdyby nie dodatek Baileysa ciasto byłoby po prostu ciastem czekoladowym z musem… Naprawde likier nadaje ciastu specyficznego charakteru i nie warto z niego rezygnować. :)

Przepis autorstwa Pawła Pojawy szefa kuchni w restauracji Amber Room, źródło Magazyn Kuchnia Nr 6 2011.

ciasto%20czekoladow%20z%20musem%20czekoladowym%20i%20baileys3.JPG ciasto%20czekoladowe%20z%20musem%20czekoladowym%20i%20baileys.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Iza Iza
    2015-12-12 09:23:30

    Witam i mam pytanie:)

    Do czasu kiedy ubiłam pianę masa na spód była już twarda jak kamień, więcc rozmieszanie tego z piana troche trwało a po pianie nie było już śladu:/ Efekt końcowy to też nie gładka masa. Co zrobiłam źle:(?

    Twój komentarz
  • General General
    2015-02-03 01:52:44

    Witam,

    czy trzeba dodawać likier? Można np jakiś inny? albo np. ballantinesa bo akurat to mam;p

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-03 10:48:40

      Likier można zupełnie pominąć, można też dodać inny, taki którego smak lubimy. Pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • madalen36 madalen36
    2014-12-28 20:02:43

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale mus po dodaniu likieru zważył się:( czy można go jeszcze uratować ? albo co zrobić by na przyszłość wyszedł idealny?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-03 10:47:36

      Witam, niestety gdzieś mi umknął Pani komentarz i dopiero przeczytałam. Mus nie powinien się zważyć, być może różnica temperatur między likierem a resztą składników na to wpłynęła. Można dodawać go wolniej, stopniowo dolewać i miksować.

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-11 21:15:27

    @Olsenka - Cukier dodajemy na koniec przygotowywania musu, podczas jego ubijania, przed dodaniem likieru. Już dodałam w przepisie. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • olsenka olsenka
    2014-02-11 20:19:10

    A kiedy dodać ten cukier potrzebny do musu??

    Twój komentarz
  • Karzyna Karzyna
    2013-10-12 16:29:25

    Czy ten fantastyczny mus może być użyty do przełożenia dwóch kawałków biszkoptu?? Czy mus nie jest zbyt delikatny i nie wypłynie pod ciężarem górnego biszkoptu?? Czym najlepiej nasączyć biszkopt? - Wyjaśnię, że jestem początkująca w pieczeniu a ten czekoladowy cud chciałam upiec na urodziny mojej trzylatki. Bardzo, bardzo proszę o odpowiedź. Jutro chciałam go upiec:)

    Twój komentarz
  • Karzyna Karzyna
    2013-10-12 16:19:47

    Czy ten fantastyczny mus może być użyty do przełożenia dwóch kawałków biszkoptu?? Czy mus nie jest zbyt delikatny i nie wypłynie pod ciężarem górnego biszkoptu?? Czym najlepiej nasączyć biszkopt? - Wyjaśnię, że jestem początkująca w pieczeniu a ten czekoladowy cud chciałam upiec na urodziny mojej trzylatki. Bardzo, bardzo proszę o odpowiedź. Jutro chciałam go upiec:)

    Twój komentarz
  • margo margo
    2013-10-03 20:26:18

    Dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-03 08:12:45

    @Margo - nic się nie rozpuści, spokojnie można go przewozić. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • margo margo
    2013-10-01 15:44:18

    Wygląda przepysznie i bardzo kusi- mam tylko pytanie, czy można go przewozić? Nic się nie rozpuści, jeśli nie będę przez jakąś godzinę przed podaniem trzymać go w lodówce? Co prawda na dworze też nie za ciepło, ale nigdy nie robiłam musu czekoladowego, stąd moje pytanie :)

    Twój komentarz
  • iza iza
    2013-08-25 07:35:21

    jedno z naszych ulubionych grzechów :) baardzo czekoladowe i bardzo dobre :)

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2013-02-08 08:40:49

    To ciasto robiłam już kilka razy, jest naprawdę wspaniałe.Trochę zmieniam sposób przygotowania spodu, przez co jest prawie jak biszkopt.Dla mnie prawdziwa rewelacja.

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-01-20 15:40:31

    Też robiłam ten torcik :) http://boronappetit.blogspot.com/2012/05/baileys-parfait-czyli-czekoladowy.html

    Twój komentarz
  • sabina sabina
    2013-01-09 18:16:11

    ciasto jest na pewno wyśmienite

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-07 20:54:58

    @Fuksja - ani amaretto ani rum raczej nie nada tego fajnego posmaku... jeśli już zastępować czymś Baileys to proponowałabym jakiś likier kawowy, czekoladowy lub śmietankowy. Albo po prostu zrobić domowy Baileys, na blogu jest przepis.

    Twój komentarz
  • Fuksja Fuksja
    2013-01-07 18:51:19

    w barku tylko amaretto i ciemny rum :/ pasuje do tego ciasta któreś z nich?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-06 12:12:38

    @Alicja - nie, nie powinna wygladać jak zwarzona, po całkoiwtym rozpuszczeniu i wymieszaniu czekolada ze śmietanką powinny stanowic gładką jednolitą masę, więc albo coś ze śmietanka było nie tak (nieświeża) albo temperatura podczas rozpuszczania była za wysoka i śmietanką się zwarzyła.

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2013-01-06 10:07:06

    Po rozpuszczaniu czekolady ze śmietanką ( w kąpieli wodnej) masa wygląda na zważoną , czy to normalne ? nie jestem pewna czy się teraz ubije :/

    Twój komentarz
  • łasuch łasuch
    2013-01-05 00:48:41

    Pieklam zdisiaj to ciasto .Niewyglądało tok pięknie ale było smaczne Dziękuje

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-08 18:47:17

    adusia92 - Każdy biszkopt po upieczeniu najlepiej potrzymać trochę w piekarniku, ok. 15 minut z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć, wtedy nie opada, bo pod wpływem powolnej zmiany temperatury pęcherzyki powierza uwalniają się stopniowo i nie ma szybkiego "oklapnięcia". Duży wpływ na to czy biszkopt opadnie ma sztywność ubitej piany, powinna być tak sztywna, że wyciągnięta na sztorc na kilkanaście centrymetrów stoi nieruchomo i nawet nie drgnie.

    Twój komentarz
  • adusia92 adusia92
    2012-12-08 15:37:09

    Zrobiłam dziś to cudo, ale biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika opadł i to sporo, co mogło być tego przyczyną ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-26 10:00:28

    @Kasiaaaa24 - Kasiu to może nawet lepiej, że biszkopt nie wyrósł, dzięki temu miałaś bardziej wyczuwalną warstwę pysznego musu czekoladowego ;)

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-11-26 07:55:10

    Kasiu ciasto jest pyszne, tylko chyba miałam za małe jajka i mój biszkopt tak pięknie nie wyrósł. Bardziej przypominał brownie :)Dziękuję za cudowny przepis :)

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-11-26 07:55:07

    Kasiu ciasto jest pyszne, tylko chyba miałam za małe jajka i mój biszkopt tak pięknie nie wyrósł. Bardziej przypominał brownie :)Dziękuję za cudowny przepis :)

    Twój komentarz
  • KArola KArola
    2012-11-24 15:57:16

    właśnie masa mi się chłodzi, jutro będę próbować moich rezultatów:) (albo jeszcze dziś wieczorem jeśli nie będę się mogła doczekać:D) pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-07 12:57:51

    @Kasiaaaa24 - teoretycznie powinnam, bo to chyba najpopularniejsze świeto Kaś, ale z uwagi, że urodziny mam w styczniu, to jakoś tak się przyjęło, że imieniny obchodzę po nich w lutym. Natomiast zapamietałam, że 25 są imieniny Katarzyny, bo tego dnia na ogół większość znajomych składa mi życzenia, nawet Ci, którym już enty raz powtarzam, że obchodzę w lutym. :D

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-11-07 10:09:22

    Tak :) Ty tez?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-07 09:52:12

    @Kasiaaa24 - a imieniny to pewnie 25-ego? :)

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-11-07 09:26:17

    Wierzę ze jest pyszne, bo tak tez wygląda :) W tym miesiącu mam imieniny, to będzie idealna okazja na takie ciacho :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-07 09:17:32

    @Kasiaaaa24 - Kasiu, zrób koniecznie, bo jest pyszne :) A, że Tobei wyjdzie piękne to nie mam akurat wątpliwości. :)

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-11-07 08:27:16

    Kasieńka dostałam ostatnio wielką butlę Baileys'a i muszę zrobić to ciasto :) Mam nadzieję, ze wyjdzie mi tak piękne jak Twoje :)

    Twój komentarz
  • basiulkaaa177 basiulkaaa177
    2012-08-20 11:45:31

    a czy ten likier mozna zastapic jakims innym?? albo tanszym, bo przegladalam w internecie ceny likieru to za butelke wychodzi ok. 60zł :/

    Twój komentarz
  • Elvan Elvan
    2012-08-03 09:44:19

    I love your chocolate cake can you write the recipe in English?

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2012-08-02 12:56:59

    Uwielbiam robić czekoladowe ciasta z musem. Będę musiała wypróbować.

    Twój komentarz
  • nakrachymspodzie nakrachymspodzie
    2012-08-01 20:05:29

    cudownie czekoladowe

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-27 21:39:17

    @EfkaSkorupka - likier Baileys różni się od typowych likierów czekoladowych, cieżko to wytłumaczyć czym po prostu nieco inaczej smakuje (to pewnie za sprawą połączenia śmietanki, szkockiej whiskey, wanilii i kakao), ale myślę, że spokojnie można zrobić to ciacho z innym dobrej jakości likierem czekoladowym, też będzie pyszne. :) Można zrobić też z domowym likierem Baileys (zbliżony w smaku do oryginału), przepis na takowy tu: http://www.slodkiefantazje.pl/domowy-likier-baileys. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • efkaskorupka efkaskorupka
    2012-07-27 20:55:22

    Nigdy nie piłam likieru Bayleis i tak się zastanawiam czym się różni od innych czekoladówek, bo trochę tego w domu jest i nie chciałabym niepotrzebnie kupować kolejnego likieru. Myślisz, że można go zastąpić? Czy może ten Bayleis jakoś szczególnie wyróżnia się smakiem?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-25 19:29:13

    @Kasia - myślę, że powinna się ubić, tylko trzeba dobrze schłodzić. Proszę dać znać czy się udało. :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2012-07-25 18:31:46

    Mam pytanie . Rozpuściłam czekoladę ze śmietanką i po schłodzeniu w temperaturze pokojowej zaczęłam ubijać . Oczywiście nic z tego nie wyszło i po raz kolejny przeczytałam dokładnie przepis ( przedtem na szybko i pobieżnie ) . Czy jak teraz schłodzę parę godzin w lodówce - ubije mi się ponownie na mus? Pozdrawiam i z góry dziękuję :) Ciasto wygląda obłędnie :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-25 13:59:26

    Wygląda wspaniale! Ekstremalnie czekoladowe:) No a ten dodatek baileysa... musi cudownie smakowaćPiękne ciasto.... ehhh rozmarzyłam się:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-07-25 11:41:25

    Jestem pod wrażeniem! Wygląda rewelacyjnie!

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-07-25 11:21:49

    oszałamiające, od samego patrzenia czuć smak czekolady :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-25 09:41:15

    @Jola - żelatyna do kremu nie jest absolutnie potrzebna, krem po schłodzeniu w lodówce, jeszcze przed ubiciem robi się bardzo gęsty i zwarty. Po ubiciu dalej taki pozostaje, tylko dodatkowo za sprawą kremówki staje się puszysty. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej to nie pomyłka, dokładnie tak ma być. Biszkopt powinien wyrosnąć do 1/2-2/3 tortownicy, nie powinnien byc za wysoki, bo trzeba go będzie wtedy "przycinać"... za sprawą czekolady jest cięższy i bardziej zwarty niż trdycyjny, ale właśnie taki powinnien być, idealnie komponuje się wtedy z puszystym i kremowym musem. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-25 09:28:16

    @Noopik - dokładnie tak, do biszkoptu dodajemy tylko mąkę ziemniaczaną.

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-07-25 09:24:20

    WOW! WOW! WOW! Nic dodać, nic ująć :)

    Twój komentarz
  • jola jola
    2012-07-25 09:15:36

    super fajne, ale czy na pewno żelatyna do kremu nie będzie potrzebna? I faktycznie czy te 2 łyżki mąki ziemniaczanej to nie pomyłka? Koniecznie proszę o odpowiedź.Jola

    Twój komentarz
  • justka2712 justka2712
    2012-07-25 09:09:36

    To musi być czekoladowa rozpusta!

    Twój komentarz
  • Madame Edith Madame Edith
    2012-07-25 08:41:39

    Wspaniałe ciasto!Mimo, że nie przepadam za czekoladowymi wariacjami, to to za sprawą cudnego wyglądu i Baileys'a zjadłabym to Twoje z ogromną przyjemnością.Serdecznie pozdrawiam,Edith

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2012-07-25 08:26:54

    robiłam podobne ciasta i faktycznie, jest to jeden z lepszych pomysłów na to co można zrobić z czekolady :)

    Twój komentarz
  • Dzikowiec Dzikowiec
    2012-07-25 07:33:04

    Wspaniałe ciasto!!!!

