Kruche ciasteczka korzenne

Tagi: ciasteczka, Boże Narodzenie, ciasteczka kruche, ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka korzenne

Mocno kruche ciasteczka o zdecydowanym aromacie korzennym. Chrupiące, ale jednocześnie rozpływające się w ustach. Nie jestem wielką fanką tych ciasteczek, ale od czasu do czasu, zwłaszcza jesienno-zimową porą nachodzi mnie na nie ochota. Idealnie smakują z filiżanką dobrej herbaty. Przepis banalny, nie napracujecie się przy nim, a dodatkowo możecie proces przygotowania zamienić w  fajną zabawę. ;) U mnie w wykrajaniu uczestniczyła moja mała pomocnica.. .radość córy i jej komentarze podczas przygotowywania… bezcenne. :) Polecam!
Przepis własny.

Składniki

Na 3 blachy ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 duże żółtka (jajka L)
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i ½-2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, ½ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ziela angielskiego, ½ łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu)

 

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, zagnieść kruche ciasto (w miare potrzeby dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozluźnic ciasto). Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około  mm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.
Piec w temperaturze 180°C - najlepiej z termoobiegiem, wtedy można upiec trzy blachy na raz - przez ok 10-12 minut (bez termoobiegu piec w temperaturze 200°C. Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

30 komentarzy

  • Majana said

    Piękne zdjecia, cudowne ciastka. Z pewnością niezwykle pyszne i aromatyczne. Uwielbiam korzenne ciasteczka, pierniki są na miejscu pierwszym.'
    Pozdrawiam:)

  • SlodkieFantazje said

    @Agawcia - myślę, że przechowywane w szczelnej puszce, pudełku nawet kilka tygodni.

  • Karina said

    Witam. Czy te ciasteczka mozna polukrowac i ozdobic ??? i czy moge dodac lyzke kakao i pol lyzeczki proszku do pieczenia. Dziekuje za odpowiedz

  • SlodkieFantazje said

    @Karina - jak najbardziej można polukrować i dodać odrobinę kakao, będą jeszcze smaczniejsze :) Jeśli chodzi o proszek do pieczenia można dodać, jeśli nie zależy Ci, żeby były cieniutkie, wtedy bardziej wyrosną i będą wyglądały jak typowe ciasteczka kruche... można też grubiej je rozwałkować i wtedy nie trzeba już dodawać proszku. Pozdrawiam!

  • Karina said

    Jeszcze mam pytanie. Co zrobilam nie tak ze ciasta nie dalo sie walkowac i sie rozwalalo??? nie dodawalam proszku, ale dalam kakao

  • SlodkieFantazje said

    @Karina - istotne jest ile było tego kakao, bo jest to suchy składnik, więc jeśli dodamy go 1 łyżkę to nie powinna sie zmienic konsystencja ciasta. Ale jeśli to będą 2-3 łyżki lub więcej (czasami dodajemy na oko i wydaje się nam, że daliśmy niewiele, a okazuje się, że jednak dodaliśmy wiecej niz nam się wydawało) wtedy trzeba zwiększyc ilość mokrych składników (odając odrobinę masła więcej np. 20 g więcej lub dodając 2-3 łyżki wody, żeby wyrównać proporcje, bo jeśli tego nie zrobimy ciasto może się kruszyć i rozpadać.

  • Karina said

    No własnie wydawalo mi sie ze za malo masla dodalam, bo robilam tez drugie kruche i tamto sie znowu zabardzo kleilo wiec bylo za duzo (?).....Mimo, ze nie dalo sie walkowac to jakos sobie poradzilam i upieklam, bo w smaku super. Mam nadzieje ze nastepnym razem sie uda. Pozdrawiam

  • Marek Lukrecjusz said

    Dzięki za przepis stanowił natchnienie dla moich kruchych ciasteczek z cytryną http://lukrecjusz.pl/kruche-ciasteczka-cytrynowe/ Ważna jest mąka z której się je robi, dopiero drugie podejście wyszło jak trzeba.

  • Alina Michna said

    ja już dwa rodzje ciasteczek upiekam palce lizac, chciałaby też upiec aromartczne piernik korzenne, ale żeby trzymać przez tydzień w ldówce , to nie wyrobiłbym sie do świąt, podajcie jakieś przepisy bez tak dugiego oczekiwahia lutka

  • SlodkieFantazje said

    @Alina Michna - chodzi o pierniki - ciasta czy pierniczki?

    Pierniki, na które nie trzeba nic a nic czekać, a są pyszne to np.
    http://www.slodkiefantazje.pl/piernik-na-ciemnym-piwie,

    http://www.slodkiefantazje.pl/wilgotny-piernik-z-jab%C5%82kami-i-bakaliami,

    http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutki-piernik-z-bakaliami,

    http://www.slodkiefantazje.pl/piernik-angielski-najezony-bakaliami

    Pierniczki, na które w ogóle nie musimy czekać to np. te:

    http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutkie-pierniczki-pomaranczowo-migdalowe

    http://www.slodkiefantazje.pl/pierniczki-lebkuchen,

    http://www.slodkiefantazje.pl/szybkie-pierniczki,

    http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutkie-pierniczki-a%E2%80%99la-alpejskie,

    Pozdrawiam!


  • Kamila said

    A czy mogę zrobić ciasto, włożyć do lodówki i na następny dzień upiec ciasteczka ?

  • aggie said

    własnie ciasto chłodzi się w lodówce, ciekawe co z tego wyjdzie! miam!

  • Evi said

    Pierwszy raz udały mi się ciasteczka! Są bardzo smaczne i w sam raz poprawiają humor w taką pogodę :) Dodałam jedno żółtko więcej, bo miałam małe jajka. Dziękuję bardzo za przepis, na pewno często będę tutaj zaglądać. Pozdrawiam!

  • Marta said

    przepis bardzo łatwy.Ciastka należy piec wg przepisu, a wyjdą napewno.Ja wybrałam wersję bez przyprawy pernikowej, użyłam oddzielnie przypraw.Dałam więcej pieprzu kolorowego oraz imbiru,są pikantnejsze i bardziej pyszne;)

  • asia said

    PRZEPYSZNE:-) ZROBIŁAM Z MOIM 3,5 LETNIM SYNEM A TALENTEM KULINARNYM NIE JESTEM.

  • Jagna said

    Ciastka niesmaczne. Tak mała ilość cukru pudru w przepisie powoduje, że w ogóle nie czuć słodkiego smaku, tylko gorzkawy, korzenny. Zmarnowane składniki i czas.

  • SlodkieFantazje said

    @Jagna - wprawdzie o gustach się nie dyskutuje, ale przyznaję, że doznałam szoku czytając Pani komentarz... 2/3 szklanki cukru na 2 szklanki mąki to za mało cukru? :) To ile go powinno być, jeden do jednego? :) A całkiem poważnie, ciastka są słodkie i nie mam pojęcia o czym Pani mówi, ba śmiem nawet wątpić czy je Pani robiła, a jeśli tak, to czy zgodnie z przepisem, bo ciastka zdecydowanie nie wychodzą ani gorzkie gorzkie ani mało słodkie. :) Pozdrawiam

  • Hana said

    Ciasteczka wyszły rewelacyjnie! Dziękuję za przepis.

    Robiłam kruche ciasteczka po raz pierwszy w życiu. Trochę z duszą na ramieniu, czy wyjdą. Udało się :)

    Przepyszne, słodkie, korzenne - po prostu rewelacja!

    Wesołych Świąt! Pozdrawiam serdecznie.

  • Zeelka said

    Witam serdecznie ile tak mniej więcej wychodzi ciastek z jednej porcji?

  • SlodkieFantazje said

    @Zeelka - wychodzi 2 duże blachy ciasteczek, nie liczyłam dokładnie ile sztuk. Pozdrawiam

  • Ola said

    Zrobiłam ciasteczka w sobotę, zapachniało świętami a ciasteczka bardzo smaczne. Musiała dodać trochę wody (ok 2-3 łyżek)bo sypkie składniki nie chciały się połączyć.

  • placeboleptic said

    nie wiem co zrobiłam źle, że moje ciasteczka wyrosły w piekarniku jak na drożdżach :( a robiłam wszystko zgodnie z przepisem :(

  • Asia said

    Na pierwszą blachę wyciełam bardzo cieniutkie i niestety sie spaliły ale drugą zrobiłam już z grubszymi i wyszly genialne, wszyscy tak sie zajadali ze nie dotrwały do lukrowania :) dzisiaj robie jeszcze raz podwójna porcje :) Pozdrawiam!

  • asiaw said

    Ciasteczka bardzo smaczne,dodałam trochę mniej cukru a zamiast tego 2 łyżki miodu.
    Zarobiłam ciasto dzień wcześniej wieczorem,następnego dnia po wyjęciu z lodówki ciasto było jak kamień ;))hehe Chyba masło się zsiadło..Ale postało poza lodówką około godzinki i było gotowe do wycinania ciasteczek.Wykorzystałam poza tym foremki świąteczne 3D z Ikei.Polecam przepis,łatwy a ciasteczka pycha :) I pachnie świętami..

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: