Ciasteczka serowe z jabłkiem

Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
obrIMG_8716_zm.jpg

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    twarogu, zmielonego dwukrotnie
    mąki pszennej
    250 g masła w temperaturze pokojowej*
    cukru z prawdziwą wanilią (domowego lub np. Kotany)
    nieduże jabłka
    2 -3 łyżki soku z cytryny (do skropienia jabłek)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze na 2 lub 3 części. skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Zmielony ser, mąkę, masło i cukier waniliowy (nie wanilinowy) połączyć, wyrobić gładkie ciasto, będzie odrobinę twardsze niż ciasto na pierogi czy makaron.
Rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek grubości ok. 3-5 mm (jeśli ciasto by się kleiło można je schłodzić przez około 30 min w lodówce i dopiero po schłodzeniu rozwałkować). Z rozwałkowanego ciasta wycinać okrągłą szklanką lub wykrawaczką kółka. Na każde nakładać jedną cząstkę jabłka, rogi ciasta skleić. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 25-30 minut, aż ciasteczka wyraźnie się zarumienią. 
Gotowe wyjąć na kartkę, przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 20
Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem. Od tamtej pory co jakiś czas do nich wracam, bo bardzo lubi je moja córcia. Zawsze kiedy je zrobię - a w zasadzie kiedy je zrobimy, bo pieczemy je na ogół razem - znikają tak szybko, że nie zdążam uwiecznić ich na zdjęciach. :) Tym razem małej i męża nie było podczas pieczenia, więc się udało. ;) 
Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to koniecznie to nadróbcie. Są smaczne, kruchuteńkie i totalnie bezproblemowe. Robi się ja naprawdę szybko, ale znikają równie szybko. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam :)

obrIMG_8724_zm.jpg obrIMG_8745_zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Aga Aga
    2015-12-30 18:21:13

    strona blogu nie działa poprawnie, nie można wyświetlić nic, nawet zakładki kontakt ponieważ pojawia się komunikat o błędzie serwera :(

    p.s. dostałam się na ten przepis przez google

    Twój komentarz
  • 2015-04-16 20:54:27

    Szybkie do zrobienia i pyszne:):)

    Twój komentarz
  • 2015-04-16 00:49:46

    niezle :D mozna sprawdzic kto nas podglada na facebooku fajnie :D http://great-apps.pl

    Twój komentarz
  • 2015-04-15 22:27:39

    Ciastka - Usta ;)

    Twój komentarz
  • 2015-04-15 17:42:43

    Pieklam wczoraj :) pyszne :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-15 16:11:49

    Superowe!

    Twój komentarz
  • 2015-04-15 15:01:28

    Robiłam już takie... Nawet gdzieś przepis mam. Są super.

    Twój komentarz
  • 2015-04-15 13:58:00

    Boskie !!!

    Twój komentarz
  • 2015-04-15 13:20:25

    Wyglądają apetycznie! <3

    Twój komentarz

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Te ciasteczka to jedna z pierwszych słodkości, które upiekłam na samym początku mojej przygody z kucharzeniem. Od tamtej pory co jakiś czas do nich wracam, bo bardzo lubi je moja córcia. Zawsze kiedy je zrobię - a w zasadzie kiedy je zrobimy, bo pieczemy je na ogół razem - znikają tak szybko, że nie zdążam uwiecznić ich na zdjęciach. :) Tym razem małej i męża nie było podczas pieczenia, więc się udało. ;) 
Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to koniecznie to nadróbcie. Są smaczne, kruchuteńkie i totalnie bezproblemowe. Robi się ja naprawdę szybko, ale znikają równie szybko. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Polecam :)

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    twarogu, zmielonego dwukrotnie
    mąki pszennej
    250 g masła w temperaturze pokojowej*
    cukru z prawdziwą wanilią (domowego lub np. Kotany)
    nieduże jabłka
    2 -3 łyżki soku z cytryny (do skropienia jabłek)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze na 2 lub 3 części. skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Zmielony ser, mąkę, masło i cukier waniliowy (nie wanilinowy) połączyć, wyrobić gładkie ciasto, będzie odrobinę twardsze niż ciasto na pierogi czy makaron.
Rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek grubości ok. 3-5 mm (jeśli ciasto by się kleiło można je schłodzić przez około 30 min w lodówce i dopiero po schłodzeniu rozwałkować). Z rozwałkowanego ciasta wycinać okrągłą szklanką lub wykrawaczką kółka. Na każde nakładać jedną cząstkę jabłka, rogi ciasta skleić. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 25-30 minut, aż ciasteczka wyraźnie się zarumienią. 
Gotowe wyjąć na kartkę, przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)