Ciasteczka szachownice

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_6627.JPG

Składniki:

  • Ciasto podstawowe:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia (płaska)
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu
    szczypta soli
    żółtka
    miękkiego masła
  • Dodatkowo do ciemnego ciasta:

    Ilość Składnik
    kakao
    mleka
  • Do sklejania:

    Ilość Składnik
    rozbełtane białko

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać w misie miksera/robota lub na stolnicy (jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie) z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki ciasta (kakao i mleka na razie nie dodajemy). Wyrobić w mikserze za pomocą końcówki z hakiem lub ręcznie na gładkie jednolite ciasto. Podzielić je na pół.

Do jednej części dodać przesiane kakao o mleko, ponownie szybko wyrobić jednolite ciemne ciasto. Obie części ciasta uformować w kule (dwie oddzielne) i schłodzić przez 30 min w lodówce.

Oba ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy osobno na dwa placki o grubości około 0,8 -1 cm. Z każdego ciasta wykroić paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok 1 cm. Pozostałe okrojone ciasto ponownie rozwałkować na dwa placki o grubości jak poprzednie i ponownie wyciąć z nich paski o szerokości 1 cm i długości ok 15 cm.

Wycięte paski ułożyć w następujący sposób: 3 paski obok siebie na przemian kolorami, czyli np. jasny – ciemny – jasny, następnie całość smarujemy dokładnie rozbełtanym białkiem i na wierzch ponownie kładziemy 3 paski na przemian, czyli na jasnym pasku ciemny, na ciemnym jasny i ponownie na jasnym ciemny, całość ponownie smarujemy białkiem i powtarzamy aż powstanie nam bloczek składający się z 5 warstw. Identycznie postępujemy tworząc drugi taki bloczek. Oba bloczki ciasta wstawiamy do lodówki na około 30 min (schłodzone ciasto będzie się lepiej kroiło).

Dwie spore blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone bloczki ciasta pokroić na równe plastry o grubości ok. 5 mm i ułożyć na blachach pozostawiając około 1 cm odstępu, bo ciasteczka trochę urosną (u mnie wyszły dwie blachy ciasta).

Piec około 12-15 min (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 °C (termoobieg), 200 °C grzanie góra/dół. Jeśli pieczenie z termoobiegiem obie blachy można piec jednocześnie.

Upieczone ciasteczka przestudzić chwilę na blasze, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i tam pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 16

Dziś ciasteczka, które zażyczyła sobie moja córcia, po tym jak zobaczyła podobne na wystawie cukierni. Nie miałam więc wyjścia, trzeba było zrobić. ;)

To nic innego jak klasyczne kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe w nieco ciekawszej odsłonie. Jeśli wiec znudziły się Wam podobnie jak mojej córci te klasyczne jednokolorowe to zachęcam do zrobienia takich, można się tez pokusić o dodanie zamiast kakao jakiegoś barwnika spożywczego, wtedy dzieci będą zapewne jeszcze bardziej uradowane. ;) Polecam. :)

IMG_6550.JPG IMG_6553.JPG szachownice.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • pyyycha pyyycha
    2015-02-07 11:58:55

    Te ciasteczka są przepyszne moje dziewczynki są nimi zachwycone. A ciastka ze stołu znikły w ciągu pol godziny. Choć ciężkobbyło je rozwalkowac bo ciasto się kruszylo ale warto było trochęssię pomeczyc.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-10 22:57:03

      Piękne. :) Bardzo się cieszę, że smakowały. :)

      Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-10-21 19:17:57

    Piękne i pyszne ciacha zrobiłaś :)Śliczne zdjęcia. Sama zjadłabym kilka takich ciastek na jednym posiedzeniu hehe:D

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-18 12:42:39

    No nie mogę, ale bajer! Pomysłowe! W sam raz do gry w szachy na przekąskę:) Uczta dla oka:)

    Twój komentarz
  • Krystyna Boner Krystyna Boner
    2013-10-18 04:55:54

    Bardzo dobry pomysł miała Twoja córcia. Chętnie skorzystam z tego przepisu i upiekę takie ciasteczka, żeby cieszyły oko moich dzieciaków. Pozdrawiam, Krys

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-10-18 04:07:58

    Nie dziwię się córce, że przykuły jej uwagę. Wyglądają wspaniale. Uwielbiam kruche waniliowe, więc pewnie i ja bym się zajadała;)

    Twój komentarz

Ciasteczka szachownice

Ciasteczka szachownice

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Opis

Dziś ciasteczka, które zażyczyła sobie moja córcia, po tym jak zobaczyła podobne na wystawie cukierni. Nie miałam więc wyjścia, trzeba było zrobić. ;)

To nic innego jak klasyczne kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe w nieco ciekawszej odsłonie. Jeśli wiec znudziły się Wam podobnie jak mojej córci te klasyczne jednokolorowe to zachęcam do zrobienia takich, można się tez pokusić o dodanie zamiast kakao jakiegoś barwnika spożywczego, wtedy dzieci będą zapewne jeszcze bardziej uradowane. ;) Polecam. :)

Składniki

  • Ciasto podstawowe:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia (płaska)
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego aromatu
    szczypta soli
    żółtka
    miękkiego masła
  • Dodatkowo do ciemnego ciasta:

    Ilość Składnik
    kakao
    mleka
  • Do sklejania:

    Ilość Składnik
    rozbełtane białko

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać w misie miksera/robota lub na stolnicy (jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie) z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki ciasta (kakao i mleka na razie nie dodajemy). Wyrobić w mikserze za pomocą końcówki z hakiem lub ręcznie na gładkie jednolite ciasto. Podzielić je na pół.

Do jednej części dodać przesiane kakao o mleko, ponownie szybko wyrobić jednolite ciemne ciasto. Obie części ciasta uformować w kule (dwie oddzielne) i schłodzić przez 30 min w lodówce.

Oba ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy osobno na dwa placki o grubości około 0,8 -1 cm. Z każdego ciasta wykroić paski o długości ok. 15 cm i szerokości ok 1 cm. Pozostałe okrojone ciasto ponownie rozwałkować na dwa placki o grubości jak poprzednie i ponownie wyciąć z nich paski o szerokości 1 cm i długości ok 15 cm.

Wycięte paski ułożyć w następujący sposób: 3 paski obok siebie na przemian kolorami, czyli np. jasny – ciemny – jasny, następnie całość smarujemy dokładnie rozbełtanym białkiem i na wierzch ponownie kładziemy 3 paski na przemian, czyli na jasnym pasku ciemny, na ciemnym jasny i ponownie na jasnym ciemny, całość ponownie smarujemy białkiem i powtarzamy aż powstanie nam bloczek składający się z 5 warstw. Identycznie postępujemy tworząc drugi taki bloczek. Oba bloczki ciasta wstawiamy do lodówki na około 30 min (schłodzone ciasto będzie się lepiej kroiło).

Dwie spore blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone bloczki ciasta pokroić na równe plastry o grubości ok. 5 mm i ułożyć na blachach pozostawiając około 1 cm odstępu, bo ciasteczka trochę urosną (u mnie wyszły dwie blachy ciasta).

Piec około 12-15 min (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 °C (termoobieg), 200 °C grzanie góra/dół. Jeśli pieczenie z termoobiegiem obie blachy można piec jednocześnie.

Upieczone ciasteczka przestudzić chwilę na blasze, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i tam pozostawić do wystudzenia.

Smacznego :)