Pychotka krówkowo-mleczna

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
pychotka1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Do przygotowania wcześniej:

    Ilość Składnik
    mleka skondensowanego słodzonego*
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao (ok. 1/4 szklanki)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    200 g masła
    cukru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    mleka w proszku (może wystarczyć trochę mniej lub być potrzebne ciut więcej)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g dżemu śliwkowego, powideł lub konfitury z czarnej porzeczki
    orzechów arachidowych, posiekanych (niesolonych)
    opcjonalnie szczypta świeżo zmielonej soli morskiej

Sposób przygotowania

Wcześniejsze przygotowanie:

Mleko skondensowane zanurzyć w garnku wypełnionym wodą, tak by woda całkowicie zakrywała puszkę, gotować około 3 godzin, pilnując by puszka znajdowała się cały czas pod wodą. Wyjąc z wody, gdy woda już zupełnie ostygnie, puszkę otworzyć dopiero, gdy będzie zupełnie wystudzona. Masę wyłożyć do miski, zmiksować, ewentualnie schłodzić.

Biszkopt:

Przygotować dwie kwadratowe tortownice lub formy o boku 20 cm (można zastąpić dwiema okrągłymi tortownicami o śr. 21-22 cm), Dno każdej z nich wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie wykładamy i nie natłuszczamy.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie tortownice, w obu powinno być tyle samo ciasta.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopty pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Oba biszkopty podzielić ostrym nożem na 2 blaty (rozcinamy wzdłuż na połowę, powinniśmy otrzymać łącznie 4 blaty).

Krem:

Mleko zagotować z masłem. Zestawić z ognia, dodać cukier, pastę waniliową/ekstrakt waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, dodać mleko i miksować aż masa zrobi cię puszysta i jednolita. Krem nie będzie bardzo gęsty, ale bardzo mocno zgęstnieje po wystudzeniu, więc nie warto dodawać więcej mleka. Masę przestudzić, lekko schłodzić (nie za mocno, bo krem może za mocno zgęstnieć i ciężko go będzie rozprowadzić na cieście). Jeśli okazałoby się jednak, ze masa jest za rzadka, można dodać jeszcze odrobine mleka i ponownie zmiskować (ale moim zdaniem nie będzie takiej potzreby).

Całość:

Dżem/powidła lub konfiturę podgrzać, 1/2 rozprowadzić na dolnym blacie. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu mlecznego, przykryć drugim blatem, na który również wykładamy pozostały dżem. Następnie wyłożyć 2/3 masy krówkowej, przykryć kolejnym blatem. Na wierzchu rozprowadzić krem mleczny, przykryć ostatnim blatem.
Pozostałą masę kajmakową podgrzać. Polać nią wierzch ciasta, wyłożyć na nią posiekane orzeszki, ewentualnie oprószyć szczyptą świeżo zmielonej soli morskiej.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 9

Przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Kakawy biszkopt przełożony masą kajmakową, kremem na bazie mleka w proszku i domowym dżemem śliwkowym, który z powodzeniem można zastąpić powidłami śliwkowymi lub konfiturą z czarnej porzeczki. Całość przykryta warstwą chrupiących orzeszków arachidowych zatopionych w masie krówkowej. Ciasto banalne i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie. :) Ja z czystym sumieniem obiecuję, że nie będziecie żałować nawet minuty poświęconej na przygotowanie tego ciasta. :)

pychotka2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • piekarnik piekarnik
    2016-12-05 12:46:12

    Biszkopt na termoobiegu czy góra/dół? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-09 13:53:09

      Góra/dół. :)

      Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2016-11-12 21:12:17

    Ciasto wyszło bardzo słodkie, nie dało się tego jeść, nawet mimo tego ze dałam o wiele mniej cukru niż w przepisie. MASAKRA Z

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 15:29:24

      To chyba kwestia gustu albo złego wymierzenia cukru, dla innych nie było za słodkie. :)

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-08-09 11:26:42

    Ciasto i przepyszne :), i bardzo ładnie prezentujące się :). Polecam wszystkim. Najlepsze na drugi dzień. Łatwe i całkiem szybkie do zrobienia. Oczywiście trzeba lubić mleko w proszku, bo jego smak bardzo dominuje. Ja Uwielbiam :) i dodaję do swojego zeszytu z przepisami jako warte upieczenia :).

    Twój komentarz
  • super super
    2014-04-20 11:51:49

    To ciasto zagościło dzisiaj na naszym świątecznym stole. Zawsze sernik i jabłecznik, tym razem udana odmiana. Pychota!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-17 09:35:24

    @Agnieszka - Trzeba kroić po zupełnym ostudzeniu, najlepiej długim ostrym nożem, który wystaje poza ciasto. Ewentualnie można ponacinać ciasto równo ze wszystkich boków, a następnie przeciągnąć przez środek mocną nitkę - tę metodę można wykorzystać, gdy nie mamy wystarczająco długiego noża. Blaty wychodzą równiutkie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-04-16 12:15:36

    Mam pytanie dotyczące krojenia blatów biszkoptowych - jak kroić, żeby były takie równe jak na powyższym zdjęciu?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-12 11:57:55

    @Paziok - bardzo się cieszę, że smakowało :)

    Twój komentarz
  • Paziok Paziok
    2014-03-12 11:02:34

    Zrobiłam to ciasto jako tort urodzinowy, na prawdę przepyszne, fajnie wszystko ze sobą gra i smakuje :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-07 11:50:34

    @Ania - te masy raczej są dość gęste, ale trzeba poczekać, żeby dobrze ostygły, ewentualnie trochę je schłodzić, wtedy jeszcze gęstnieją i takimi schłodzonymi przekładamy. Dla ułatwienia można oczywiście nakładać je w tortownicy, i jak ciasto jest przełożone schłodzić, wtedy kremy mocno stężeją i na pewno nic nie wypłynie. Ja nie przekładałam biszkoptów w tortownicy, ale moje masy były bardzo gęste, szczególnie ta z mlekiem w proszku. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-03-06 21:16:28

    Dziendobry. Wlasnie wyprobowalam przepis. Biszkopt wyszedl super, masy bardzo smaczne, ale wszystko mi sie rozplynelo :( wydawalo mi sie ze masy sa dosc geste ale po nalozeniu na biszkopt, tort wyglada jak po III wojnie swiatowej. Czy powinnam byla skladac w tortownicy i potem wstawic do lodowki zeby lepiej wyszlo? Prosze o pomoc bo cos nie tak z moja robota :(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-29 00:36:27

    @Magdalena - Dziękuje za miłe słowa. :) Myślę, że na tortownicę 26 cm 1,5 porcji będzie w sam raz. Można upiec w jednej tortownicy, ale później trzeba podzielić biszkopt na 4 blaty, wiec wygodniej piec w dwóch tortownicach i później tylko rozkroić każde ciasto na pół. Jeśli pieczemy w dwóch to ważne, żeby piec od razu oba biszkopty, bo surowe ciasto biszkoptowe powinno od razu po zrobieniu trafić do piekarnika, inaczej piana zacznie opadać, a co za tym idzie ciasto również. To ciasto świetnie sie sprawdzi jako tort dla dziecka, blaty naponczowałabym odrobinę, żeby był ciut wilgotniejszy, choć nie jest to konieczne, bo bez nasączenia ciasto również jest wilgotne od kremu i masy kajmakowej. Naponczować można klasycznym ponczem na bazie gorącej osłodzonej herbaty lub wody mp. z dodatkiem wanilii lub syropu waniliowego/orzechowego albo czekoladowego (mam tu na myśli syropy do kawy/deserów w postaci syropu), można sokiem malinowym lub wiśniowym rozcieńczonym z wodą. Ważne, żeby poncz nie był bardzo słodki, bo ciasto samo w sobie jest już dość słodkie. Choć to akurat dzieciom najmniej przeszkadza. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Magdalen Magdalen
    2014-01-28 16:48:19

    Korzystam tego bloga ponieważ kocham piec ciasta:) super przepisy:)odnośnie tego ciasta mam pytania: czy by upiec biszkopt na większa tortownicę (26) to mam wziąć 1,5 porcji? czy mozna upiec w jednej czy lepiej w dwóch? chciałabym zrobić z tego ciasta tort czy bedzie ok i czy jest konieczność napończowania go, jeśli tak to czy mogłaby mi pani poradzić czym ( tort dla dziecka)? wierzch ciasta posmaruje masa maślaną bo potem dekoracja z masy cukrowej.

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2014-01-05 09:23:18

    Bardzo fajny przepis! Upiekłem na dzisiaj, schodzi jak ciepłe bułeczki, już prawie nie ma! Zapraszam również do mnie: skacper.bloa.pl.

    Twój komentarz
  • czekoladka czekoladka
    2014-01-03 10:33:03

    Rzeczywiście istna pychotka;):)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-02 20:54:52

    @Aga - dokładnie tak.

    Twój komentarz
  • aga aga
    2014-01-02 08:23:20

    mam rozumiec że gotujemy mleko płynne z masłem , po czym przestudzeniu dosypuje mleko w proszku, czy tak ?

    Twój komentarz
  • marta marta
    2014-01-01 13:13:01

    Znalazlam Twój blok kilka dni temu - szkoda ze tak późno. Masz dużo przepisow które z checia wykorzystam, sam blog jest zrobiony moim zdaniem idealnie (mam nadzieje ze nie będziesz miala nic przeciwko jak sie trochę zainspiruje 😊 ). Ten przepis również zapisuje na listę "koniecznie do wypróbowania". Blog dodany do ulubionych. Pozdrawiam !!!

    Twój komentarz
  • joanna joanna
    2013-12-31 18:59:58

    To MUSI być przepyszne! Przełykając ślinkę składam życzenia DO SIEGO ROKU 2014 !!!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-12-31 14:27:40

    Kasiu, obłędnie wygląda to ciasto i nazwa adekwatna :)Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-12-31 07:46:49

    Niesamowicie apetycznie wyglada! Musi być pyszne! Ta masa kajmakowa<3

    Twój komentarz

Pychotka krówkowo-mleczna

Pychotka krówkowo-mleczna

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Forma: 20x20 cm

Opis

Przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Kakawy biszkopt przełożony masą kajmakową, kremem na bazie mleka w proszku i domowym dżemem śliwkowym, który z powodzeniem można zastąpić powidłami śliwkowymi lub konfiturą z czarnej porzeczki. Całość przykryta warstwą chrupiących orzeszków arachidowych zatopionych w masie krówkowej. Ciasto banalne i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie. :) Ja z czystym sumieniem obiecuję, że nie będziecie żałować nawet minuty poświęconej na przygotowanie tego ciasta. :)

Składniki

  • Do przygotowania wcześniej:

    Ilość Składnik
    mleka skondensowanego słodzonego*
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao (ok. 1/4 szklanki)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    200 g masła
    cukru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    mleka w proszku (może wystarczyć trochę mniej lub być potrzebne ciut więcej)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g dżemu śliwkowego, powideł lub konfitury z czarnej porzeczki
    orzechów arachidowych, posiekanych (niesolonych)
    opcjonalnie szczypta świeżo zmielonej soli morskiej

Sposób przygotowania

Wcześniejsze przygotowanie:

Mleko skondensowane zanurzyć w garnku wypełnionym wodą, tak by woda całkowicie zakrywała puszkę, gotować około 3 godzin, pilnując by puszka znajdowała się cały czas pod wodą. Wyjąc z wody, gdy woda już zupełnie ostygnie, puszkę otworzyć dopiero, gdy będzie zupełnie wystudzona. Masę wyłożyć do miski, zmiksować, ewentualnie schłodzić.

Biszkopt:

Przygotować dwie kwadratowe tortownice lub formy o boku 20 cm (można zastąpić dwiema okrągłymi tortownicami o śr. 21-22 cm), Dno każdej z nich wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie wykładamy i nie natłuszczamy.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie tortownice, w obu powinno być tyle samo ciasta.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopty pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Oba biszkopty podzielić ostrym nożem na 2 blaty (rozcinamy wzdłuż na połowę, powinniśmy otrzymać łącznie 4 blaty).

Krem:

Mleko zagotować z masłem. Zestawić z ognia, dodać cukier, pastę waniliową/ekstrakt waniliowy. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić, dodać mleko i miksować aż masa zrobi cię puszysta i jednolita. Krem nie będzie bardzo gęsty, ale bardzo mocno zgęstnieje po wystudzeniu, więc nie warto dodawać więcej mleka. Masę przestudzić, lekko schłodzić (nie za mocno, bo krem może za mocno zgęstnieć i ciężko go będzie rozprowadzić na cieście). Jeśli okazałoby się jednak, ze masa jest za rzadka, można dodać jeszcze odrobine mleka i ponownie zmiskować (ale moim zdaniem nie będzie takiej potzreby).

Całość:

Dżem/powidła lub konfiturę podgrzać, 1/2 rozprowadzić na dolnym blacie. Na wierzch wyłożyć warstwę kremu mlecznego, przykryć drugim blatem, na który również wykładamy pozostały dżem. Następnie wyłożyć 2/3 masy krówkowej, przykryć kolejnym blatem. Na wierzchu rozprowadzić krem mleczny, przykryć ostatnim blatem.
Pozostałą masę kajmakową podgrzać. Polać nią wierzch ciasta, wyłożyć na nią posiekane orzeszki, ewentualnie oprószyć szczyptą świeżo zmielonej soli morskiej.

Smacznego :)