Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 21
Mocno czekoladowe, niemalże wytrawne, ze zdecydowanym aromatem migdałów i amaretto. Zdecydowanie dla fanów czekolady. :)
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| czekolady gorzkiej 70-80 % kakao | |
| oleju kokosowego | |
| mleka kokosowego | |
| ksylitolu | |
| mielonych migdałów | 
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| startej czekolady | |
| mielonych migdałów | 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą), cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa, dodać mleko, dalej mieszając.
Dodać olej i nadal mieszać, aż się cały roztopi. Dosypać ksylitol i migdały, wymieszać.
Odstawić masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, by można było z niej formować kulki. Utoczyć kulki (mi wyszło 20).
Wysypać na deskę zmieloną czekoladę, migdały, ewentualnie kakao lub ulubione posiekane orzechy i obtaczać w nich czekoladowe trufle. Schłodzić.
Smacznego :)