KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_3354.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki orkiszowej razowej
    płatków owsianych
    jasnego brązowego cukru (w oryginale 120g)
    proszku do pieczenia (w oryginale 3 łyżeczki)
    sody oczyszczonej
    cynamonu (w oryginale przyprawa korzenna do piernika)
    odpestkowanych śliwek kalifornijskich, posiekanych (lub innych bakalii)
    duże jabłko, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami
    maślanki lub zsiadłego mleka/kefiru
    masła, roztopionego
    duże jajka

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek, sodę,cynamon.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę, masło, roztrzepane jajko.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać śliwki i jabłko, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich wyłożyć ciasto (trochę tylko mniej niż wysokość papilotki, nie rosną wysokie). Piec w temperaturze 200º C (z termoobiegiem 180°C) przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone, przez chwilę pozostawić w formie, potem wystudzić na kratce.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

W ostatnich tygodniach coraz bardziej przekonuję się do muffinek. Być może to zasługa totalnego braku czasu, bo jak wiadomo te maleństwa przygotowuje się szybko i bezproblemowo… Ale faktem też jest, że te, które aktualnie „spotykam na swojej drodze” naprawdę mi smakują. Podobnie sytuacja przedstawia się z tymi muffinami, z tymże ich dodatkową zaletą jest użycie mąki orkiszowej, czyli zawsze to trochę zdrowsza wersja. ;) Nie mniej zdrowe dopełnienie stanowią jabłka i suszone śliwki. Charakteru całości nadaje niezbędny tutaj, jak dla mnie, cynamon (to jedna z moich ingerencji w przepis). :) Muffiny te, co zresztą typowe dla wypieków z mąki orkiszowej) nie rosną wysokie, ale to w żaden sposób nie umniejsza ich smaku. Są puszyste i wilgotne, bardzo aromatyczne i maja dodatkową zaletę, możemy zjeść jedną muffinkę więcej niż zwykle bez dodatkowych wyrzutów sumienia. ;) Przepis znalazłam tutaj ,a w oryginale pochodzi z książki Rachel Allen „Home Cooking”. Bardzo polecam!:)

IMG_3369.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Izabelka Izabelka
    2015-04-23 16:10:00

    Upiekłam te muffiny, ale zmodyfikowałam nieco składniki. Z mojego piekarniczego doświadczenia, ilość podanego przez Ciebie proszku do pieczenia i sody wydała mi się zbyt duża. Ja użyłam 1 łyżeczkę proszku i 1 łyżeczkę sody. Muffiny urosły przepięknie, wyglądają jak kopiec Kościuszki ;-) Są puszyste, ale niestety po mimo mojej modyfikacji, nadal na języku czuć proszek do pieczenia. Myślę, że 1 spora łyżeczka sody w zupełności wystarczy. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-03-10 18:06:06

    A ile tych płatków? Chyba zabrakło ich w liście składników

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-10 19:14:12

      50 g, już dodałam w przepisie, faktycznie gdzieś mi umkneły podczas dodawania składników, pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2012-03-01 18:06:49

    Mam je na oku. Zdrowe i smakowite!

    Twój komentarz
  • Smacznie Zdrowo Tanio Smacznie Zdrowo Tanio
    2012-02-28 19:25:47

    Fajny przepis, lubię muffinki, lubię płatki owsiane, a z mąki orkiszowej jeszcze nic nie piekłam. Najwyższy czas spróbować:)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-27 23:40:52

    @Majana, dziękuję ... a do tego pyszne :) polecam Ci bardzo :)

    @Gosia - :)

    @Kaś, częstuj się Kochana, jak najbardziej :)

    @JolantaSz - Jolu zgadzam się z Tobą w stu procentach :)

    @Kachna - dziękuję i polecam :)

    @Asiu, wirtualnie na szczęście można dowoli i nie idzie nam w biodra ;)) Ściskam Cię Kochana :)

    @Tyna - Polecam, bo mimo, że "zdrowe" to pyszne :)

    Twój komentarz
  • Tyna Tyna
    2012-02-27 21:53:18

    Jak tylko będę mieć czas, muszę je upiec! Pycha:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-27 15:21:26

    Wyglądają bardzo, bardzo smakowicie! Poczęstuję się:) Na szczęście tylko wirtualnie, bo inaczej z odchudzania nici:(

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-02-27 13:45:50

    wspaniałe! :)))

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-27 10:50:42

    samo dobro w nich: orkisz, jabłka i suszone śliwki - więcej do szczęścia nie trzeba:)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-02-27 09:51:24

    puszyste i wilgotne - to biorę co najmniej trzy :)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-02-27 06:31:51

    uwielbiam :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-02-27 05:55:28

    Śliczne muffiny i zdrowe, mniam :))

    Twój komentarz

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

W ostatnich tygodniach coraz bardziej przekonuję się do muffinek. Być może to zasługa totalnego braku czasu, bo jak wiadomo te maleństwa przygotowuje się szybko i bezproblemowo… Ale faktem też jest, że te, które aktualnie „spotykam na swojej drodze” naprawdę mi smakują. Podobnie sytuacja przedstawia się z tymi muffinami, z tymże ich dodatkową zaletą jest użycie mąki orkiszowej, czyli zawsze to trochę zdrowsza wersja. ;) Nie mniej zdrowe dopełnienie stanowią jabłka i suszone śliwki. Charakteru całości nadaje niezbędny tutaj, jak dla mnie, cynamon (to jedna z moich ingerencji w przepis). :) Muffiny te, co zresztą typowe dla wypieków z mąki orkiszowej) nie rosną wysokie, ale to w żaden sposób nie umniejsza ich smaku. Są puszyste i wilgotne, bardzo aromatyczne i maja dodatkową zaletę, możemy zjeść jedną muffinkę więcej niż zwykle bez dodatkowych wyrzutów sumienia. ;) Przepis znalazłam tutaj ,a w oryginale pochodzi z książki Rachel Allen „Home Cooking”. Bardzo polecam!:)

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki orkiszowej razowej
    płatków owsianych
    jasnego brązowego cukru (w oryginale 120g)
    proszku do pieczenia (w oryginale 3 łyżeczki)
    sody oczyszczonej
    cynamonu (w oryginale przyprawa korzenna do piernika)
    odpestkowanych śliwek kalifornijskich, posiekanych (lub innych bakalii)
    duże jabłko, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami
    maślanki lub zsiadłego mleka/kefiru
    masła, roztopionego
    duże jajka

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek, sodę,cynamon.

W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę, masło, roztrzepane jajko.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać śliwki i jabłko, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich wyłożyć ciasto (trochę tylko mniej niż wysokość papilotki, nie rosną wysokie). Piec w temperaturze 200º C (z termoobiegiem 180°C) przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone, przez chwilę pozostawić w formie, potem wystudzić na kratce.


Smacznego :)