Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 8 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 30
Można je podsumować jednym słowem zdaniem: takie proste, a takie dobre. Ciasteczka są banalne w przygotowaniu, kruche, pięknie pachnące cynamonem, chrupiące na zewnątrz, a w środku lekko ciągnące, z posmakiem karmelu, a to za sprawą dodatku brązowego cukru. Polecam. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
drobnego cukru brązowego (trzcinowego) | |
200 g | miękkiego masła |
duże jajko | |
mąki | |
sody | |
cynamonu | |
ekstraktu z wanilii |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem, przesiać do masy. Zmiksować ciasto do połączenia w jednolitą masę, można też wyrobić je rękami, ale będzie się kleić. Uformować kulę lub placek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny (do momentu aż ciasto znacznie stwardnieje, zrobi się plastyczne i nie będzie się kleić).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy, powykrawać foremkami ciasteczka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, w odstępach około 1,5-2 cm. Piec około 8 minut (aż ciasteczka się zarumienią) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)