Ciasteczka walentynkowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_6743.JPG

Składniki:

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    żółtka
    200 g zimnego masła (twarde, prosto z lodówki)
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • Nadzienie malinowe:

    Ilość Składnik
    świeżych lub mrożonych malin
    cukru (można więcej, jeśli maliny są bardzo kwaśne)
    skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Ciasteczka:

Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy miksera, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto (wyrabiamy tylko do połączenia się składników, tak by nadmiernie nie ogrzewać ciasta, bo zacznie się kleić, a po upieczeniu nie będzie już tak kruche). Jeśli barwnik słabo zabarwił nam ciasto, dodajemy go trochę więcej i ponownie szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, okrągłymi wykraweczkami powycinać ciasteczka, w połowie z nich wyciąć serca odpowiednio mniejszą wykrawaczką. 

Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do wypieków blasze i piec je około 12 minut w temperaturze 180° C (aż się zazłocą). Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Nadzienie:

Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (mrożone wcześniej rozmrozić). Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do rondelka i zagotować, zmniejszyć ogień, dodać cukier i gotować przez kilka -kilkanaście minut aż mus odrobinę zgęstnieje. Dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Gorące nadzienie powinno mieć konsystencję luźnej marmolady/kisielu, po wystudzeniu nieco zgęstnieje.

Całość:

Ciastka bez otworków posmarować dość obficie nadzieniem, pamiętając, by nie nakładać nadzienia, po same brzegi, bo po dociśnięciu góry będzie nam wypływać. Na wierzch ułożyć ciasteczka z otworami w kształcie serduszek, docisnąć, ewentualnie dołożyć do serduszek nadzienia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 12
Ciasteczka idealne na Walentynki, ale też na każdą inną okazję, Bo przecież uczucia powinniśmy sobie okazywać na co dzień, a nie tylko od święta. ;) Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, z cytrynową nutą. Fantastycznie komponują się z proponowanym tu kwaskowatym nadzieniem malinowym, ale na pewno będą smaczne również z dobra domową konfiturą tudzież marmoladą. :) 
Zapewniam, że nie napracujecie się przy nich, a efekt jest bardzo przyjemny dla oka i naszych kubków smakowych. ;) Polecam!
IMG_6753.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2015-02-13 18:56:40

    Cudne... Na jutro jak znalazł.A może je popełnię ;-)

    Twój komentarz
  • 2015-02-13 13:46:54

    <3

    Twój komentarz

Ciasteczka walentynkowe

Ciasteczka walentynkowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Ciasteczka idealne na Walentynki, ale też na każdą inną okazję, Bo przecież uczucia powinniśmy sobie okazywać na co dzień, a nie tylko od święta. ;) Kruchuteńkie, rozpływające się w ustach, z cytrynową nutą. Fantastycznie komponują się z proponowanym tu kwaskowatym nadzieniem malinowym, ale na pewno będą smaczne również z dobra domową konfiturą tudzież marmoladą. :) 
Zapewniam, że nie napracujecie się przy nich, a efekt jest bardzo przyjemny dla oka i naszych kubków smakowych. ;) Polecam!

Składniki

  • Ciasteczka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    żółtka
    200 g zimnego masła (twarde, prosto z lodówki)
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • Nadzienie malinowe:

    Ilość Składnik
    świeżych lub mrożonych malin
    cukru (można więcej, jeśli maliny są bardzo kwaśne)
    skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Ciasteczka:

Mąkę wsypać na stolnicę lub do misy miksera, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto (wyrabiamy tylko do połączenia się składników, tak by nadmiernie nie ogrzewać ciasta, bo zacznie się kleić, a po upieczeniu nie będzie już tak kruche). Jeśli barwnik słabo zabarwił nam ciasto, dodajemy go trochę więcej i ponownie szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, okrągłymi wykraweczkami powycinać ciasteczka, w połowie z nich wyciąć serca odpowiednio mniejszą wykrawaczką. 

Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do wypieków blasze i piec je około 12 minut w temperaturze 180° C (aż się zazłocą). Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Nadzienie:

Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (mrożone wcześniej rozmrozić). Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do rondelka i zagotować, zmniejszyć ogień, dodać cukier i gotować przez kilka -kilkanaście minut aż mus odrobinę zgęstnieje. Dodać przesiana mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować lub energicznie wymieszać trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Gorące nadzienie powinno mieć konsystencję luźnej marmolady/kisielu, po wystudzeniu nieco zgęstnieje.

Całość:

Ciastka bez otworków posmarować dość obficie nadzieniem, pamiętając, by nie nakładać nadzienia, po same brzegi, bo po dociśnięciu góry będzie nam wypływać. Na wierzch ułożyć ciasteczka z otworami w kształcie serduszek, docisnąć, ewentualnie dołożyć do serduszek nadzienia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)