Pyszny jabłecznik

Tagi: szarlotki i jabłeczniki, jabłeczniki, ciasto ucierane z jabłkami, jabłecznik

Pyszny jabłecznik

Powiem krótko, że jest to najpyszniejszy jabłecznik na cieście ucieranym, jaki do tej pory jadłam. Wspaniale pachnie wanilią, cytryną i cynamonem (który jak wspomniałam w przepisie można pominąć, ciasto i tak będzie pyszne). Ciacho jest puszyste, lekko wilgotne i cudowne w smaku, jak najlepsze babcine. A kwaskowate jabłka wspaniale go dopełniają. I naprawdę nie ma co się rozpisywać, bo ten jabłecznik jest przepyszny i ciężko poprzestać na jednym kawałku, a w zasadzie jest to niewykonalne, szczególnie jeśli lubi się wypieki z jabłkami. ;)) Przepis pochodzi z „Ciasta jak u mamy. Najlepsze przepisy” Dr. Oetker, choć sporo w nim moich modyfikacji. Bardzo, bardzo Wam polecam!

Składniki


Nadzienie:

  • 650 g kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)

  • 20 g masła

  • opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie jego aromatu, można pominąć)


Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła

  • ½ szklanki cukru

  • 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżeczki aromatu cytrynowego (ja dodałam naturalnego ekstraktu cytrynowego)

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

  • czubata szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1-2 łyżki mleka

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia (ja pominęłam, posmarowałam ciasto glazurą z konfitury)

Przygotowanie

Nadzienie:

Masło roztopić. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Ewentualnie oprószyć cynamonem, odstawić

Ciasto:

Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.

Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Jabłka ułożyć na wierzchu ciasta w dwa wianki, jak na zdjęciu, posmarować stopionym wcześniej masłem.

Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy. Studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

* Twój adres email nie bedzie opublikowany.

38 komentarzy

  • Majana said

    Kasiu, piękna jest Twoja strona! Bardzo mi się tutaj podoba. Na razie jeszcze muszę sie przyzwyczaić i oswoić, ale już mi się podoba.
    Piękne są te rysunki, powiedz, sama rysowałaś?
    Świetna czcionka, którą teraz piszę, uwielbiam takie inne niż wszystkie :-).
    Gratuluję pomysłu na własną stronę!
    A ciasto, które widzę powyzej wygląda bosko. Uwielbiam jabłkowe z cynamonem, wanilią - poezja smaku !
    Pozdrawiam Cię :)
    Majana

  • jagódka said

    Powinnam zachwycać się jabłecznikiem, ale nie mogę oderwać wzroku od całej strony:) Tak tu pięknie, nie mogę się napatrzeć!

  • admin said

    Majana - Majanko Kochana bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo byłam stremowana gdy wypuściłam nową stronę :), dlatego od razu mi lepiej jak mówisz, że jest w porządku. :) Jeśli chodzi o rysunki to nie jestem aż tak uzdolniona w tym kierunku ;))... niestety :)... ogólny pomysł na stronę był mojego autorstwa natomiast wykonaiem szkiców i innych niuansów zajęła się osoba, która lepiej się na tym zna :) A sam jabłecznik wychodzi pyszny, także polecam wypróbować! :) pozdrawiam cieplutko

  • admin said

    Aga - dzięki serdeczne :) cieszę się, że się podoba, kamień spadł mi z serca :)

  • admin said

    Jagódka - dzięki Kochana :) A sam jabłecznik jest przepyszny, polecam! :)

  • Majana said

    Koniecznie ten jabłecznik będę musiała wypróbować:).
    Zaglądam sobie do Ciebie ,ślicznie jest naprawdę:).
    Takiej ładnej strony to chyba jeszcze nie widziałam, także naprawdę gratuluję! :)

    Kochana, a powiedz mi jak to się dzieje,że jak wrzucam sobie linka do Twojej strony na Bloggerze, to link wyskakuje mi automatycznie niepoprawny z jakimś rozszerzeniem "zieluone", a dokładnie taki: http://slodkiefantazje.zieluone.com.pl/

  • Gosia said

    jabłecznik jest bajeczny, właśnie z mężem pożegnaliśmy ostatni jego kawałek :-)
    już tęsknię ;-) Przepis lokuję w ulubionych

  • Lilu said

    Piękna strona, piękne ciasto;)) Ale niestety nie rozumiem, co to znaczy ułożyć jabłka "w dwa wianki"... Jak mam je pokroić?? Dopiero się uczę, więc często pytam o rzeczy bardzo dla niektórych oczywiste.... Z góry dziękuję za pomoc!

  • SlodkieFantazje said

    @Lilu "wianki" to inaczej okręgi, czyli tzreba ułożyć jedno jabłko obok drugiego, najpierw większy okręg, a w środku mniejszy. Jabłka należy podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilka-kilkanaście razy. Pozdrawiam i czekam na relację :)

  • Tomek said

    Witam,
    Właśnie wyjąłem ciasto z piekarnika :)
    Rada dla innych - jabłek nie wciskajcie w ciasto, tylko łagodnie połóżcie - mi się zatopiły, ale i tak nie powstrzyma mnie to przed zjedzeniem... Już się nie mogę doczekać kiedy wystygnie, hehe... zapach cudowny :)
    No i facet sobie poradził, więc trudności nie ma ;)

  • Andrzej said

    strona jest obrzydliwie kiczowata, ale przepisy bardzo ciekawe :)

  • SlodkieFantazje said

    @Andrzej - czy kiczowata to rzecz gustu, a o gustach się podobno nie dyskutuje ;)...

  • zuza said

    Właśnie go zrobiłam z moją mamą . I teraz jabłecznik siedzi sobie w piekarniku .
    Dodałam jabłka i banana .
    Fajny przepis szybki i łatwy. ; ) .
    POZDRAWIAM !

  • lavenir said

    śliczna strona, przepis brzmi przepysznie. Tylko nie rozumiem, w nadzieniu to co ja mam z tym masłem zrobić? Właściwie to pierwsze słyszę by łączyć jabłka z masłem:) czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.

  • SlodkieFantazje said

    @lavenir - maslo stopić, posmarować nim wierzch ponacinanych jabłek jak już będą ułożone na cieście, jest napisane dalej w przepisie :) pozdrawiam serdecznie

  • Mayorka said

    Super stronka!!!
    - jeśli chodzi o wypieki jestem totalnym antytalenciem, ale postanowiłam się skusić i zaryzykowałam - właśnie siedzi sobie w piekarniku i nie mogę się już doczekać efektu końcowego:)
    Nie rozumiem tylko jednego zdania - dziś już pewnie się nie dowiem, ale tak na przyszłość - co znaczy: "Studzić na kratce na kratce"?
    - pozdrawiam serdecznie.

  • lusy said

    Przed chwilką spróbowałam pierwszy kawałek , jeszcze cieplutki .Wyszedł super. Dziękuję i pozdrawiam .

  • Jatotta said

    Wyglada bardzo ponętnie, dzisiaj spróbuję go upiec, mam tylko jedno pytanie : wkładać do zimnego, czy do nagrzanego piekarnika? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam

  • Jula said

    Witam, właśnie przymierzam się do zrobienia ciasta, więc i ja również mam pytanie, :) Masło, o które już wczesniej pytano do polania jabłek, ile trzeba go rozpuścić? czy z tej porcji 120g? czy porcje 120 utrzec z cukrem,a dodatkowo rozpuśćic masło, nie zabardzo wiem jak dużo masła użyć do polania, aby ciasto mi nie "usiadło" . Pozdrawiam serdecznie

  • asia said

    Mialam w domu tylko 1kg jablek i musialam je uzyc, tymbardziej ze chodzilo za mna ''cos dobrego''. Balam sie,ze wyjdzie mi zakalec, ale na szczescie ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie, delikatne, rozplywa sie w ustach... Proste i dosyc szybkie do zrobienia.. Polecam!

  • SlodkieFantazje said

    @Asia - Ciesze się bardzo, ze ciasto smakowało :) pozdrawiam serdecznie!

  • wisia said

    Będę tu zawsze zaglądać- podoba mi się. Jabłecznik właśnie cieszy nasze podniebienie.

  • reni- said

    Pyszne ciasto, bardzo dobry smak ciasta ucieranego z posmakiem cytrynowym, świetnie komponuje się z jabłkami, których nie można wciskać w ciasto, lecz delikatnie położyć na wierzchu.

  • Olcia said

    Bardzo fajna stronka z przepisami jak również przepisay! Jabłecznik był pyszny!
    POLECAM

  • SlodkieFantazje said

    @Ewa, tak można pominąć, można też zastąpić śmietaną.

  • Marta said

    Zastanawiam się czy lepiej zrobić to ciacho w mniejszej tortownicy (23 cm) czy większej silikonowej formie do tart?
    Z góry dzięki za odpowiedź :)

  • SlodkieFantazje said

    @Marta - to już kwestia preferencji, w tortownicy o śr. 23 będzie po prostu ciut wyższy, można też o 1/4 zmniejszyć proporcje składników. Ale można też zrobić w większej silikonowej foremce, wtedy ciasto będzie pewnie zbliżone wysokością do tego ze zdjęcia, czyli ok. 3 cm wysokości, ma to ten plus, że jabłka wtedy są mocniej wyczuwalne i nie "giną w cieście" :) Pozdrawiam serdecznie!

  • basia said

    A ja jestem zawiedziona,zrobilam w|g przepisu,nie dość że absolutnie nic nie wyrosło ciasto,to na dodatek wyjęłam zakalec!!!

  • SlodkieFantazje said

    @Basia, proszę się jeszcze zastanowić czy na pewno nic Pani nie pominęła lub nie zmieniła w przepisie. Robiłam to ciasto wielokrotnie i nigdy nie wyszedł zakalec. zawsze jest puszyste i przesmaczne. Pozdrawiam

  • asiaw said

    No i kolejne ciasto z tej strony,które mi wyszło:) Kto by pomyślał,że będzie ze mnie taki mistrz wypieków:) A ciasto bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu,polecam:))

Konsola diagnostyczna

Lista błędów na stronie: