Trufle czekoladowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 21
Filtry wyszukiwania
IMG_7581.JPG

Składniki:

  • Trufle:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej 70-80 % kakao
    oleju kokosowego
    mleka kokosowego
    ksylitolu
    mielonych migdałów
  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    startej czekolady
    mielonych migdałów

Sposób przygotowania

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą), cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa, dodać mleko, dalej mieszając.

Dodać olej i nadal mieszać, aż się cały roztopi. Dosypać ksylitol i migdały, wymieszać.

Odstawić masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, by można było z niej formować kulki. Utoczyć kulki (mi wyszło 20).

Wysypać na deskę zmieloną czekoladę, migdały, ewentualnie kakao lub ulubione posiekane orzechy i obtaczać w nich czekoladowe trufle. Schłodzić.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 21

Mocno czekoladowe, niemalże wytrawne, ze zdecydowanym aromatem migdałów i amaretto. Zdecydowanie dla fanów czekolady. :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-07-09 05:25:26

    świetne trufle!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:46:16

    @Aga, dziękuję i polecam wypróbować, bo naprawdę są pyszniutkie ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:45:26

    @Kuchenne fascynacje, dzięki ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-08 20:44:50

    @Panna Malwinna, ciesze się ;) a trufelki szczerze polecam, takie małe coś, a naprawdę cieszy :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-08 19:21:45

    urocze i pyszniutkie

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-07-08 13:58:56

    uuuuuu ale pysznie tu, ślinka cieknie na sam widok :)

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-07-08 07:55:27

    przepis od razu pofrunął do zakładek. chętnie spróbuję zrobić takie trufelki;)

    Twój komentarz

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 21

Opis

Mocno czekoladowe, niemalże wytrawne, ze zdecydowanym aromatem migdałów i amaretto. Zdecydowanie dla fanów czekolady. :)

Składniki

  • Trufle:

    Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej 70-80 % kakao
    oleju kokosowego
    mleka kokosowego
    ksylitolu
    mielonych migdałów
  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    startej czekolady
    mielonych migdałów

Sposób przygotowania

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą), cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa, dodać mleko, dalej mieszając.

Dodać olej i nadal mieszać, aż się cały roztopi. Dosypać ksylitol i migdały, wymieszać.

Odstawić masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, by można było z niej formować kulki. Utoczyć kulki (mi wyszło 20).

Wysypać na deskę zmieloną czekoladę, migdały, ewentualnie kakao lub ulubione posiekane orzechy i obtaczać w nich czekoladowe trufle. Schłodzić.

Smacznego :)