Gruszki w sosie karmelowym i polewie czekoladowej

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_1033.JPG

Składniki:

  • Gruszki:

    Ilość Składnik
    gruszki
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    cukru
    ok. 1 litra wody
    soku z cytryny
  • Sos karmelowy:

    Ilość Składnik
    cukru muscovado
    śmietanki kremówki
    ekstraktu waniliowego
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    lody waniliowe lub karmelowe
    likieru Amaretto

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.

Gruszki umyć, obrać ze skórki, zostawiając ogonki, dół odrobinę przyciąć, żeby gruszki po ugotowaniu stabilnie stały, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu Amaretto).

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpiel wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą, dodajemy masło (miska nie może dotykać wody, powinna opierać się na ściankach garnka). Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, zdjąć z ognia.

Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z 2-3 łyżkami wody i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje - powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku, lekko ciągnąca – jak syrop. Do skarmelizowanego cukru dodawać powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Podgrzewać aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos nieco przestudzić, żeby zgęstniał na tyle, by po polaniu gruszek cały nie spłynął.

Gotowe gruszki postawić na talerzu, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami waniliowymi lub innymi wg uznania.
Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki deser, ale za to bardzo smaczny. Można rzecz – klasyka gatunku. Mało kto nie zna tego połączenia, ale jeśli jakimś cudem wcześniej go nie próbowaliście, to musicie to zmienić, bo czekolada, karmel i gruszki to wyjątkowo udane trio. A jeśli nie jest Wam obce, to może warto sobie odświeżyć pamięć i zrobić je po raz kolejny? :) W tym wydaniu gruszkom ciekawego charakteru nadaje dodatkowo Amaretto, a jeśli chcecie mieć jeszcze więcej doznań smakowych, przed gotowaniem wydrążcie gniazdo nasienne z gruszek, a po ugotowaniu napełnijcie je delikatnie marcepanem. A jeżeli nadal będzie brakować Wam czegoś do „szczęścia” obsypcie gotowe gruszki prażonymi płatkami migdałów. 

Polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Janusz Janusz
    2013-01-30 11:50:17

    Ten deser niby prosty, ale wygląda świetnie. Może być ciekawym zwieńczeniem obiadu.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-01-28 18:58:57

    Świetny deser - prosty, ale połączenie smaków powala :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-01-28 16:23:53

    Deser wszystkim znany - znany i mnie, ale jedynie z róznego rodzaju blogów czy publikacji ...bo jakoś jeszcze nie dane było mi go zrobić:). Wygląda przepysznie:) Pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-01-27 09:24:57

    Wiesz Kasiu, ja jeszcze nigdy nie jadłam takich gruszek. A tak wspaniale wyglądają! Kusisz :)Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2013-01-27 06:39:35

    Co tam, że niby prosty, ważne, że z czekoladą :D

    Twój komentarz

Gruszki w sosie karmelowym i polewie czekoladowej

Gruszki w sosie karmelowym i polewie czekoladowej

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki deser, ale za to bardzo smaczny. Można rzecz – klasyka gatunku. Mało kto nie zna tego połączenia, ale jeśli jakimś cudem wcześniej go nie próbowaliście, to musicie to zmienić, bo czekolada, karmel i gruszki to wyjątkowo udane trio. A jeśli nie jest Wam obce, to może warto sobie odświeżyć pamięć i zrobić je po raz kolejny? :) W tym wydaniu gruszkom ciekawego charakteru nadaje dodatkowo Amaretto, a jeśli chcecie mieć jeszcze więcej doznań smakowych, przed gotowaniem wydrążcie gniazdo nasienne z gruszek, a po ugotowaniu napełnijcie je delikatnie marcepanem. A jeżeli nadal będzie brakować Wam czegoś do „szczęścia” obsypcie gotowe gruszki prażonymi płatkami migdałów. 

Polecam!

Składniki

  • Gruszki:

    Ilość Składnik
    gruszki
  • Syrop:

    Ilość Składnik
    cukru
    ok. 1 litra wody
    soku z cytryny
  • Sos karmelowy:

    Ilość Składnik
    cukru muscovado
    śmietanki kremówki
    ekstraktu waniliowego
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    lody waniliowe lub karmelowe
    likieru Amaretto

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.

Gruszki umyć, obrać ze skórki, zostawiając ogonki, dół odrobinę przyciąć, żeby gruszki po ugotowaniu stabilnie stały, przełożyć je do gotującego się syropu, gotować aż gruszki wyraźnie zmiękną (pod koniec gotowania dodać do syropu Amaretto).

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpiel wodnej. W tym celu czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą, dodajemy masło (miska nie może dotykać wody, powinna opierać się na ściankach garnka). Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, zdjąć z ognia.

Na patelni skarmelizować cukier (wymieszać go z 2-3 łyżkami wody i podgrzewać do momentu aż się skarmelizuje - powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku, lekko ciągnąca – jak syrop. Do skarmelizowanego cukru dodawać powoli i stopniowo śmietankę, stale mieszając. Podgrzewać aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos nieco przestudzić, żeby zgęstniał na tyle, by po polaniu gruszek cały nie spłynął.

Gotowe gruszki postawić na talerzu, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami waniliowymi lub innymi wg uznania.
Smacznego :)