KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Mięciutkie ciasto czekoladowo-bananowe

Przyg: 25 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
ciasto%20czekoladowo-bananowe.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    czekolady
    180 g miękkiego masła
    soku z cytryny
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    nektaru bananowego lub domowego koktajlu z bananów
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    miękkie, dojrzałe banany, pokrojone w kostkę *mogą być też rozgniecione widelcem)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i nektar bananowy, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

Pokrojone w kostkę banany obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy. Piec około 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie mokry, ale lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).

Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia w formie, po upływie około 15 minut ciasto wyjąć z keksówki i studzić dalej na kratce.

Polewa:

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Gotową polewą polać przestudzone ciasto.


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejna propozycja czekoladowa. Chyba mam jakieś większe zapotrzebowanie na czekoladę w tym roku. :) Tym razem połączenie czekolady i bananów. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie zna tego pysznego połączenia, ale jeśli tak, to szybko to nadróbcie i wypróbujcie to ciacho. A jeśli jakimś cudem nie lubicie tego ołączenia to zróbcie to ciacho bez dodatku bananów, bo samo w sobie też jest pyszne. :)

Wilgotne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą bananów w zapachu i smaku. Uzależniające. :) Niemalze tak proste w przygotowaniu jak muffinki, a efekt naprawdę mile zaskakuje. :) Polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-09-16 22:11:31

    Uzbierajmy 500 osób, które wpłacą na konto Emilki 10 zł... przyłączycie się ? Bardzo proszę o udostępnienie.

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 21:16:06

    fantastyczne! :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 18:56:14

    Kusisz!!

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 17:06:12

    Nareszcie :) Poluję na niego od ostatniego postu ;)

    Twój komentarz
  • Dorota Dorota
    2013-12-11 15:56:14

    Hmmmm, ale pycha! Miękkie i wilgotne! Takie, jak chciałam! Do polewy dodałam parę kropel cytryny, żeby nie wyszło bardzo słodkie i udało się perfekcyjnie! Dziękuję za przepis:)

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2013-10-31 18:57:01

    Ciasto wygląda przecudnie, ale co z sokiem z cytryny? Nie wiem czy to sok dostal sie przez przypadek do listy składników czy gdzieś w przepisie umknęło kiedy go dodać...

    Twój komentarz
  • afrodyta afrodyta
    2013-10-25 15:25:54

    Dziś upiekłam to obłędne ciasto. Już teraz wiem, że na stale zagości na moim stole. Jest przepyszne, mięciutkie, mocno bananowe - Niebo w gębie! Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-05-22 19:22:00

    ciasto pycha, ale banany opady mi na spód:(

    Twój komentarz
  • polciunia1984 polciunia1984
    2013-04-10 12:11:54

    Jeny jak mnie rozwalają te wszystkie komentarze, zamiast napisać czy dobre i czy opłaca się robić to każdy tylko zachwyca się wyglądem ;/

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-03-16 08:09:16

    Zapowiada się apetycznie, własnie sięzabioram za robotę. Tylko co z tym sokiem z cytryny? Po prostu dolać do masy? Obojętnie w którym momencie?

    Twój komentarz
  • Marlee Marlee
    2013-02-09 20:44:16

    Poezja.... :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-01-15 14:57:35

    Mmm, pyszności :) Połączenie bananów z czekoladą jest genialne, uwielbiam ten typ ciasta :)

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-01-14 09:46:34

    Uwielbiam połaczenie bananów i czekolady, jest zjawiskowe:) ...a ciasta z dodatkiem tych owoców są niesamowicie wilgotne:) porywam kawałek:) pozdrawiam ciepło

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-01-13 19:58:31

    Wygląda cudownie :)

    Twój komentarz
  • Magdalenia Magdalenia
    2013-01-13 18:40:42

    Pyszne ciasto, dziękuje za przepis. Polewa nie zdążyła zastygnąć a już pół ciacha nie ma.:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-01-12 20:00:30

    Nie przepadam za bananami, ale Twoje ciasto "przemawia" do mnie i z chęcią się skuszę:) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2013-01-12 18:31:45

    Jedno z moich ulubionych połączeń:)

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2013-01-12 12:12:41

    Połączenie banana z czekoladą - klasyczne i pyszne .

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2013-01-12 11:39:50

    Wygląda na takie lepkie, ciężki, wilgotne ciasto, jakie najbardziej lubię.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-01-12 10:46:01

    Ach Kasiu, jakie obłędne to ciasto! Czekolada i banany to wyjątkowo dobrze dobrany duet. :)mogę wpaść na kawałek ciacha?Pozdrawiam!:)

    Twój komentarz

Mięciutkie ciasto czekoladowo-bananowe

Mięciutkie ciasto czekoladowo-bananowe

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x23 cm

Opis

Kolejna propozycja czekoladowa. Chyba mam jakieś większe zapotrzebowanie na czekoladę w tym roku. :) Tym razem połączenie czekolady i bananów. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie zna tego pysznego połączenia, ale jeśli tak, to szybko to nadróbcie i wypróbujcie to ciacho. A jeśli jakimś cudem nie lubicie tego ołączenia to zróbcie to ciacho bez dodatku bananów, bo samo w sobie też jest pyszne. :)

Wilgotne, mocno czekoladowe, z delikatną nutą bananów w zapachu i smaku. Uzależniające. :) Niemalze tak proste w przygotowaniu jak muffinki, a efekt naprawdę mile zaskakuje. :) Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    czekolady
    180 g miękkiego masła
    soku z cytryny
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    nektaru bananowego lub domowego koktajlu z bananów
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    miękkie, dojrzałe banany, pokrojone w kostkę *mogą być też rozgniecione widelcem)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i nektar bananowy, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

Pokrojone w kostkę banany obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Keksówkę o wymiarach 23 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy. Piec około 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie mokry, ale lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).

Upieczone ciasto pozostawić do przestudzenia w formie, po upływie około 15 minut ciasto wyjąć z keksówki i studzić dalej na kratce.

Polewa:

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Gotową polewą polać przestudzone ciasto.


Smacznego :)