Trufle czekoladowo-kokosowe z rumem

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
IMG_8958.JPG

Składniki:

  • Trufelki:

    Ilość Składnik
    120 g czekolady deserowej
    masła
    rumu
    wiórków kokosowych
    100 g pokruszonych herbatników
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czekolady do ozdobienia
    kakao w proszku

Sposób przygotowania

Połamać czekoladę na kawałki tej samej wielkości (dzięki temu wszystkie roztopią się w tym samym czasie), wsypać do miski i dodać masło. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miskę umieścić na rondlu z wrzącą wodą, tak by dno miski nie dotykało wody).

Zdjąć z ognia, wlać rum i dokładnie utrzeć masę. Dodać wiórki kokosowe, bardzo drobno pokruszone herbatniki (można rozdrobnić je w blenderze lub po prostu zmielić) i cukier puder. Starannie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt sucha, wlać trochę rumu lub mleka.

Z masy uformować kulki i odłożyć na arkusz pergaminu. Schładzać aż stwardnieją.

Kakao przesiać na talerz. Dokładnie obtoczyć w nim trufle. Ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (za pomocą szprycy z malutka okrągłą końcówką (można użyć też „pisaków” czekoladowych).

Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed poadaniem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 20

To zupełnie inna bajka niż prezentowane tu przeze mnie jakiś czas temu trufle włoskie. I mi osobiście te kokosowo-rumowe bardziej przypadły do gustu. Może to za sprawą połączenia czekolady i kokosa, a może sprawił to cudowny rumowy aromat tych trufelek, a może oba te czynniki na raz. :) Była to dla nas miła odmiana od ciast i ciasteczek. Bardzo zmysłowa odmiana, bo musze dodać, że te trufelki mają w sobie coś takiego pobudzającego do działania i nie tylko. ;)) Maja też dodatkowo funkcję poprawiacza nastroju. :) I kto by pomyślał, taka mała trufelka, a tak dużo może… ;))

IMG_8941.JPG IMG_8956.JPG IMG_8965.JPG IMG_8970.JPG IMG_8975.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-12 10:06:52

    o mamo... Kasiu piekne są !!! Ja uwielbiam i kokos i podobnie jak Asia rumem nie pogardzę :D A ja nadal (czyt. znów) na diecie :(

    Twój komentarz
  • Emcia Pichci! Emcia Pichci!
    2012-04-12 09:21:59

    do pochłonięcia na raz ! :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-08-08 19:15:48

    Sliczne:-) juz sie czestuje:-)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-08 19:05:41

    Serdecznie dziękuję Wam za miłe słowa, aż chce się człowiekowi następne słodkości przygotowywać :) naprawdę potraficie zmotywować :)) I jeszcze raz serdecznie Wam polecam te trufelki, są naprawdę smaczne i ekspresowe w przygotowaniu. :)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-08 14:27:16

    takie urocze ;]

    och, połączenie rumu z czekoladą przemawia do mnie, oj, przemawia!

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-08-08 11:19:37

    Przepiękne te trufelki!:) A smak jak najbardziej dla mnie:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-08-08 11:19:32

    Cudowności! Uwielbiam kokos, nie pogardzę i rumem... Nigdy nie robiłam, więc może czas to zmienić?.. Bardzo apetyczne zdjęcia!

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-08-08 08:35:27

    Nikt nie pogardzi trufelką, no już na pewno nie ja ani moi domownicy ;) Pycha :)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-08 08:11:42

    jakie cudowne! ;)

    Twój komentarz
  • Russkaya Russkaya
    2011-08-08 05:33:40

    Wspaniałe! Małe czekoladowe cudeńka, które można podziwiać i podziwiać :)

    Twój komentarz
  • Emma Emma
    2011-08-08 04:54:14

    piękności!

    Twój komentarz

Trufle czekoladowo-kokosowe z rumem

Trufle czekoladowo-kokosowe z rumem

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

To zupełnie inna bajka niż prezentowane tu przeze mnie jakiś czas temu trufle włoskie. I mi osobiście te kokosowo-rumowe bardziej przypadły do gustu. Może to za sprawą połączenia czekolady i kokosa, a może sprawił to cudowny rumowy aromat tych trufelek, a może oba te czynniki na raz. :) Była to dla nas miła odmiana od ciast i ciasteczek. Bardzo zmysłowa odmiana, bo musze dodać, że te trufelki mają w sobie coś takiego pobudzającego do działania i nie tylko. ;)) Maja też dodatkowo funkcję poprawiacza nastroju. :) I kto by pomyślał, taka mała trufelka, a tak dużo może… ;))

Składniki

  • Trufelki:

    Ilość Składnik
    120 g czekolady deserowej
    masła
    rumu
    wiórków kokosowych
    100 g pokruszonych herbatników
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    czekolady do ozdobienia
    kakao w proszku

Sposób przygotowania

Połamać czekoladę na kawałki tej samej wielkości (dzięki temu wszystkie roztopią się w tym samym czasie), wsypać do miski i dodać masło. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miskę umieścić na rondlu z wrzącą wodą, tak by dno miski nie dotykało wody).

Zdjąć z ognia, wlać rum i dokładnie utrzeć masę. Dodać wiórki kokosowe, bardzo drobno pokruszone herbatniki (można rozdrobnić je w blenderze lub po prostu zmielić) i cukier puder. Starannie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt sucha, wlać trochę rumu lub mleka.

Z masy uformować kulki i odłożyć na arkusz pergaminu. Schładzać aż stwardnieją.

Kakao przesiać na talerz. Dokładnie obtoczyć w nim trufle. Ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (za pomocą szprycy z malutka okrągłą końcówką (można użyć też „pisaków” czekoladowych).

Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed poadaniem.


Smacznego :)