KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Piernik przekładany kremem z kaszy manny

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1831.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miodu płynnego
    200 g masła
    mąki
    cukru
    żółtka
    mleka
    sody
    przyprawy do piernika
  • Krem z kaszy manny:

    Ilość Składnik
    mleka
    kaszy manny
    cukru
    200 g masła
  • Dodatkowo do przełożenia:

    Ilość Składnik
    300 g powideł
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    100 g czekolady deserowej
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Połączyć miód, masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na 24 godz.

Schłodzone ciasto podzielić na cztery równe części. Cztery keksówki wyłożyć pergaminem i upiec jednocześnie cztery piernikowe spody, 20-25 minut każdy, w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C). Sprawdzać patyczkiem, bo mogą być gotowe szybciej i za bardzo się przypiec. Można też ciasto rozwałkować na jeden duży prostokąt i piec na dużej blasze. Po upieczeniu przekroić na cztery jednakowe części.

Masa z kaszy manny:

W rondelku zagotować mleko. Na gotujące mleko wsypać kaszę manną, stale mieszając i cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, połączyć z zimną kaszą manną.

Upieczone blaty przełożyć powidłami i kremem z kaszy manny. Dociskać kolejne warstwy.

Przygotować polewę – czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Jeszcze gorąca polać piernik, boki posmarować.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

Obiecuję, że to już ostatni w tym roku piernik. ;) Tym razem przekładany dodatkowo kremem z kaszy manny. Ciasto jest proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać 12 godzin, a później już możemy cieszyć się miękkim i aromatycznym piernikiem.

Samo ciasto nie jest bardzo słodkie i w połączeniu z polewą z gorzkiej czekolady doskonale uzupełnia się ze słodkim kremem. Charakteru całości nadają kwaskowate powidła, które (nawet nie sądziłam) bardzo fajnie smakują z połączeniu z takim kremem. Piernik po upieczeniu jest miękki, później nieco twardnieje, ale już na drugi dzień po przełożeniu znów jest mięciutki i kruchy, można go więc spokojnie robić nawet dzień, dwa przed Wigilią.

Przepis pochodzi od p. Krystyny Polaskiej.

Polecam!

IMG_1819.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Dorota Dorota
    2015-12-17 09:49:38

    Jak dług taki piernik można trzymać w lodówce? Chciałabym piernik staropolski przełożyć tą masą, ale będę go piekła tydzień przed Wigilią i zastanawiam się czy ten krem z kaszy manny dotrwa do Wigilii:)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-17 14:12:47

      Piernik można upiec wcześniej, a przełożyć kremem najlepiej około 2-3 dni przed Wigilią. Tydzień to trochę za długo na ten krem. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-12-04 11:56:47

    Cześć :)

    Mam wielką prośbę o radę i pomoc : po zrobieniu masy wszystko jest w porządku, ale następnego dnia robi się gumowa :( Co się może dziać? Kiedy dawniej robiłam tę masę z kaszy manny Vivi było idealnie, ale że ją wycofano, kombinuję z innymi firmami - i ciągle ta gumowatość. Może coś nieświadomie psuję? Masz jakiś pomysł? Będę ogromnie wdzięczna za radę,

    pozdrawiam serdecznie,

    Kasia

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-04 12:38:01

      Hmmm, szczerze mówiąc nie wiem, co może być przyczyną, kasza kaszy nie równa, ale może po prostu trzeba spróbować zmniejszyć trochę dodawaną ilość, na początku procesu przygotowania może wydawać się za rzadka, ale być może po schłodzeniu krem będzie w sam raz, a nie będzie gumowaty...

      Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuk za pozytywne rozwianie problemu "gumowatości" :)

      Twój komentarz
      • Kasia Kasia
        2014-12-04 20:26:56

        Bardzo dziękuję za odpowiedź!

        Spróbuję dodać mniej :) A mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć, jakiej dokładnie Ty używasz kaszy manny? Odpapuguję i może się uda :D

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-12-09 22:15:06

          Kasiu, przepraszam, gdzieś mi umknął Twój komentarz. Używam kaszy manny różnych firm, nie mam tej jednej ulubionej. Ostatnio najczęsciej kupuję kaszę firmy Kupiec. Pozdrawiam

          Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-21 13:23:55

    Basilka - Sam cukier, zdublował mi się ten cukier, nie wiem dlaczego, już zmieniłam w przepisie.

    Twój komentarz
  • basilka basilka
    2012-12-21 12:16:53

    do koszy manny dodawac cukier i cukier puder? bo w skladnikach jest to i to a w przygotowaniu tylko cukier puder

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-22 20:26:53

    @wiosenka27 - dziękuję Kochana!

    @Asiek - Asiu, niestety telepatia nie zadziałała tym razem ;)) A pierniczek jak najbardziej pożeraj, proszę bardzo :)

    @Zauberi - dziękuję :*

    @Zjedz-mnie - dzięki serdeczne :*

    @JolantaSz - Jolu, ja też niedługo zjem swoje, mam już ich na Święta chyba z 5-6 różnych :D:D również życzę zdrowych i pogodnych Świąt i wszystkiego co najlepsze w nowym roku. :*

    @Grace dziękuję :*

    @Lovelykate - polecam jak najbardziej na święta i po :) pozdrawiam cieplutko

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2011-12-22 16:56:30

    Wygląda przepysznie! Chyba zrobię go u siebie na święta, bo za późno się obudziłam :)

    Pozdrawiam i zapraszam:

    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Grace Grace
    2011-12-22 16:43:19

    Super taki piernik!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-22 15:52:19

    Świetnie prezentuje się ten piernik:) zjadłabym kawałeczek ...ale jeszcze 2 dni i sięgnę po swój:)

    Pozdrawiam ciepło i życzę zdrowych i wesołych Świąt, a także wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku:)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-12-22 12:46:32

    ojej... królewski!

    Twój komentarz
  • zjedz_mnie zjedz_mnie
    2011-12-22 09:24:40

    Fantastycznie wygląda, super ;]

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-12-22 09:06:20

    obłędnie wygląda :) mniam

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-22 08:16:17

    No i dlaczego Ty go dopiero dziś dałaś??? Jak ja wczoraj potrzebowałam taką masę!! Oj ty niedobra!!

    Piękny ten pierniczek!! Z wielką ochotą bym go pożarła!!

    Pozdrowionka!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-12-22 04:52:57

    Po prostu wspaniały:)

    Twój komentarz

Piernik przekładany kremem z kaszy manny

Piernik przekładany kremem z kaszy manny

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x23 cm

Opis

Obiecuję, że to już ostatni w tym roku piernik. ;) Tym razem przekładany dodatkowo kremem z kaszy manny. Ciasto jest proste w przygotowaniu, trzeba tylko odczekać 12 godzin, a później już możemy cieszyć się miękkim i aromatycznym piernikiem.

Samo ciasto nie jest bardzo słodkie i w połączeniu z polewą z gorzkiej czekolady doskonale uzupełnia się ze słodkim kremem. Charakteru całości nadają kwaskowate powidła, które (nawet nie sądziłam) bardzo fajnie smakują z połączeniu z takim kremem. Piernik po upieczeniu jest miękki, później nieco twardnieje, ale już na drugi dzień po przełożeniu znów jest mięciutki i kruchy, można go więc spokojnie robić nawet dzień, dwa przed Wigilią.

Przepis pochodzi od p. Krystyny Polaskiej.

Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miodu płynnego
    200 g masła
    mąki
    cukru
    żółtka
    mleka
    sody
    przyprawy do piernika
  • Krem z kaszy manny:

    Ilość Składnik
    mleka
    kaszy manny
    cukru
    200 g masła
  • Dodatkowo do przełożenia:

    Ilość Składnik
    300 g powideł
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    100 g czekolady deserowej
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Połączyć miód, masło, mąkę, żółtka, mleko, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na 24 godz.

Schłodzone ciasto podzielić na cztery równe części. Cztery keksówki wyłożyć pergaminem i upiec jednocześnie cztery piernikowe spody, 20-25 minut każdy, w temp. 180°C (z termoobiegiem 160°C). Sprawdzać patyczkiem, bo mogą być gotowe szybciej i za bardzo się przypiec. Można też ciasto rozwałkować na jeden duży prostokąt i piec na dużej blasze. Po upieczeniu przekroić na cztery jednakowe części.

Masa z kaszy manny:

W rondelku zagotować mleko. Na gotujące mleko wsypać kaszę manną, stale mieszając i cukier. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem, połączyć z zimną kaszą manną.

Upieczone blaty przełożyć powidłami i kremem z kaszy manny. Dociskać kolejne warstwy.

Przygotować polewę – czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Jeszcze gorąca polać piernik, boki posmarować.


Smacznego :)