Tiramisu - najlepsze

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Delikatne, puszyste a zarazem mięciutkie i wilgotne, z subtelnym różanym posmakiem. Bardzo przypadły do gustu mi i mojej rodzince. Krem cudownie dopełnia całości, nie jest zbyt słodki, puszysty, delikatnie różany. Od dziś jedne z moich faworytów wśród babeczek. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (daję tortową) | |
proszku do pieczenia | |
szczypta soli | |
masła | |
cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków | |
duże jajka (rozamir L) | |
mleka | |
wody różanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
serka mascarpone | |
śmietanki kremówki | |
cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych) | |
wody różanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
konfitury lub marmolady różanej |
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 180 °C (piekę z termoobiegiem). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wodę różaną, zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesiana mąkę, zmiksować do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać mleko, krótko wymieszać do momentu połączenia się składników.
Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec około 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić. Jeszcze ciepłe nadziewać konfiturą lub marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówka do nadziewania (jeśli góra babeczek jest bardzo wyrośnięta wtedy jeszcze przed nadziewaniem ścinamy im wierzchy).
Krem:
Serek ubić razem ze śmietanką na bardzo sztywną masę. Dodać cukier puder i wodę różaną, wymieszać na wolnych obrotach. Krem podzielić na dwie równe części. Połowę zabarwic na różowo. Dwa jednakowe worki cukiernicze skleic ze sobą rónolegle np. za pomoca taśmy dwustronnej. Do jednego włożyć krem biały, do drugego różowy. Worki wlożyć do większego worka cukierniczego, na końcu którego umieściliśmy tylkę 9końcówkę ) w kształcie gwiazdki (worki powinny swobdnie wchodzic w tę końcówkę). Równomiernie wyciskajac krem z obu worków dekorować wierzch babeczek zaczynając od brzegu wystudzonej babeczki, kierując się do środka i ku górze.
Smacznego :)