Kremowy sernik krówkowy

Tagi: wielkanoc, pyszny sernik, sernik kajmakowy, sernik z masa krówkową, sernik karmelowy, sernik toffi, Boże Narodzenie, serniki i ciasta serowe, sernik z krówkami, serniki pieczone, serniki, sernik, wielkanoc

Kremowy sernik krówkowy

To kolejny pyszny sernik, któremu trudno się oprzeć. Szczególnie, jeśli lubicie krówki, choć ich smak jest delikatnie wyczuwalny i nie narzuca się zbytnio. Zapach obłędnie śmietankowy, masa jedwabiście kremowa, zdecydowanie nie piankowa…

Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od westchnień, ochów i achów, zresztą sami spróbujcie. :) Idealnym dopełnieniem krówkowej masy jest mało słodki kakaowy spód (choć można go zastąpić też szybszym ciasteczkowym, jak w serniku rumowym, pomijając przyprawę korzenną).

Całości dopełniają orzechy włoskie oblane niewielką ilością masy krówkowej i oprószone delikatnie solą morską. Mówię Wam szczerze, sernik jest po prostu pycha. :)

Składniki

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki

  • 120 g masła

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • 3 łyżki kakao


Masa serowa*:

  • 750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie

  • 5 jajek

  • ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)

  • 300 g krówek

  • 200 ml śmietany kremówki, nieubitej

  • aromat śmietankowy


Dodatkowo:

  • 50 g orzechów włoskich

  • 150 g krówek

  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).

 

Smacznego :)

*wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem

 

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

47 komentarzy

  • Asiek said

    Obłędnie fantastyczny!!! Uwielbiam serniki, i wszystkie wariacje na ich temat:) Imponująco wygląda!!<br />Pozdrawiam cieplutko!

  • Maggie said

    Choc wciaz obiecuje sobie, ze bede grzeczna i przestane objadac sie slodkosciami, takiemu sernikowi na pewno nie moglabym sie oprzec!

  • Anonymous said

    Genialny przepis! Ale czy można czymś zastąpić śmietanę kremówkę? I czy ser śmietankowy to może być np. piątnicy czy musi być wiaderkowy?

  • Margarytka said

    Aż jęknęłam, gdy go zobaczyłam... mniam... Raczej nie zżynam przepisów, ale temu się nie oprę. Spód zrobię po mojemu, ale masa... do raju chciałaby dusza...

  • Kasia, Slodkie fantazje said

    @Anonimowy - śmietanę kremówkę można zastąpić mlekiem skondensowanym (taka sama ilość lub zwykłym mlekiem, ale zaznaczam, że sernik będzie wtedy zdecydowanie mniej kremowy. Ser nie musi być wiaderkowy, może być zwykły twaróg tłusty lub półtłusty lub jeszcze lepiej ser śmietankowy, byle nie był rzadki i wodnisty. Tylko oczywiście jeśli użyjemy niemielonego sera trzeba go zmielić trzykrotnie.

  • Ale babka i robi to co lubi said

    Wygląda genialne!! a ja teraz z ochoty na Twój sernik poszłam do cukierni i kupiłam aby choć troszkę poczuć smak sera!Teraz jestem przekonana że zaraz polecę do sklepu po ser i upiekę Twoje cudo!!!

  • Majana said

    Rewelacyjnie wygląda! Mam chęć na serniczek. Z krówkami chyba jeszcze nie robiłam.<br />Pozdrawiam:)

  • Sussi said

    nie mogę napatrzeć się na te zdjęcia...aż się głodna zrobiłam :)<br />Muszę wypróbować ten przepis!

  • Anonymous said

    Jak pysznie wygląda, a mąki ziemniaczanej nie ma? I czy jak zmniejszę ilość krówek do 200 g w masie serowej to będzie wystarczająco słodki? Pozdrawiam serdecznie :)

  • Kasia, Slodkie fantazje said

    Maki ziemniaczanej nie ma. Ilość krówek można zmniejszyć, będzie po prostu mniej wyczuwalna, można wtedy dodać odrobinę więcej cukru. Pozdrawiam serdecznie

  • Kasia, Slodkie fantazje said

    @Littlebitshy - Może być duża keksówka albo kwadratowa 20x20, może być tez większa, ale to musiałabyś zrobić z 1,5 porcji. Łatwiej będzie mi powiedzieć konkretnie, jeśli podasz jakie masz blachy (wymiary). Pozdrawiam serdecznie

  • Anonymous said

    Czy taki sernik piecze się z termoobiegiem czy tylko &quot;góra - dół&quot; ? Mam w domu mini piekarnik i zastanawiam się, czy jest sens porywać się na takie wspaniałości, bo nie wiem, czy taki piekarnik nadaje się do tego typu ciast? pozdrawiam serdecznie

  • Kasia, Slodkie fantazje said

    Z reguły serniki &quot;nie lubią&quot; termoobiegu i lepiej piec góra-dół, ale ja ten piekłam z termoobiegiem i nic mu się nie stało, nie opadł, nie wysechł etc... :) Wiele zależy od piekarnika, trzeba spróbować :)

  • Anonymous said

    Witam, <br />sernik wydaje sie być wspaniały, ale mam pytanko! Czy ciasto na spód najpier upiec, czy dopiero piec razem z serem?

  • Giovanna said

    Wpadlam tutaj przez zwykly przypadek,mialam chec na jakies niezwykle ciasto i los chcial ze wyszukujac jakichs przepisow w necie trafilam tutaj.Nie zaluje.Upieklam to ciasto dzisiaj,troszke je modyfikujac.Mialam duze jajka wiec stwierdzilam ze 5 to moze jednak za duzo i mialam racje..dalam tylko 3 a ser i tak wydawal sie byc troche za rzadki,dla pewnosci dalam 2 lyzki maki ziemniaczanej,zamiast zas krowek uzylam gotowej masy toffi.Ciasto wyszlo przepyszne!!!Sernik rozplywa sie w ustach,ciasto na spodzie jest wspaniale chrupkie,polewa z toffi dopelnia calosci.Dziekuje za przepis!!!Ps zamiast aromatu do sera dalam troche rumu :)

  • drazy said

    Cudny sernik!!!
    Chcę go upiec, mam bardzo dużo jajek ,czy mogę dać więcej niż 5? Wszystkie serniki które robiłam były przynajmniej na 10 ;)

  • SlodkieFantazje said

    @Drazy - można dać więcej jajek, ale wtedy trzeba zrobić w większej formie. W tym serniku żółtek nie oddzielamy od białek, dzięki temu sernik jest dość zwarty, kremowy i wychodzi równy jak stół.

  • Malwina said

    Robiłam ;-)
    I muszę przyznać, że jest baaardzo dobry. Wprowadziłam małą zmianę-na spód dałam zmielone ciastka w polewie czekoladowej. Zamiast krówek dałam gotową masę kajmakową. Ciasto bardzo słodkie, ale bardzo pyszne. Przepis godny polecenia.

  • Viola said

    Witam serdecznie, czy mogłabym prosić o ile zwiększyć proporcje składników, chciałabym upiec serniczek ale na blasze, w tortownicy jest za mały dla moich łasuchów :)

  • SlodkieFantazje said

    Wow, blacha dość duża, sporo musisz mieć tych łasuchów :)... na taką wielkość trzeba minimum podwoić ilość składników, a jeśli sernik ma być tak wysoki jak ten ze zdjecia (ok. 7-8 cm) to ja dałabym nawet 2 i 1/3 razy więcej składników.

  • Kate said

    Czy śmietanka ma być o gęstej konsystencji, ja widziałam taką w kartoniku 36 %, ale płynną ,nie wiem czy się nadaje.

  • mequi said

    Uwielbiam serniki a te twoje są wyjątkowo finezyjne i pyszne i już mi tak nie opadaja po twoich poradach :)
    Dzięki wielkie i proszę o wiecej takich pysznych pomysłów

    Krówkowy robie już drugi raz jest wspaniały

  • Lotka said

    Witam, planuje zrobic ten piekny sernik na urodziny dla mojego chlopaka zamiast tortu, i z tad moje pytanie czy jest on trudny w przygotowaniu ?

  • SlodkieFantazje said

    @Lotka - nie jest trudny w przygotowaniu, to ten typ sernika, który nie opada i nie sprawia większych problemów :)

  • agata said

    Witam serdecznie! Chciałabym zrobić ten wspaniały sernik ale proszę o podpowiedź czy ser typu "BRUSER" jest odpowiedni czy też za rzadki? A jaki ser Pani poleca? Jakiego Pani użyła? Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam!

  • SlodkieFantazje said

    @Agata - nie używałam jeszcze sera typu Bruser, wiec ciężko mi powiedzieć czy będzie odpowiedni. Używam na ogół dość zwartego twarogu, kupowanego na targu od rolnika. Ze sklepowych używam od czasu do czasu wymiennie: Ser śmietankowy PIASKI, twaróg garwoliński, twaróg śmietankowy Bacha (ten akurat nie jest mocno zwarty), z gotowych mielonych używam Wielunia Mój Ulubiony i Piątnicy (mocno zwarte).

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: