Lawa czekoladowa (Molten Lava Cakes)

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 6
Filtry wyszukiwania
IMG_7391.JPG

Składniki:

  • Czekoladowa lawa:

    Ilość Składnik
    posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
    posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
    masła
    mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
    cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
    duże jajka
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
    mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
    owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami

Sposób przygotowania

Sześć kokilek nasmarować masłem i oprószyć kakao albo mąką. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C (grzanie góra/dół) lub 200 °C (termoobieg).
Posiekaną czekoladę i masło przełożyć do rondelka z grubym dnem, stopić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić i przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i przesiany cukier puder, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt lub pastę z wanilii, likier i zmiksować do połączenia się składników (aż masa będzie gładka i jednolita). 
Ciasto rozłożyć równomiernie do 6 kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut w zależności od Waszego piekarnika, u mnie były gotowe już po 10 minutach - wierzch powinien być twardy i przypieczony a środek nadal płynny. 
Gotowe wyjąć z piekarnika, od razu oddzielić nożem od foremek, odwrócić i przełożyć na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.

Podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 6
Pyszny czekoladowy deser, który prawdopodobnie został stworzony przez mistrza kuchni Jean-Georges Vongerichten. Ponoć niemalże każda amerykańska restauracja oferuje swoją wersje tego pysznego deseru i trudno się dziwić. Lava cakes są intensywnie czekoladowe i każdy kolejny kęs sprawia nam coraz większe doznania. ;) Wbrew pozorom są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się, gdy naga najdzie nas ochota na coś mocno czekoladowego lub niespodziewanie zjawią się niezapowiedziani goście. U mnie właśnie w takich momentach pojawiają się na stole. ;) Jedyne czego trzeba dopilnować, to długość pieczenia, jeśli z nią przesadzimy środek zamiast płynnej lawy nabierze konsystencji brownies. ;) Będzie nadal smacznie, ale to już nie to samo. ;) 
Babeczki można też przygotować wcześniej i wstawić przed pieczeniem na kilka godzin do lodówki, wtedy tylko wyjmujemy je gdy będzie się zbliżać planowana pora ich pałaszowania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ważne, żeby jeść je od razu po upieczeniu póki jeszcze są gorące, wtedy stanowią prawdziwe „niebo w gębie”. ;) Źródło przepisu: Paula Deen
IMG_7377.JPG IMG_7379.JPG IMG_7370.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • hemmo hemmo
    2016-02-14 09:16:52

    Czy mogę użyć białej czekolady? 😋😋😋😋 Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-03-23 17:15:19

    U mnie czas pieczenia 12 minut. Pychota !!!!!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-03-21 15:43:16

    Witam :) Czy można pominąć ekstrakt z wanilii? Bo akurat nie mam na stanie :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-23 19:18:51

      Tak, można.

      Twój komentarz
  • Anett Anett
    2015-03-21 13:05:37

    zrobiłam je dzisiaj i wyszły tak dobre że zniknęły od razu i musiałam dorobić :D

    PYCHA

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2015-03-16 23:51:50

    Na jakich mniej więcej wymiarów kokilki to jest przepis?

    Bo wiadomo, one mają bardzo różne rozmiary :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-17 16:25:23

      Spód 6 cm, góra 9 cm. Pozdrawiam :)

      Twój komentarz
      • Paulina Paulina
        2015-03-19 14:17:21

        Czyli jeżeli ja mam większą (sporo) średnicę, to powinnam to pewnie krócej piec, prawda?

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-03-19 19:38:17

          Tak, warto skrócić czas pieczenia jakieś 2-3 minuty, ale najlepiej obserwować i sprawdzać stan wypieczenia.

          Twój komentarz
          • Paulina Paulina
            2015-03-19 21:43:55

            Dziękuję, na pewno wypróbuję - jak już wiele Pani przepisów, świetne są!

            Pozdrawiam :)

            Twój komentarz
  • 2015-03-13 17:44:52

    zrobiłam wczoraj, są przepyszne! :)

    Twój komentarz
    • 2015-03-17 16:26:37

      bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 23:24:09

    awesome <3

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 23:24:09

    awesome <3

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 20:05:56

    Pyszności <3 Klaudia Olbryś Ola Budzikowska

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:22:09

      Dobrze XD hahaha <3

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:18:37

      To mi też ❤

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:10:47

      Chcesz mnie wkurzyć?! xd ZA KARĘ ROBISZ MI TAKIE NA CZWARTEK DO SZKOŁY! Wtedy już będę mogła hahah:*

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 20:05:56

    Pyszności <3 Klaudia Olbryś Ola Budzikowska

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:22:09

      Dobrze XD hahaha <3

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:18:37

      To mi też ❤

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 20:10:47

      Chcesz mnie wkurzyć?! xd ZA KARĘ ROBISZ MI TAKIE NA CZWARTEK DO SZKOŁY! Wtedy już będę mogła hahah:*

      Twój komentarz
  • Monia Monia
    2015-03-05 16:24:56

    Kasiu wygląda obłędnie! I jak zwykle cudne zdjęcia! Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Eba Eba
    2015-03-05 16:05:48

    Pysznie wygląda! zrobię taki w weekend dla mojego chłopaka, mam nadzieję, że mu zasmakuje. :)

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2015-03-05 15:44:06

    Robiłam je niedawno. Coś pysznego :)

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:28:03

    robie podobne - fakt niebo w gębie. co robisz z pozostałymi białkami ?? ja używam tylko całych jajek

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:13:42

      dzieki :)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:12:24

      białka zamrażam i później do czegoś je wykorzystuje, albo od razu robię z nich np. makaroniki, kokosanki, bezy, mini pavlovą, babkę na białkach, etc. Na blogu jest tag - "białka wykorzystanie" :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:28:03

    robie podobne - fakt niebo w gębie. co robisz z pozostałymi białkami ?? ja używam tylko całych jajek

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:13:42

      dzieki :)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:12:24

      białka zamrażam i później do czegoś je wykorzystuje, albo od razu robię z nich np. makaroniki, kokosanki, bezy, mini pavlovą, babkę na białkach, etc. Na blogu jest tag - "białka wykorzystanie" :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:22:15

    Niebo :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:22:15

    Niebo :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:14:29

    Obłęd..

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:14:29

    Obłęd..

    Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:01:17

    Szkoda ze jestem w pracy ... Tez bym zjadła!!!! A mam tylko grejfruta!! 😊

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 19:28:48

      Tak jeszcze 2 dni ...

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:08:02

      do niedzieli już niedaleko ;)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:10:33

      Obiecałam sobie ze tylko w niedziele cos słodkiego zrobię a tu taka pokusa ....

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:06:27

      grejpfrut też dobry :)

      Twój komentarz
  • 2015-03-05 14:01:17

    Szkoda ze jestem w pracy ... Tez bym zjadła!!!! A mam tylko grejfruta!! 😊

    Twój komentarz
    • 2015-03-05 19:28:48

      Tak jeszcze 2 dni ...

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 16:08:02

      do niedzieli już niedaleko ;)

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:10:33

      Obiecałam sobie ze tylko w niedziele cos słodkiego zrobię a tu taka pokusa ....

      Twój komentarz
    • 2015-03-05 14:06:27

      grejpfrut też dobry :)

      Twój komentarz

Lawa czekoladowa (Molten Lava Cakes)

Lawa czekoladowa (Molten Lava Cakes)

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 6

Opis

Pyszny czekoladowy deser, który prawdopodobnie został stworzony przez mistrza kuchni Jean-Georges Vongerichten. Ponoć niemalże każda amerykańska restauracja oferuje swoją wersje tego pysznego deseru i trudno się dziwić. Lava cakes są intensywnie czekoladowe i każdy kolejny kęs sprawia nam coraz większe doznania. ;) Wbrew pozorom są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzą się, gdy naga najdzie nas ochota na coś mocno czekoladowego lub niespodziewanie zjawią się niezapowiedziani goście. U mnie właśnie w takich momentach pojawiają się na stole. ;) Jedyne czego trzeba dopilnować, to długość pieczenia, jeśli z nią przesadzimy środek zamiast płynnej lawy nabierze konsystencji brownies. ;) Będzie nadal smacznie, ale to już nie to samo. ;) 
Babeczki można też przygotować wcześniej i wstawić przed pieczeniem na kilka godzin do lodówki, wtedy tylko wyjmujemy je gdy będzie się zbliżać planowana pora ich pałaszowania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ważne, żeby jeść je od razu po upieczeniu póki jeszcze są gorące, wtedy stanowią prawdziwe „niebo w gębie”. ;) Źródło przepisu: Paula Deen

Składniki

  • Czekoladowa lawa:

    Ilość Składnik
    posiekanej gorzkiej czekolady (w oryginale 6 uncji)
    posiekanej mlecznej lub deserowej czekolady (2 w oryginale 2 uncje)
    masła
    mąki pszennej (można zastąpić migdałową lub kasztanową)
    cukru pudru (w wersji zdrowej ksylitol)
    duże jajka
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    likieru pomarańczowego (zastąpiłam kokosowym)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    miękkie masło do nasmarowania kokilek/foremek
    mąka lub kakao do oprószenia nasmarowanych foremek
    owoce i lub bita śmietana/lody do podania razem z babeczkami

Sposób przygotowania

Sześć kokilek nasmarować masłem i oprószyć kakao albo mąką. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C (grzanie góra/dół) lub 200 °C (termoobieg).
Posiekaną czekoladę i masło przełożyć do rondelka z grubym dnem, stopić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić i przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i przesiany cukier puder, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać jajka, żółtka, ekstrakt lub pastę z wanilii, likier i zmiksować do połączenia się składników (aż masa będzie gładka i jednolita). 
Ciasto rozłożyć równomiernie do 6 kokilek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec od 10 do 15 minut w zależności od Waszego piekarnika, u mnie były gotowe już po 10 minutach - wierzch powinien być twardy i przypieczony a środek nadal płynny. 
Gotowe wyjąć z piekarnika, od razu oddzielić nożem od foremek, odwrócić i przełożyć na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem lub kakao.

Podawać z owocami, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego :)