Owsiane koneserki z jabłkiem

Przyg: 15 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 15
Filtry wyszukiwania
IMG_0504.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki
    200 g stopionego masła
    brązowego cukru
    ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
    jajko
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    płatków owsianych błyskawicznych (lub pół na pół z orkiszowymi)
    drobnych rodzynek
    dużego jabłka, starego (wychodzi ok. 1 szklanki)

Sposób przygotowania


Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać dokładnie. Dużą płaską blachę posmarować cienko tłuszczem. Masę na ciasteczka wymieszać szybko ze startymi jabłkami, łyżką nakładać na blachę porcje ciasta. Blachę włożyć do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika. Piec około 15 minut.


Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 15

Faktycznie zasługują na miano koneserek. Jedne z lepszych ciasteczek owsianych, jakie jadłam, chrupiąc, ale jednocześnie niesamowicie wilgotne i owocowe dzięki jabłku i rodzynkom. A jak wspaniale pachną cynamonem i wanilią. Pyszne przekąska lub drugie śniadanko. I spodobają się na pewno też naszym małym pociechom (sprawdziłam), a dostarczą zdecydowanie więcej ważnych składników odżywczych niż typowe słodycze. :) Przepis zaczerpnięty z październikowego magazynu „Moje gotowanie”. Polecam. :)

IMG_0510.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasiek Kasiek
    2014-06-04 15:45:57

    PYCHOTKA!!!!To od dziś mój stały przepis na ciastka owsiane!Coś pomiędzy "suchymi" owsianymi, które znałam i pyszną "wilgotną" szarlotką... Niebo w buzi. ;) POLECAM i dziękuję...

    Twój komentarz
  • Gość555 Gość555
    2014-02-25 08:56:00

    Cudowne ciasteczka. Już zabieram się do pieczenia :-)

    Twój komentarz
  • ewelina ewelina
    2013-09-08 15:30:59

    Witam,ciasteczka wygladaja apetycznie mam jedno pytanie czy mozna dodac do nich orzechylub migdaly? pozdrawiam

    Twój komentarz
  • asti asti
    2013-08-13 19:40:12

    właśnie siedzą w piekarniku :) z małymi modyfikacjami oczywiście! dałam połowę masła, cukier pół na pół zwykły z domowym waniliowym, a płatki zwykłe - nie błyskawiczne! ciekawe, co z tego wyjdzie.. na "surowo" było całkiem pysznie:) pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Marcisz Marcisz
    2013-05-04 10:02:44

    Wczoraj skorzystałam z przepisu. Ciasteczka wyszły przepyszne. Wspaniały przepis. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-10-14 17:50:20

    Właśnie piję pyszną herbatkę, czy mogę prosić kilka tych pysznych ciasteczek? Ładnie proszę:)...

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-10-09 10:08:05

    Takie malutkie, a tyle potrafią sprawić radości:)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-10-09 06:11:26

    Do schrupania;))

    Twój komentarz
  • Tyna Tyna
    2011-10-08 19:25:16

    Na pewno fajnie chrupią:) Wyglądają kusząco:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2011-10-08 19:02:31

    Jakie one są śliczniutkie:)

    Twój komentarz
  • Trzcinowisko Trzcinowisko
    2011-10-08 16:24:39

    Od zawsze pożądam wszystkiego co ma płatki owsiane:)

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2011-10-08 14:32:20

    Świetne ciastka, w sam raz do kawy :)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-10-08 12:28:34

    świetne ciasteczka do chrupania ;)

    Twój komentarz

Owsiane koneserki z jabłkiem

Owsiane koneserki z jabłkiem

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 15

Opis

Faktycznie zasługują na miano koneserek. Jedne z lepszych ciasteczek owsianych, jakie jadłam, chrupiąc, ale jednocześnie niesamowicie wilgotne i owocowe dzięki jabłku i rodzynkom. A jak wspaniale pachną cynamonem i wanilią. Pyszne przekąska lub drugie śniadanko. I spodobają się na pewno też naszym małym pociechom (sprawdziłam), a dostarczą zdecydowanie więcej ważnych składników odżywczych niż typowe słodycze. :) Przepis zaczerpnięty z październikowego magazynu „Moje gotowanie”. Polecam. :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki
    200 g stopionego masła
    brązowego cukru
    ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
    jajko
    cynamonu
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    płatków owsianych błyskawicznych (lub pół na pół z orkiszowymi)
    drobnych rodzynek
    dużego jabłka, starego (wychodzi ok. 1 szklanki)

Sposób przygotowania


Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wymieszać dokładnie. Dużą płaską blachę posmarować cienko tłuszczem. Masę na ciasteczka wymieszać szybko ze startymi jabłkami, łyżką nakładać na blachę porcje ciasta. Blachę włożyć do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika. Piec około 15 minut.


Smacznego :)