KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Deser czekoladowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 6
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_7391.JPG

Składniki:

  • Czekoladowa lawa:

    Ilość Składnik
    posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
    posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
    masła
    mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
    cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
    duże jajka
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
    mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
    owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami

Sposób przygotowania

Sześć kokilek nasmarować masłem i oprószyć kakao albo mąką. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C (grzanie góra/dół) lub 200 °C (termoobieg).
Posiekaną czekoladę i masło przełożyć do rondelka z grubym dnem, stopić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić i przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i przesiany cukier puder, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt lub pastę z wanilii, likier i zmiksować do połączenia się składników (aż masa będzie gładka i jednolita). 
Ciasto rozłożyć równomiernie do 6 kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut w zależności od Waszego piekarnika, u mnie były gotowe już po 10 minutach - wierzch powinien być twardy i przypieczony a środek nadal płynny. 
Gotowe wyjąć z piekarnika, od razu oddzielić nożem od foremek, odwrócić i przełożyć na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.

Podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 6
Deser czekoladowy (molten lava cakes)-Lava cakes są bardzo intensywnie czekoladowe. Wbrew pozorom są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Jedyne czego trzeba dopilnować, to długość pieczenia, jeśli z nią przesadzimy środek zamiast płynnej lawy nabierze konsystencji brownie.  Będzie nadal smacznie, ale to już nie to samo. Ważne, żeby jeść je od razu po upieczeniu póki jeszcze są gorące, wtedy stanowią prawdziwe „niebo w gębie”. ;) 
IMG_7377.JPG IMG_7379.JPG IMG_7370.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • hemmo hemmo
    2016-02-14 09:16:52

    Czy mogę użyć białej czekolady? 😋😋😋😋 Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-03-23 17:15:19

    U mnie czas pieczenia 12 minut. Pychota !!!!!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-03-21 15:43:16

    Witam :) Czy można pominąć ekstrakt z wanilii? Bo akurat nie mam na stanie :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-23 19:18:51

      Tak, można.

      Twój komentarz
  • Anett Anett
    2015-03-21 13:05:37

    zrobiłam je dzisiaj i wyszły tak dobre że zniknęły od razu i musiałam dorobić :D

    PYCHA

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2015-03-16 23:51:50

    Na jakich mniej więcej wymiarów kokilki to jest przepis?

    Bo wiadomo, one mają bardzo różne rozmiary :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-17 16:25:23

      Spód 6 cm, góra 9 cm. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
      • Paulina Paulina
        2015-03-19 14:17:21

        Czyli jeżeli ja mam większą (sporo) średnicę, to powinnam to pewnie krócej piec, prawda?

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-03-19 19:38:17

          Tak, warto skrócić czas pieczenia jakieś 2-3 minuty, ale najlepiej obserwować i sprawdzać stan wypieczenia.

          Twój komentarz
          • Paulina Paulina
            2015-03-19 21:43:55

            Dziękuję, na pewno wypróbuję - jak już wiele Pani przepisów, świetne są!

            Pozdrawiam :)

            Twój komentarz
  • 2015-03-13 17:44:52

    zrobiłam wczoraj, są przepyszne! :)

    Twój komentarz
    • 2015-03-17 16:26:37

      bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 23:24:09

    awesome <3

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 23:24:09

    awesome <3

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 20:05:56

    Pyszności <3 Klaudia Olbryś Ola Budzikowska

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:22:09

      Dobrze XD hahaha <3

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:18:37

      To mi też ❤

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:10:47

      Chcesz mnie wkurzyć?! xd ZA KARĘ ROBISZ MI TAKIE NA CZWARTEK DO SZKOŁY! Wtedy już będę mogła hahah:*

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 20:05:56

    Pyszności <3 Klaudia Olbryś Ola Budzikowska

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:22:09

      Dobrze XD hahaha <3

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:18:37

      To mi też ❤

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:10:47

      Chcesz mnie wkurzyć?! xd ZA KARĘ ROBISZ MI TAKIE NA CZWARTEK DO SZKOŁY! Wtedy już będę mogła hahah:*

      Twój komentarz
  • Monia Monia
    2015-03-05 16:24:56

    Kasiu wygląda obłędnie! I jak zwykle cudne zdjęcia! Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Eba Eba
    2015-03-05 16:05:48

    Pysznie wygląda! zrobię taki w weekend dla mojego chłopaka, mam nadzieję, że mu zasmakuje. :)

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2015-03-05 15:44:06

    Robiłam je niedawno. Coś pysznego :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:28:03

    robie podobne - fakt niebo w gębie. co robisz z pozostałymi białkami ?? ja używam tylko całych jajek

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:13:42

      dzieki :)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:12:24

      białka zamrażam i później do czegoś je wykorzystuje, albo od razu robię z nich np. makaroniki, kokosanki, bezy, mini pavlovą, babkę na białkach, etc. Na blogu jest tag - "białka wykorzystanie" :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:28:03

    robie podobne - fakt niebo w gębie. co robisz z pozostałymi białkami ?? ja używam tylko całych jajek

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:13:42

      dzieki :)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:12:24

      białka zamrażam i później do czegoś je wykorzystuje, albo od razu robię z nich np. makaroniki, kokosanki, bezy, mini pavlovą, babkę na białkach, etc. Na blogu jest tag - "białka wykorzystanie" :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:22:15

    Niebo :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:22:15

    Niebo :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:14:29

    Obłęd..

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:14:29

    Obłęd..

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:01:17

    Szkoda ze jestem w pracy ... Tez bym zjadła!!!! A mam tylko grejfruta!! 😊

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 19:28:48

      Tak jeszcze 2 dni ...

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:08:02

      do niedzieli już niedaleko ;)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:10:33

      Obiecałam sobie ze tylko w niedziele cos słodkiego zrobię a tu taka pokusa ....

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:06:27

      grejpfrut też dobry :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:01:17

    Szkoda ze jestem w pracy ... Tez bym zjadła!!!! A mam tylko grejfruta!! 😊

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 19:28:48

      Tak jeszcze 2 dni ...

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:08:02

      do niedzieli już niedaleko ;)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:10:33

      Obiecałam sobie ze tylko w niedziele cos słodkiego zrobię a tu taka pokusa ....

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:06:27

      grejpfrut też dobry :)

      Twój komentarz

Deser czekoladowy

Deser czekoladowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 6

Opis

Deser czekoladowy (molten lava cakes)-Lava cakes są bardzo intensywnie czekoladowe. Wbrew pozorom są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Jedyne czego trzeba dopilnować, to długość pieczenia, jeśli z nią przesadzimy środek zamiast płynnej lawy nabierze konsystencji brownie.  Będzie nadal smacznie, ale to już nie to samo. Ważne, żeby jeść je od razu po upieczeniu póki jeszcze są gorące, wtedy stanowią prawdziwe „niebo w gębie”. ;) 

Składniki

  • Czekoladowa lawa:

    Ilość Składnik
    posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
    posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
    masła
    mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
    cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
    duże jajka
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
    mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
    owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami

Sposób przygotowania

Sześć kokilek nasmarować masłem i oprószyć kakao albo mąką. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C (grzanie góra/dół) lub 200 °C (termoobieg).
Posiekaną czekoladę i masło przełożyć do rondelka z grubym dnem, stopić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić i przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i przesiany cukier puder, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt lub pastę z wanilii, likier i zmiksować do połączenia się składników (aż masa będzie gładka i jednolita). 
Ciasto rozłożyć równomiernie do 6 kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut w zależności od Waszego piekarnika, u mnie były gotowe już po 10 minutach - wierzch powinien być twardy i przypieczony a środek nadal płynny. 
Gotowe wyjąć z piekarnika, od razu oddzielić nożem od foremek, odwrócić i przełożyć na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.

Podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego :)