Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

ciasto drożdżoweciasto drożdżowe z owocamiciasto drożdżowe ze śliwkamiciasto z owocamiciasto ze śliwkamidrożdżedrożdżowe z owocamikruszonkaplacek drożdżowyśliwkiżółtka wykorzystanie
Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 34

Forma protokątna
25x36 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    drożdży
    cukru
    masła
    żółtek*
    ciepłego mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
  • Na kruszonkę:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia (ja pominęłam)

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)



Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 34

Forma protokątna
25x36 cm

Kochani to najlepsze drożdżowe, jakie jadłam. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość. Z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Wspaniale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Robiłam je juz z róznymi owocami i zawsze wychodzi idealne. Mogłabym tak jeszcze długo się nim zachwycać, bo jest naprawdę pyszne. :) Powiem jeszcze tylko tyle: Musicie je zrobić. Koniecznie! :)

Przepis własny.

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • początkująca początkująca

    dziękuję za odpowiedź:) wiedziałam, że dotykanie ciasta sprawi, że będzie zakalec, ale wolę to niż pół ciasta za blachą:) lubię zakalce, więc mi to nie przeszkadza, ale gdy chcę kogoś poczęstować ciastem to wolę żeby jakoś wyglądało. Ciasto znów jest pyszne (dziś z cynamonową kruszonką, bo świetnie komponuje mi się ze śliwkami), dziś o dziwo mniej zakalcowate niż ostatnio. Tam gdzie nie ma zakalca jest mięciutkie, a bałam się, że będzie twarde, bo chyba dałam zbyt dużo mąki, bo było o wiele bardziej gęste niż ostatnio. W każdym razie nie zgadzam się z opinią wyżej, że przepis jest zły.. ciasto (jeśli się je zrobi prawidłowo) na pewno powala! Bo nawet krzywe i z zakalcem jest na tyle pyszne, że zajadam się nim po nocy:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Edyta Kyzioł Edyta Kyzioł

    Witam. Ciasto jest po prostu rewelacyjne. W sobotę je upiekłam i nawet zdjęć nie zdążyłam porobić bo zniknęło błyskawicznie. Dziś robię je po raz drugi. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że tym razem uda mi się sfotografować i pochwalić u siebie na blogu.Bardzo Ci dziękuję za świetny przepis.Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • limonka limonka

    Przepisik już zapisałam. Wygląda bosko!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Zawiedziona Zawiedziona

    Nie udało sięPierwszy raz w życiu nie udało mi się ciasto drozdżowePrzepis beznadziejnyLepiej nie publikuj przepisu jak się nie znasz

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • początkująca początkująca

    Mam pytanie.. do mojego piekarnika mieści mi się tylko tortownica 22cm, więc przeliczyłam składniki w przeliczniku foremek i zrobiłam wszystko wg przepisu, jednak ciasto baaaaaaaaardzo mi wyrasta w trakcie pieczenia (wygląda jak wulkan) i muszę je poszturchiwać żeby opadło (bo cała kruszonka się osypuje i owoce odpadają). Ostatnio gdy tak się stało pomyślałam, że przyczyną jest niedokładne odpowietrzenie ciasta przy nakładaniu do formy.. teraz uderzyłam w ciasto pięścią (jak podają niektóre przepisy), ciasto opadło, było go mniej przed pieczeniem, ale w trakcie znów mi wyrosło:C w smaku ostatnio było niebo, mimo lekkiego zakalca.. teraz jeszcze nie wiem, bo siedzi w piecu, ale chciałabym żeby po upieczeniu nadawało się do pokazania ludziom, a nie zajadania w samotności:( ktoś zna przyczynę? Zmniejszyć bardziej proporcje? Pani ciasto ma idealną wysokość, a moje nie:(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Przemek Przemek

    Moje ciasto już jest w piecu:-) aż sam jestem ciekaw co to będzie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asia asia

    Skoro tak zachwalasz to muszę wypróbować!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Edyta Kyzioł - bardzo się cieszę, że smakował. :) A jak się uda sfotografować to zachęcam do pochwalenia się na facebook'owej stronie słodkich fantazji. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lolka lolka

    Ja robiłam placek i wyszedl przepyszny

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m

    czy ciasto jest bardzo lepkie podczas wyrabiania?:) nadaja sie do niego mrozone borowki amerykańskie?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Olga Olga

    Ciasto jest po prostu bajeczne. Przepyszne, tak dobrego placka drożdżowego jeszcze nie jadłam, nawet mojej babci nie był taki pyszny! Dziękuję sa wspaniały przepis! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monia Monia

    Już wiem, co będzie dzisiaj u mnie na deser. :-) Wspaniale wygląda i jestem pewna, że jest pyszne!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mallgost mallgost

    Wyszedł dokładnie taki jak na załączonych zdjęciach, zapach jaki jest teraz w moim domu.. nie do opisania :)) Dodam tylko, że to mój pierwszy placek drożdżowy, zatem przepis jest idealny dla każdego. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mag mag

    Pieczemy:) troche za bardzo wyroslo w piekarniku i mi polowa sliwek spadlo ale pachnie pieknie:) moje pierwsze ciacho drozdzowe w zyciu:) trzymajcie kciuki:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doris Doris

    Juz się piecze' ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @M - jest dość lepkie, borówki jak najbardziej się nadają.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zuzar zuzar

    witam. siedzę jak na szpilkach bo ciacho z Twojego przepisu właśnie w piecu roooooośnie. pachnie i wygląda obłędnie. czekam na smak. pozdrawiam. P.S. SUPER STRONKA I PRZEPISY :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alicja Alicja

    Cudownie wygląda, coś mi się wydaję, ze szybko je zrobię, bo moja rodzinka uwielbia drożdżowe, a do tej pory wychodziły mi głównie suche.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • olqa olqa

    Ciasto gotowe, musze przyznac ze jest troche pracy ale warto ;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iza Iza

    Właśnie zrobiłam placek pierwszy raz w życiu z tego przepisu,nie koniecznie się starałam,bo z góry założyłam że i tak nie wyjdzie.Wyszedł mi 100 razy lepszy niż teściowej,która od lat piecze placek drożdzowy :)Polecam wszystkim ten superancki przepis!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Adam Adam

    Upieklem to ciasto wspaniale picklem w kraju gdzie mieszkam od 23 lat i choc urzywalem Australia sliwki to smakowalo jak za mlodych lat w Polsce DZIENKUJE ZA WSPANIALY PRZEPIS.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • poczatkujaca poczatkujaca

    wlasnie robie ten pyszny placek, mam pytanie ,jak dlugo powinno ciasto wyrastac przed wylozeniem na blache?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mariola z Aachen-Niemcy Mariola z Aachen-Niemcy

    Ciasto jest wspaniale upieklam je dzisiaj.Dziekuje za przepis .Polecam dalej.Diekuje.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magda magda

    Ciasto wyszło świetne:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Drożdżowe ze śliwkami Drożdżowe ze śliwkami

    Polecam!!!Wczoraj piekłam i wyszło wyśmienicie!Ja dodatkowo wykorzystałam białka (te które zostały od żółtek) i ubiłam je na sztywną pianę z cukrem pudrem. Posmarowałam ciasto pianą i posypałam kruszonką.PYCHA :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana

    Wspaniałe ciasto! Uwielbiam drożdżowe z owocami. Każdymi. Ze śliwkami jak najbardziej. Pieknie się prezentuje i super smakuje,szczególnie jeszcze ciepłe, prawda?Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Placek drozdzowy ze sliwkami Placek drozdzowy ze sliwkami

    Czy moge ten placek zrobic z drozdzy suszonych ? i jaka proporcja ? wyglada pysznie chciala bym go upiec :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • alicja alicja

    Czy można dodać drożdże suszone, a jeśli tak, to ile?Dziękuję. Alicja

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • nirlam nirlam

    Ciasto jest boskie,nigdy nie jadlam tak puszystego i wilgotnego ciasta drozdzowego. Dziekuje i pozdrawiam wynalazczynie tego cuda;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Mariola -bardzo się cieszę, że smakowało. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Mięciutki placek drożdżowy ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 34

Forma: 25x36 cm

Opis

<p >Kochani to najlepsze drożdżowe, jakie jadłam. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, długo zachowujące świeżość. Z delikatnym aromatem skórki cytrynowej. Wspaniale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Robiłam je juz z róznymi owocami i zawsze wychodzi idealne. Mogłabym tak jeszcze długo się nim zachwycać, bo jest naprawdę pyszne. :) Powiem jeszcze tylko tyle: Musicie je zrobić. Koniecznie! :) <br ></br>Przepis własny.</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 36 x 25 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).

Smacznego :)