Rogale marcińskie to jedno z najbardziej charakterystycznych i ukochanych ciast w polskiej kuchni, szczególnie znane i cenione w Poznaniu.
Wracam po krótkiej świątecznej przerwie. :) Przed świętami nie zdążyłam już wrzucić tego wpisu, więc teraz to nadrabiam. Może Wam się przyda, jeśli jeszcze nie macie przesytu słodkości… :) J...
Ciasto zwane też Seromakiem to już klasyka na naszym świątecznym stole. Tym razem zachciało mi się go poza sezonem świątecznym. Dodatkowe urozmaicenie stanowi mocno wyczuwalna nuta pomarańcz...
Na pożegnanie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić jakiś torcik… taka forma pocieszenia ;) I muszę przyznać, że ten, na który się zdecydowałam, nie tylko mi, ale reszcie domowników też b...
Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okaz...
Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję. Mięc...
Pewnie myślicie już powoli o świętach… ja myślę o nich coraz częściej, a tym samym w mojej kuchni coraz częściej można poczuć cynamon, kardamon, goździk… Ostatnio można tam też poczuć i posm...
Mało kto nie zna tych ciasteczek, w dzieciństwie może je było kupić na wagę w sklepach spożywczych i cukierniach. Teraz chyba też są ciągle dostępne. U mnie nazywały się Baletki, ale w innyc...