Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Bułeczki o niemiecko-amerykańskim rodowodzie. W smaku przypominają nieco bułeczki norweskie, ale są bardziej lepkie, chciałoby się powiedzieć ciągnące i zdecydowanie słodsze
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach bułeczki. Mogłabym na ich temat mówić same ochy i achy, bo naprawdę są genialne. Maślane, ale jednocześnie bardzo puszyste.
Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu.
Ulubione drożdżówki mojej córci. Mięciutkie, puszyste, subtelnie pachnące wanilią i skórką cytryny. Aż po brzegi wypełnione pyszną masą serową.
To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam.
Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbog...
Nie wiem jak Was, ale mnie do drożdżowego ciasta namawiać nie trzeba :D Miłość do niego zrodziła się w dzieciństwie, do tej pory pamiętam zapach babcinego ciasta unoszący się podczas pieczen...
Małe co nieco w sam raz na drugie śniadanie. :) Mięciutkie, puszyste, delikatnie słodkie, ale nie przesłodzone. Robię je już kolejny raz, ale dopiero teraz udało mi się je uwiecznić na zdjęc...
Brioche, czyli francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie dużej bułki lub mniejszych bułeczek z charakterystycznym uwypukleniem na wierzchu. Dla mnie to po prostu pyszna bułe...
Gdyby nie gruba warstwa lukru chciałoby się rzec, że są to pączki w wersji light. Pączusie smakują jak bułeczki cynamonowe. Są sprężyste, pulchne, mięciutkie. Najlepsze w dniu upieczenia, pó...
Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię...
Powiem szczerze, że nie sądziłam, że te rogaliki aż tak mi zasmakują. Jeśli chodzi o drobne wypieki, to wolę je z reguły w wersji kruchej. Drożdżowe wolę babki i ciasta tudzież drożdżówki. A...
To jedne z tych bułeczek, które ze smakiem zjada się na śniadanie popijając mlekiem lub aromatyczną kawą/herbatą. Wprawdzie rozum od razu podpowiada, że zdrowiej byłoby zjeść musli czy płatk...
Część z Was poprosiła mnie na Facebook’u, żebym zamieściła na blogu przepis na pączki pieczone, a więc na nieco „odchudzoną” wersję pączków. A więc oto i one. Pączki wychodzą puszyste, leciu...
Dzisiaj mam dla Was przepyszne rogale marcińskie. To rogale, które wypiekane były w Poznaniu od dawna, tradycyjnie na 11 listpada, w tej chwili dostępne są już podobno przez cały rok. Nie sp...
To chyba najlepsze jagodzianki jakie do tej pory jadłam.... A przetestowałam już co najmniej kilka przepisów. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. I wierzcie mi nie p...
Przyznacie pewnie, że nawet, jeśli nie jest to najzdrowsze śniadanie, to od czasu do czasu tak przyjemnie jest zacząć dzień od takiej słodkiej drożdżowej bułeczki przekładanej domowym dżemem...
Pyszna chałeczka z masłem lub domowej roboty dżemem, to najlepsze śniadanie, jakie mogę sobie wyobrazić. Te sklepowe i z okolicznych piekarni zupełnie jednak nie przypominają chałek jakie ja...
Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, a chcecie spałaszować coś słodkiego te drożdżówki będą świetnym rozwiązaniem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, ok, nie ekspresowo, ale jednak jak ...
Dostałam 3 kg jagód, musiałam jakoś je wykorzystać. ;) I pierwsze, co mi przyszło do głowy, to oczywiście jagodzianki! :) Uwielbiam jagodzianki, więc grzechem byłoby ich nie zrobić również t...