Sernik z masą makową i nutą pomarańczy

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_0187.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu na sernik (zmielonego dwukrotnie)
    skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
    likieru pomarańczowego
    mąki ziemniaczanej
    miękkiego masła
    cukru pudru
    jajka
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej
    masła
    śmietanki kremówki
  • Masa makowa:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów włoskich
    kandyzowanej skorki pomarańczowej
    rodzynek
    mąki ziemniaczanej
    pudru
    jajka (osobno białka i żółtka)
    aromat migdałowy
    250 g maku
    masła

Sposób przygotowania

Masa serowa:

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (cukier dodawać stopniowo). Cały czas miksując dodawać stopniowo jajka, po każdym miksując ok 20-30 sekund, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo porcjami ser, miksować do gładkości (nie za długo). Do masy serowej dodać likier, skórkę z pomarańczy lub aromat i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę serową przełożyć do tortownicy.

Przygotowanie masy makowej:

Mak sparzyć, osączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć. Utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami. Dodać kolejno bakalie, mąkę ziemniaczaną lub bułkę, aromat i wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makową.


Całość:

Masę makową wykładać na masę serową, można zrobić trochę esów floresów, tak być masy się wymieszały (ja ich nie robiłam).

Piec około 60 minut w temp. 175°C. Wierzch można przykryć folią aluminiową, jeśli chcemy mieć pewność, ze masa makowa nie podpiecze nam się za mocno i nie wysuszy. Studzić w zamkniętym piekarniku.

Po wystudzeniu sernik polać polewą czekoladową (Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ewentualnie dodać śmietankę).


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Ciasto zwane też Seromakiem to już klasyka na naszym świątecznym stole. Tym razem zachciało mi się go poza sezonem świątecznym. Dodatkowe urozmaicenie stanowi mocno wyczuwalna nuta pomarańczy, a to za sprawą likieru Cointreau i dużej ilości tartej skórki pomarańczy. Ta pomarańczowa nutka wnosi pewne urozmaicenie, świeżość i lekkość do tego już klasycznego wypieku. A sama połączenie domowej, pachnącej migdałami masy makowej i pachnącej pomarańczami masy serowej… ach … tego nie da się opisać. :) Zresztą wierzę w Waszą wyobraźnię. :)

IMG_0195.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Świeżynka Świeżynka
    2014-12-11 21:34:04

    Może mam głupie pytanie, ale jestem początkująca jeżeli chodzi o pieczenie :)

    Czy ten Seromak nie rozpada się od spodu przy wyciąganiu skoro nie ma "dodatkowego" spodu?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 21:47:10

      Jeśli sernik jest dobrze wystudzony (najlepiej schłodzić go przez kilka godzin po wystudzeniu), wtedy masa jest zwarta i nic się nie rozpada. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-09-21 20:59:55

    uwielbiam to połączenie! pięknie wygląda to ciasto na Twoich zdjęciach ;)

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-09-21 19:09:13

    Seromakowca jeszcze nie piekłam ...a jadłam tak dawno temu, ze nie wiem jak smakuje ...zresztą to było za czasów jak makowców nie lubiłam:) Twój wygląda uroczo i tak pachnie, ze aż u siebie czuję:)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-21 18:57:05

    ten opis i te zdjęcia.. wszystko tak niesamowicie zachęcające. kusisz!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-21 15:28:05

    Uwielbiam połączenie sera i maku:) Mogłabym jeść takie ciasto codziennie:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-09-21 15:03:55

    wow!!! jest cudny:)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2011-09-21 12:30:48

    O matko!! Jaki śliczny serniczek, można kawałeczek? :P

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2011-09-21 12:30:48

    O matko!! Jaki śliczny serniczek, można kawałeczek? :P

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-09-21 11:30:51

    Dla mnie genialny w każdym szczególe :)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-21 08:22:46

    Ale mam teraz smaka na pyszny kawałek sernika;)Dawno nie robiłam,a z aromatem pomarańczy musi smakować wspaniale!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-09-21 08:09:31

    wspaniale wygląda! :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-09-21 07:38:20

    Kurcze, a ja go jeszcze nigdy nie robilam... Faktycznie pelne swiatecznych smakow!

    Twój komentarz

Sernik z masą makową i nutą pomarańczy

Sernik z masą makową i nutą pomarańczy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Ciasto zwane też Seromakiem to już klasyka na naszym świątecznym stole. Tym razem zachciało mi się go poza sezonem świątecznym. Dodatkowe urozmaicenie stanowi mocno wyczuwalna nuta pomarańczy, a to za sprawą likieru Cointreau i dużej ilości tartej skórki pomarańczy. Ta pomarańczowa nutka wnosi pewne urozmaicenie, świeżość i lekkość do tego już klasycznego wypieku. A sama połączenie domowej, pachnącej migdałami masy makowej i pachnącej pomarańczami masy serowej… ach … tego nie da się opisać. :) Zresztą wierzę w Waszą wyobraźnię. :)

Składniki

  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu na sernik (zmielonego dwukrotnie)
    skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
    likieru pomarańczowego
    mąki ziemniaczanej
    miękkiego masła
    cukru pudru
    jajka
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej
    masła
    śmietanki kremówki
  • Masa makowa:

    Ilość Składnik
    posiekanych orzechów włoskich
    kandyzowanej skorki pomarańczowej
    rodzynek
    mąki ziemniaczanej
    pudru
    jajka (osobno białka i żółtka)
    aromat migdałowy
    250 g maku
    masła

Sposób przygotowania

Masa serowa:

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (cukier dodawać stopniowo). Cały czas miksując dodawać stopniowo jajka, po każdym miksując ok 20-30 sekund, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo porcjami ser, miksować do gładkości (nie za długo). Do masy serowej dodać likier, skórkę z pomarańczy lub aromat i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę serową przełożyć do tortownicy.

Przygotowanie masy makowej:

Mak sparzyć, osączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć. Utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami. Dodać kolejno bakalie, mąkę ziemniaczaną lub bułkę, aromat i wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makową.


Całość:

Masę makową wykładać na masę serową, można zrobić trochę esów floresów, tak być masy się wymieszały (ja ich nie robiłam).

Piec około 60 minut w temp. 175°C. Wierzch można przykryć folią aluminiową, jeśli chcemy mieć pewność, ze masa makowa nie podpiecze nam się za mocno i nie wysuszy. Studzić w zamkniętym piekarniku.

Po wystudzeniu sernik polać polewą czekoladową (Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ewentualnie dodać śmietankę).


Smacznego :)