Jabłecznik z różami i kremem waniliowym

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
tarta%20z%20jablkami.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z wanilii
  • Krem:

    Ilość Składnik
    twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)
    duże jajko
    ekstraktu z wanilii
    cukru pudru (lub więcej wg uznania)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    cynamonu
    stopionego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.

Krem:

Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.

Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.

Całość:

Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać).
Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.

Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób.

Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprószonych cynamonem. Prosto i pysznie. Róże na tarcie też nie przysporzą nam większych problemów, jeśli tylko wybierzemy mało kruche jabłka i będziemy obierać je obieraczką lub ostrym ząbkowanym nożem na cienkie paseczki/pióra.

Serowo-waniliowy krem bardzo fajnie komponuje się z jabłkami i cynamonem.

Inspiracją w kwestii wyglądu tarty był ten przepis, natomiast wykorzystana przeze mnie receptura jest mojego autorstwa. Polecam serdecznie! :)

tarta_z_jablkami_22.JPG tarta_z_jablkami_33.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Paula Paula
    2013-11-09 23:10:32

    Dziś upiekłam wygląda superr :)) a jutro się przekonamy jak smakuje ale pachnie obłędnie :))

    Twój komentarz
  • Ewelina Ewelina
    2013-09-24 14:27:54

    Wygląda cudownie i na pewno spróbuję je wykonać, bo sezon jabłkowy w trakcie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-24 11:03:03

    @Patrycja - Jabłko obieramy, razem ze skórką, a gdy już obierzemy ze skórki obieramy dalej tak jakbyśmy obierali skórkę (jabłka nie mogą być kruche, bo będą się łamać podczas próby obierania w paseczki. i z tych obranych kawałków układamy małe różyczki i dalej otulamy je kolejnymi kawałkami jabłek ze skórką. Generalnie, to trzeba popróbować i wybrać najwygodniejszy dla siebie sposób układania tych różyczek. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2013-09-24 10:47:50

    Nie rozumiem trochę co z tymi paseczkami jabłka, jak je kroić, każde z osobna otulać skórką?:)

    Twój komentarz
  • mamawszpilkach mamawszpilkach
    2013-03-23 20:03:19

    Jest po prostu piękne! Ciekawe jak smakuje :) Muszę wypróbować :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-01-16 19:03:54

    Wygląda wspaniale - niecodzienny sposób podania sprawia, że zwykła szarlotka (czy jabłecznik) nabiera wyjątkowego charakteru :)

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2013-01-16 12:52:52

    Pięknie to wygląda! Podziwiam, że chciało Ci się tak bawić z tymi jabłuszkami :) Ale dla takiego efektu widzę, że warto było :) Ja na razie nie mam fazy na jabłka, jeszcze zajadam się pomarańczami, mandarynkami :)

    Twój komentarz
  • asiathinksthings.com asiathinksthings.com
    2013-01-15 15:47:11

    Prześlicznie wygląda to ciasto, a szczególnie różyczki! Cudne! Pozdrawiam serdecznie, Asia

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-01-15 12:47:49

    ależ to piękne ciasto .... aż szkoda kroić:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2013-01-15 11:35:20

    nie wiem czy widziałam kiedykolwiek piękniejsze jabłkowe róże, chyba nie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-15 10:39:05

    @Kathy - myślę, że można zastąpić twaróg mielony Philadephią, ricottą, mascarpone lub po prostu zmienić krem na budyniowy (utrzeć ugotowany budyń {najlepiej domowy} z masłem, wanilią i jajkiem). Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-15 10:35:05

    @Wszystkim serdecznie dziękuję za miłe słowa. :)

    Twój komentarz
  • Kathy Kathy
    2013-01-15 09:46:49

    WitamTarta wyglada przepieknie i mam wielka ochote ja zrobic. I tu mam pytanie: nie mam dostepu do twarogu ani twarogu mielonego, mysli Pani, ze moglabym zastapic go serkiem typu Philadelphia z dodatkiem maizeny (a moze nawet bez niej)?Serdecznie pozdrawiam

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-01-15 05:53:39

    Zakochałam się w Twoim jabłeczniku :)jest boski!

