Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie przysporzy Wam najmniejszych trudności, a przy okazji na pewno zasmakuje.
Idealne ciasto francuskie, najlepszy przepis, jaki do tej pory wypróbowałam (a trochę już ich było). Ciasto wychodzi leciutkie, mocno polistkowane, delikatnie maślane, ale niezbyt tłuste.
Klasyka gatunku. Prościej już się chyba nie da, szczególnie jeśli użyjecie gotowego ciasta (koniecznie na maśle) lub domowego wcześniej przygotowanego.
Chrupiące maślane ciasto w połączeniu z Nutellą i malinami smakuje wybornie.
To już któryś z kolei sernik czekoladowy na słodkich fantazjach. Sama nie wiem, który jest najlepszy, ale każdy jest nieco inny.
Obłędnie czekoladowy, wilgotny, nieziemsko pyszny tort, któremu nie sposób się oprzeć.
Bardzo smaczne wilgotne ciasto, o wyraźnie waniliowym smaku, który przyjemnie współgra z kwaskowatym rabarbarem.
To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam.
Banalna w przygotowaniu tarta z kremem na bazie mascarpone i śmietanki, pokryta truskawkami zatopionymi w galaretce. Ciasto kruche użyte do tej tarty mimo, że na samych żółtkach jest plastyc...
Delikatny, jedwabiście kremowy, wręcz mazisty sernik o subtelnym posmaku białej czekolady i aromacie wanilii. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. Nie jest to zdecydowani...
Proste w przygotowaniu, przesmaczne ciasto, które zasmakuje zarówno dużym i małym. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że w prostocie tkwi siła. :) Bo ciasto niby takie banalne, a cała rod...
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam przygotować coś słodkiego, co poprawi nam humor i wywoła słodki uśmiech na naszej twarzy. Udało się. Torcik wyszedł przepyszny. Jest w ...
To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Kolejny wpis z cyklu „Pieczemy tort komunijny”. Tym razem mam dla Was tort anansowy, lekki, orzeźwiający, nie za słodki. Klasyczny jasny biszkopt mocno naponczowany syropem z ananasów, przeł...
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ciasto biszkoptowe z dodatkiem masła. Sporo z Was Czytelników prosiło mnie na FB o przepis na to ciasto, a więc jest. :)Biszkopt genueński jest nieco bardzi...
Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmiel...
Wypróbowałam dwa przepisy na tę włoską babkę drożdżową – oryginalny przepis włoski i przepis zmodyfikowany przeze mnie w celu uproszczenia sobie życia przed świętami. Oryginalny dodam po świ...
Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince ...
Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych ...
Przyznaję, że mam słabość do babek drożdżowych. I mimo że na blogu jest już jedna, która nota bene uważam za najlepszą babkę drożdżową jak jadłam, to postanowiłam, że będę testować kolejne p...
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
To jeden z najlepszych serników na blogu i w ogóle z serników jakie jadłam. I mówię to ja, osoba, która za chałwą nie przepada. Sernik z tego przepisu jest jeszcze lepszy niż ten chałwowy, k...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...
Kolejny tort przygotowywany w ramach akcji „Pieczemy tort komunijny”. Akcję jak już wiecie prowadzę razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, z którego pochodzą wszelkie dodatki użyte do zdjęć, na cze...
Ten tort chodził mi po głowie już ładne kilka miesięcy, ale w końcu się doczekał swojej premiery. ;) Przyznaję otwarcie, że uwielbiam smaki różane, wiec za czym jeszcze go zrobiłam wiedziała...