Tort Ferrero Rocher

Przyg: 120 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_6664.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Biszkopt*:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    mąki pszennej
    cukru
    zmielonych orzechów laskowych
    kakao
    proszku do pieczenia (opcjonalnie; ja nie dodaję)
    szczypta soli
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorzkiej herbaty lub przegotowanej ciepłej wody
    syropu orzechowego (w wersji dla dorosłych można go zastąpić likierem orzechowym)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    400 g miękkiego masła
    gorzkiej lub deserowej czekolady
    Nutelli (1 średni słoik)
    pokrojonych na małe kawałki wafelków orzechowych, najlepiej dość grubych i niezbyt miękkich (mogą być Torcikowe, Knoppersy, Princessa, Góralki, Grześki, etc)**
    drobno posiekanych orzeszków laskowych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g M&M
    poczwórnych Kit Katów; czyli 52 małe wąskie batoniki (można zastąpić np. WW, Duplo, Kinder Maxi)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka (po jednym, następne dodajemy po ok. 30 sekundach), dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesianym kakao i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, jeśli pojawiła się górka, postawić ciasto na kratce kuchennej do góry nogami, wtedy wierzch się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.

Poncz:

Przestudzoną herbatę lub przestudzoną przegotowaną wodę wymieszać z syropem lub likierem. Odstawić do wystudzenia.

Krem:

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać olej, miskę ustawić na garnku z gotującą się, parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, wystudzić (najlepiej mieszając).

Masło utrzeć mikserem lub w robocie na puszysta masę.

Wystudzoną czekoladę dodać do masła. Zmiksować na jednolity krem. Dodać Nutellę, ponownie zmiksować aż całość dobrze się połączy. Ok. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać drobno posiekane orzeszki i pokrojone na małe kawałeczki wafelki. Wymieszać.

Krem można nieco schłodzić (ok. 15 min), ale jest na tyle zwarty, że nie jest to konieczne).

Dolny blat ciasta ułożyć na paterze, nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu z dodatkiem orzeszków i wafelków.

Na wierzchu ułożyć drugi blat, skropić go 1/2 pozostałego ponczu, wyłożyć resztę kremu z orzeszkami i wafelkami.

Na wierzch wyłożyć ostatni blat, delikatnie go naponczować (nie musimy zużyć całego pozostałego ponczu). Na wierzchu i bokach rozsmarować niezbyt grubo wcześniej odłożony krem, wygładzić. Na wierzchu ułożyć w dowolny wzór M&M, boki obłożyć batonikami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na około 30 min wcześniej, bo krem dość mocno zastyga.

Smacznego :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 20

Zdecydowanie jeden z najlepszych tortów na blogu. W tytule zaznaczyłam, że to wersja dla dzieci, bo opcja z dekoracją M&M i wafelkami kit kat jest dość słodka i uszczęśliwi szczególnie dzieci, ale oczywiście wierzch można udekorować dowolnie i wtedy ci nieco starsi też się nie przesłodzą. ;)

Wnętrze to biszkopt czekoladowo-orzechowy i obłędny chrupiący krem o smaku Ferrero rocher (pisząc obłędny wiem, co mówię, bo nie mogłam się powstrzymać i próbowałam kremu zaraz po przygotowani). ;)

Nie miałam okazji sfotografować wnętrza, bo tort powędrował do pewnej uroczej trzyletniej Zuzi i mimo że byłam na imprezie urodzinowej (a w zasadzie dzień po) i próbowąłam tortu, to nie wypadało mi biegać wtedy z aparatem i go fotografować. :D W końcu to święto dziecka, a nie tortu. ;). Zapewniam Was jednak, ze jest pyszny. Wizualną inspirację czerpałam stąd.

Z czystym sumieniem Wam polecam!

IMG_6679.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Dorota Dorota
    2015-07-23 20:27:44

    Witam, robiłaś moze kiedyś podobny krem, jednak zamiast masła dając kremówkę?

    Chcem w kąpieli widnej w śmietance rozpuścić czekoladę, wystudzić i chłodzić cała noc, następnie ubić i do tego powili dodawać nutelle. Co o tym sadzisz? ( nie lubię kremów nasłanych, stąd chęć zmiany)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-24 18:17:30

      Taki krem z czekolady i kremówki oczywiście roiłam, jest w wielu przepisach na stronie, natomiast nigdy nie dodawał do niego Nutelli.

      Robiłam też krem na bazie ubitej kremówki z mascarpone i dodawałam Nutelle, tam nie zaszkodziła, choć krem zrobił się trochę luźniejszy, więc myślę, że jak doda się jej niewiele do masy na bazie śmietanki i czekolady, to również powinno być ok. Na pewno najlepiej dodawać Nutelle schłodzoną w lodówce.

      Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ger Ger
    2014-11-16 13:55:06

    Czy masło w kremie można zastąpić serkiem mascarpone?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-16 23:45:46

      Myślę, że można, tylko krem wtedy będzie zapewne nieco rzadszy. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • tort na uroczytość tort na uroczytość
    2014-06-02 14:54:41

    Pani Kasiu chciałam serdecznie Pani podziękować za tort kajmakowy. Goście zachwyceni, wszystkim tort smakował!!! Jeszcze raz powiem, ze Blog jest Wspaniały! Wszystkim polecam przy każdej okazji. Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2014-05-30 12:11:18

    Bardzo dziękuję! Na pewno wypróbuję :) Dodaję Panią do ulubionych stron! Jeszcze nigdy nie znalazłam tylu cudownych, wartych wypróbowania, słodkich przepisów w jednym miejscu :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-30 11:21:52

    @Aga - na tortownicę 24 cm zmniejszyłabym ilość składników kremu (300 g masła i 300 g Nutelli). 200 g dałabym na tortownicę 21-22 cm. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2014-05-30 10:23:08

    Napisałam komentarz z pytaniem ale go nie ma... Chyba że czeka na publikację?

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2014-05-29 20:31:50

    Witam :)Przymierzam się do zrobienia torta na przyjęcie synka :) Mam pytanie czy 400g masła i 400g Nutelli i tyle samo czekolady to nie za dużo? Chodzi mi o to czy jak zrobię torcika w tortownicy 24cm to nie będzie za dużo kremu? Czytałam inne przepisy i mają ok 200g każdego skłądnika (to połowa mniej) :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-28 07:46:41

    @Kachas - z podanych proporcji wychodzi 18-24 porcje w zależności od wielkości porcji. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Kachas Kachas
    2014-05-27 19:52:24

    Torcik wygląda bosko, idealna na urodziny malucha kochającego czekoladę. Mam pytanie dotyczące wielkości , czy ilość tortu wystarczy na 18 porcji? Pozdrawaim

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 10:30:56

    @tort na uroczystość - jeśli chodzi o tort to polecam szczególnie tort kajmakowy (jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby komuś nie smakował) :) tutaj link: http://www.slodkiefantazje.pl/tort-kajmakowy, ciut bardziej pracochłonny jest Tort Rafaello, ale również jest pyszny http://www.slodkiefantazje.pl/tort-raffaello. Przepyszny jest rownież ten tort http://www.slodkiefantazje.pl/tort-amaretto, ale z uwagi na znaczny dodatek alkoholu nie nadaje się dla dzieci, no chyba, że alkohol zastąpi sie syropem Amaretto. Bardzo subtelny i delikatny jest ten http://www.slodkiefantazje.pl/tort-komunijny-miodowy - nie jest również zbyt pracochłonny. W smaku wyśmienity jest też ten http://www.slodkiefantazje.pl/tort-komunijny-orzechowo-kawowy, tylko na tortownice trzeba zmienić proporcje składników zgodnie ze wskazówkami zawartymi w komentarzach. Jeśli chodzi o ciasto, to dla dorosłych polecam; Obłędne ciasto a'la Raffaello. Jeśli również dla dzieci, to bardziej sprawdzi się to http://www.slodkiefantazje.pl/pychotka-krowkowo-mleczna - jest pyszne. Może Pani też postawić na klasykę i przygotować Kremówki http://www.slodkiefantazje.pl/kremowki-papieskie albo Fale dunaju http://www.slodkiefantazje.pl/fale-dunaju lub tak popularne http://www.slodkiefantazje.pl/ciasto-3-bit. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej uroczystości! :)

    Twój komentarz
  • tort na uroczytość tort na uroczytość
    2014-05-19 09:50:51

    Witam serdecznie,Mam do pani gorącą prośbę o poradę dot. zrobienia tortu i ciasta na uroczystość (chrzest ze ślubem). Nie mam pojęcia co zrobić ze słodkości , które ciasto czy tort będzie smakować wszystkim i nie będzie kłopotu z przygotowaniem . Dodam, iż jestem wierną fanką Pani bloga :) Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc. ps. proszę o szybką odpowiedz bo impreza jest w tym tygodniu a ja nie wiem co robić

    Twój komentarz
  • kotek kotek
    2014-03-08 17:04:10

    We wcześniejszym komentarzu przeczytałam, że tort jest za słodki ale tak mi się składniki spodobały, że nie odmówiłam zrobienia go ;) oczywiście dodałam mniej cukru do biszkoptu i trochę mniej nutelli. wyszedł przepyszny ! Polecam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-27 11:18:07

    @Eljoza - to prawda, ze tort jest mocno słodki, pisałam zresztą o tym, że jest to raczej tort dla dzieci, które maja większą tolerancje na cukier niż my dorośli. Krem jest przygotowywany na bazie Nutelli i czekolady, dodatkowo ma w sobie wafelki, nie ma więc możliwości, żeby był mało słodki. Niemniej jednak nam bardzo smakował, ale nie da się go zjeść na raz więcej niż jeden mały kawałeczek. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2014-01-27 08:05:19

    A ja jestem bardzo rozczarowana tym tortem....Zrobiłam go głównie dlatego , że w opisie jest napisane "jeden z najlepszych..."niestety niesamowicie słodki!!! do ponczu nie dodawałam syropu - i chyba dobrze, bo byłby jeszcze słodszyPoza tym dodałam sporą ilość alkoholu, żeby było mniej mdłe.Niestety.... baaardzo słodki.....

    Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2013-11-19 09:16:17

    To musi być super tort - nawet z tymi kolorowymi i bardzo słodkimi ozdobnikami ;-) w końcu to tort dla dzieciaków, a one wiedzą so jest najlepsze ... M&M i Kit Kat (już sama porcja ozdobników jest atrakcją sama w sobie!!!). Tort, a właściwie przepis, grzecznie skopiowałam i przy najbliższej okazji wykonam i skonsumuję z resztą biesiadników :-) Już nie mogę się doczekać ... Miłego dnia życzę :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-14 10:54:59

    @Zuzola - Mus gruszkowy jest sam w sobie dość słodki i mało wyrazisty, jeśli chce Pani dodać drugą masę, która zneutralizuje słodycz czekolady, to proponuję raczej mus z malin, wiśni lub śliwek, z gruszkami może wyjść trochę mdło. Ale to oczywiście kwestia tego jakie smak Pani preferuje. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • zuzola zuzola
    2013-11-13 20:35:07

    Witam,chciałam zapytać ,czy aby tort nie był zbyt słodki,można przełożyć jeden blat musem gruszkowym?czy będzie pasowało?bardzo zaciekawiła mnie ta masa z wafelkami,lubię jak coś chrupie,ale wolę jak są dwie różne masy.Jak Pani myśli czy będzie to razem smakowało?

    Twój komentarz
  • Roksi-wypiekoholiczka Roksi-wypiekoholiczka
    2013-11-06 22:21:14

    Mam zamiar zrobić ten tort na swoje urodziny w najbliższy weekend, mimo że nie jestem już małym dzieckiem skuszę się na taką słodycz - połączę go z biszkoptem z tortu Rafaello (ponieważ nie przepadam za czekoladowym biszkoptem). Mam nadzieję, że wyjdzie równie smakowity!

    Twój komentarz
  • Elżbieta Łabuz Elżbieta Łabuz
    2013-11-03 15:46:47

    Dzis zrobiłam tort trochè inaczej ozdobiłam. Bardzo dobry choć niesamowicie słodki więc dla słodyczomaniaków;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-30 21:35:30

    @Amw - nie są w ogóle rozmiękczone. Następnego dnia nadal chrupią. Masa jest dość zwarta po schłodzeniu w lodówce i nie rozmiękcza batoników. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • amw amw
    2013-10-30 18:15:05

    czy wafelki nie są na drugi dzień całkowicie rozmiękczone?;>

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-22 08:34:54

    @Michał - tak się składa, że autor miał okazję spróbować tortu. :) Bo był zaproszony na imprezę urodzinową do Zuzi. :) Czasami warto dokładniej przeczytać post zamiast snuć domysły. ;) Opinie na jego temat wyraziła też mama jubilatki na fanpage'u FB. :)

    Twój komentarz
  • tu-tusia tu-tusia
    2013-10-22 07:28:53

    Mmmm! rewelacja! Wygląda niesamowicie :)

    Twój komentarz
  • tu-tusia tu-tusia
    2013-10-22 07:24:45

    Wygląda przepięknie!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-22 07:10:34

    Tort idealny dla dzieci! Słodki pewnie,że aż strach, ale wiadomo maluchy to lubią. Moje dzieciaki byłyby też zachwycone:) Te kolorowe drażetki M&S i czekoladowe wafelki w mega ilości robią wrażenie. Szkoda, że nie można podejrzeć jak tort prezentuje się po przekrojeniu. Naprawdę bajeczny! Wezmę ten przepis pod uwagę przy nastepnej okazji upieczenia dziecięcego urodzinowego tortu. Całkiem możliwie, że pokuszę się też o wersję dla dorosłych z likierem orzechowym...Kasiu - wielkie dzięki za inspirację :-)

    Twój komentarz
  • michal michal
    2013-10-22 06:42:17

    ciekawe czy pyszny skoro autor nie próbował (dowód na to - brak zdjęcia z przekrojonym tortem)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-10-21 23:13:52

    Pięknie go udekorowałaś! Dzieciaki musiały być zachwycone :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-21 15:27:34

    @Ela - z olejem się rozpędziłam :) nie dodajemy go, pomyłkowo wpisałam, bo czasami rozpuszczam razem z olejem, np do polewy. :D już poprawiłam w przepisie :) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • PiernikowaChata PiernikowaChata
    2013-10-21 15:27:06

    Boski, a krem na pewno jest przepyszny, za dwa tygodnie mój syn ma urodziny może się skuszę na Twój

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2013-10-21 15:19:48

    Tylko co z tym olejem didanym do czekolady ? W składnikach nie ma nic podane - jaki olej ile go . Poprosze o wyjasnienie bo tort zapowiada sie pysznie:)))))

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-10-21 14:08:55

    Piękny, aż żal zjeść!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-10-21 14:08:27

    Piękny! A

    Twój komentarz

Tort Ferrero Rocher

Tort Ferrero Rocher

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 20

Forma: 26 cm

Opis

Zdecydowanie jeden z najlepszych tortów na blogu. W tytule zaznaczyłam, że to wersja dla dzieci, bo opcja z dekoracją M&M i wafelkami kit kat jest dość słodka i uszczęśliwi szczególnie dzieci, ale oczywiście wierzch można udekorować dowolnie i wtedy ci nieco starsi też się nie przesłodzą. ;)

Wnętrze to biszkopt czekoladowo-orzechowy i obłędny chrupiący krem o smaku Ferrero rocher (pisząc obłędny wiem, co mówię, bo nie mogłam się powstrzymać i próbowałam kremu zaraz po przygotowani). ;)

Nie miałam okazji sfotografować wnętrza, bo tort powędrował do pewnej uroczej trzyletniej Zuzi i mimo że byłam na imprezie urodzinowej (a w zasadzie dzień po) i próbowąłam tortu, to nie wypadało mi biegać wtedy z aparatem i go fotografować. :D W końcu to święto dziecka, a nie tortu. ;). Zapewniam Was jednak, ze jest pyszny. Wizualną inspirację czerpałam stąd.

Z czystym sumieniem Wam polecam!

Składniki

  • Biszkopt*:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    mąki pszennej
    cukru
    zmielonych orzechów laskowych
    kakao
    proszku do pieczenia (opcjonalnie; ja nie dodaję)
    szczypta soli
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorzkiej herbaty lub przegotowanej ciepłej wody
    syropu orzechowego (w wersji dla dorosłych można go zastąpić likierem orzechowym)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    400 g miękkiego masła
    gorzkiej lub deserowej czekolady
    Nutelli (1 średni słoik)
    pokrojonych na małe kawałki wafelków orzechowych, najlepiej dość grubych i niezbyt miękkich (mogą być Torcikowe, Knoppersy, Princessa, Góralki, Grześki, etc)**
    drobno posiekanych orzeszków laskowych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g M&M
    poczwórnych Kit Katów; czyli 52 małe wąskie batoniki (można zastąpić np. WW, Duplo, Kinder Maxi)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka (po jednym, następne dodajemy po ok. 30 sekundach), dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesianym kakao i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, jeśli pojawiła się górka, postawić ciasto na kratce kuchennej do góry nogami, wtedy wierzch się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.

Poncz:

Przestudzoną herbatę lub przestudzoną przegotowaną wodę wymieszać z syropem lub likierem. Odstawić do wystudzenia.

Krem:

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać olej, miskę ustawić na garnku z gotującą się, parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, wystudzić (najlepiej mieszając).

Masło utrzeć mikserem lub w robocie na puszysta masę.

Wystudzoną czekoladę dodać do masła. Zmiksować na jednolity krem. Dodać Nutellę, ponownie zmiksować aż całość dobrze się połączy. Ok. 1/3 kremu odłożyć, do reszty dodać drobno posiekane orzeszki i pokrojone na małe kawałeczki wafelki. Wymieszać.

Krem można nieco schłodzić (ok. 15 min), ale jest na tyle zwarty, że nie jest to konieczne).

Dolny blat ciasta ułożyć na paterze, nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć 1/2 kremu z dodatkiem orzeszków i wafelków.

Na wierzchu ułożyć drugi blat, skropić go 1/2 pozostałego ponczu, wyłożyć resztę kremu z orzeszkami i wafelkami.

Na wierzch wyłożyć ostatni blat, delikatnie go naponczować (nie musimy zużyć całego pozostałego ponczu). Na wierzchu i bokach rozsmarować niezbyt grubo wcześniej odłożony krem, wygładzić. Na wierzchu ułożyć w dowolny wzór M&M, boki obłożyć batonikami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na około 30 min wcześniej, bo krem dość mocno zastyga.

Smacznego :)