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-01-14 22:51:59

    Przepięknie wyglądają te róże jabłkowe :)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-01-14 22:04:17

    Pomysłowe! Super!

    Twój komentarz
  • http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com
    2013-01-14 20:11:28

    istne arcydzieło! nie mogę się napatrzeć. aż szkoda jeść :) gratuluję talentu :)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2013-01-14 20:00:46

    Fantastyczne ciacho! Wygląda niesamowicie oryginalnie. Róże cudo!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-01-14 19:44:51

    Wow, ale piękna! Tak cudownie ślicznej szarlotki nigdy nie widziałam. Kasiu, jesteś master ! :)Pozdrawiam Cię.

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2013-01-14 19:00:53

    Wow!!

    Twój komentarz
  • Praliné Praliné
    2013-01-14 18:35:01

    poprosze jeden kawalek :)

    Twój komentarz
  • Praliné Praliné
    2013-01-14 18:35:01

    poprosze jeden kawalek :)

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2013-01-14 18:20:14

    "Zakochałam" się w Twoim cieście:) Wygląda niesamowicie, do tego proste i sezonowe składniki mm..... Na pewno podpatrzę pomysł z różami:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-14 18:17:34

    @Izucha - dzięki za czujność. Nie skopiowałam ostatniego zdania z worda. Już dodałam w przepisie. :)

    Twój komentarz
  • Aneta Aneta
    2013-01-14 17:57:20

    wygląda prześlicznie. Elegancko, z klasą - a do tego przepysznie! :)

    Twój komentarz
  • izucha izucha
    2013-01-14 17:53:26

    super, rewelacja, tylko nie widzę info dot. pieczenia tego ciasta

    Twój komentarz

Jabłecznik z różami i kremem waniliowym

Jabłecznik z różami i kremem waniliowym

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 26 cm

Opis

Klasyczna tarta z jabłkami, podana w nieco mniej klasyczny, ale za to efektowny sposób.

Pyszne połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, serowo-waniliowego kremu i jabłek oprószonych cynamonem. Prosto i pysznie. Róże na tarcie też nie przysporzą nam większych problemów, jeśli tylko wybierzemy mało kruche jabłka i będziemy obierać je obieraczką lub ostrym ząbkowanym nożem na cienkie paseczki/pióra.

Serowo-waniliowy krem bardzo fajnie komponuje się z jabłkami i cynamonem.

Inspiracją w kwestii wyglądu tarty był ten przepis, natomiast wykorzystana przeze mnie receptura jest mojego autorstwa. Polecam serdecznie! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z wanilii
  • Krem:

    Ilość Składnik
    twarogu mielonego (użyłam Piątnicy z wiaderka)
    duże jajko
    ekstraktu z wanilii
    cukru pudru (lub więcej wg uznania)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    cynamonu
    stopionego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Wstawić na chwilę do lodówki.

Krem:

Składniki na krem utrzeć na gładką, jednolitą masę.

Jabłka obrać w paski razem z miąższem, bez usuwania skórki (która będzie potrzebna na zewnętrzną stronę różyczek. Najlepiej robić to obieraczką, wtedy jabłka nie kruszą się i można je obrać na cienkie paseczki, które posłużą za płatki róż. Skropić sokiem z cytryny.

Całość:

Spód tarty wyjąć z lodówki, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wylać krem. Z paseczków jabłek formować różyczki, na zewnątrz otulając je skórkami i układać na kremie (nie jest bardzo rzadki, więc spód różyczek będzie się w nim lekko zanurzać).
Różyczki z jabłek polać stopionym masłem, oprószyć cynamonem.

Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 °C (aż brzegi tarty będą ciemno złote, a jabłuszka widocznie przypieczone). Studzić w formie.

Smacznego :)