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-07-25 07:22:49

    Idealne! cudne! Włanie M. mi zrobił kawę, tak więc idealnie by sie teraz tutaj przydało... wspaniałe!

    Twój komentarz
  • noopik noopik
    2012-07-25 07:20:48

    Mam pytanko... Do biszkoptu nie dodajemy zwykłej mąki? Tylko tak malutko ziemniaczanej????

    Twój komentarz
  • Brenia Brenia
    2012-07-25 06:26:29

    Fantastycznie się prezentuje ;)

    Twój komentarz
  • basia-cook basia-cook
    2012-07-25 05:44:00

    To musi być przepyszne! Wspaniałe!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-25 04:40:36

    Wspaniałe to ciasto Kasiu! Wygląda przepysznie i naprawdę ekstremalnie czekoladowo. :)Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-07-24 23:24:19

    jak patrzę na to zdjęcie to wszystko jest ekstremalne... wygląd, oddziaływanie na zmysły... dużo bym dała za takie ciacho!

    Twój komentarz
  • ewelajna ewelajna
    2012-07-24 22:46:09

    Wygląda zjawiskowo... Zapisuję, bo likier wyśmienity, więc to ciasto to coś dla mnie:)

    Twój komentarz

Tort ekstremalnie czekoladowy - z musem czekoladowym i Baileys

Tort ekstremalnie czekoladowy - z musem czekoladowym i Baileys

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Kolejne ciasto z Listy życzeń. I musze przyznać, że jedno z najlepszych ciast z czekoladowym musem jakie jadłam… myślę, że dzieje się tak za sprawą dodatku pysznego Baileysa, który nadaje czekoladowemu musowi wyrafinowanego smaku i sprawia, ze ciasto dostaje „pazura”. Biszkopt jest mocno czekoladowy i dość ciężki od czekolady, mus puszysty, kremowy i mocno czekoladowy z subtelnie, ale jedocześnie zdecydowanie wyczuwalną nutą pysznego likieru na bazie śmietanki, whisky i kakao. Zdecydowanie można powiedzieć, że gdyby nie dodatek Baileysa ciasto byłoby po prostu ciastem czekoladowym z musem… Naprawde likier nadaje ciastu specyficznego charakteru i nie warto z niego rezygnować. :)

Przepis autorstwa Pawła Pojawy szefa kuchni w restauracji Amber Room, źródło Magazyn Kuchnia Nr 6 2011.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru pudru
    kakao
    mąki ziemniaczanej
    gorzkiej czekolady
  • Mus czekoladowy:

    Ilość Składnik
    śmietanki 30-36%
    gorzkiej czekolady (ja dałam 400 g)
    cukru pudru (w oryginale nie było, ale z racji, że użyłam czekolady 70% kakao mus bez dodatku cukru był bardzo intensywny, wręcz wytrawny)
    likieru Baileys
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kakao (do oprószenia)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Czekoladę przeznaczoną na biszkopt rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić na bok, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao, mąkę ziemniaczana i delikatnie wymieszać.
Do masy stopniowo dodać rozpuszczoną, koniecznie wystudzona czekoladę i łyżkę letniej wody. Delikatnie wymieszać.

Białka ubić na sztywna pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 30 minut lub dłużej (do suchego patyczka) w temp. 180 °C (z termoobiegiem z 170°C).

Mus (najlepiej przygotować go kilka godzin przed pieczeniem biszkopta):

Czekoladę i śmietankę rozpuścić razem w rondelku stale mieszając (moja zmiana, w oryginale rozpuszczamy tylko czekoladę i dodajemy do zimnej śmietanki – osobiście nie polecam takiej metody). Czekoladę ze śmietanką można rozpuścić też w kąpieli wodnej, jeśli obawiamy się przypalenia czekolady. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do schłodzonej masy śmietankowo-czekoladowej dodać cukier puder, połaczyc z likierem i ubijać do momentu, aż uzyskamy lekki i puszysty krem. Wyłożyć go na upieczony i wystudzony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak ciasto). Wstawić do lodówki na min. 3 godziny.

Gotowy deser posypać kakao, delikatnie oddzielić brzegi ciasta od tortownicy.


Smacznego :)