Pavlova czekoladowa

Przyg: 60 min Pieczenie: 75 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_6537.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Beza:

    Ilość Składnik
    białka z dużych jajek
    ksylitolu
    kakao
    octu balsamicznego lub soku z cytryny
    gorzkiej czekolady dobrej jakości (minimum 70% kakao)
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)***
    ksylitolu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    sos czekoladowy*
    orzechów nerkowca lub innych
    opcjonalnie sos karmelowy**
    opcjonalnie sól morska do oprószenia wierzchu

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).  

Beza:

Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu ksylitolu miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały ksylitol piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dodać ocet balsamiczny lub sok z cytryny, przesiane kakao, posiekaną czekoladę. Powoli i delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewniana łyżką lub silikonową szpatułą aż składniki się połączą.

Od dna tortownicy o śr. ok. 20 cm odrysować na papierze do pieczenia dwa koła (obok siebie, ale zachowując spory odstęp), papier ułożyć na dużej blasze. 

Bezę wyłożyć po równo na obydwa odrysowane koła, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h - 1 h 15 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku. 

Przełożenie:

Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno. Dodać ksylitol, zmiksować. 


Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat bezowy, przykryć drugim blatem, na wierzch wyłożyć resztę bitej śmietany.

Orzechy podprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Gotowe przełożyć na talerz lub do innego naczynia, żeby wystygły. Wystudzone wyłożyć na wierzch bitej śmietany. Całość polać przestudzonym sosem czekoladowym lub karmelowym, tudzież jednym i drugim. 

Smacznego :)
Przyg: 60 min Pieczenie: 75 min
Średni
Porcje: 10
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej. ;). Jak na przyzwoitą Pavlove przystało na zewnątrz jest chrupiąca, w środku piankowa i przyjemnie ciągnąca. Świetnie smakuje z samą bitą śmietaną, ale z dodatkiem prażonych orzechów, czekoladowego lub karmelowego sosu to już istny obłęd. :) Latem preferujemy jednak wersje z mnóstwem owoców. Szczególnie maliny sprawdzają się w tym połączeniu wybornie. Bardzo polecam. Przepis na bezę znalazłam na blogu Katie, a jego autorką jest nie kto i inny jak Nigella Lawson. :) Polecam!
IMG_6570.JPG IMG_6577.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kinga Kinga
    2015-02-28 20:14:31

    rewelacja torcik polecam ....

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 19:39:09

    jakoś nie potrafię upiec tej bezy do tego ciasta

    Twój komentarz
    • 2015-02-10 20:35:53

      czemu? z czym jest problem?

      Twój komentarz
  • 2015-02-10 19:39:09

    jakoś nie potrafię upiec tej bezy do tego ciasta

    Twój komentarz
    • 2015-02-10 20:35:53

      czemu? z czym jest problem?

      Twój komentarz
  • 2015-02-10 12:55:41

    Pieczemy😃

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 12:55:41

    Pieczemy😃

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 02:39:00

    Pewnie ze sie skusimy.. Prosimy o przepis.

    Twój komentarz
  • 2015-02-10 02:39:00

    Pewnie ze sie skusimy.. Prosimy o przepis.

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 21:32:09

    ale wypas!

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 21:32:09

    ale wypas!

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-02-09 21:24:46

    To musi być RAJ...

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 17:46:08

    Wygląda obłędnie,w dodatku na tej paterze :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 17:46:08

    Wygląda obłędnie,w dodatku na tej paterze :)

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 16:28:12

    <3

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 16:28:12

    <3

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 16:28:09

    <3

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 16:28:09

    <3

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 15:06:30

    Proszę o przepis bo ciacho wygląda pysznie,..

    Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:44:36

      Czekam z niecierpliwością pozdrawiam serdecznie :)

      Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:34:51

      przepis będzie już neidługo na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-09 15:06:30

    Proszę o przepis bo ciacho wygląda pysznie,..

    Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:44:36

      Czekam z niecierpliwością pozdrawiam serdecznie :)

      Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:34:51

      przepis będzie już neidługo na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-09 12:12:46

    prosze o przepis

    Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:34:10

      przepis będzie jeszcze dziś na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-09 12:12:46

    prosze o przepis

    Twój komentarz
    • 2015-02-09 19:34:10

      przepis będzie jeszcze dziś na blogu :)

      Twój komentarz
  • 2015-02-09 12:03:29

    Pieknaaaaaa 😍😍😍

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 12:03:29

    Pieknaaaaaa 😍😍😍

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 11:03:13

    Rewelacja!!! uwielbiam takie słodkości.

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 11:03:13

    Rewelacja!!! uwielbiam takie słodkości.

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 10:36:27

    pyszności

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 10:36:27

    pyszności

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 10:11:35

    Mniaaaam

    Twój komentarz
  • 2015-02-09 10:11:35

    Mniaaaam

    Twój komentarz

Pavlova czekoladowa

Pavlova czekoladowa

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 75 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej. ;). Jak na przyzwoitą Pavlove przystało na zewnątrz jest chrupiąca, w środku piankowa i przyjemnie ciągnąca. Świetnie smakuje z samą bitą śmietaną, ale z dodatkiem prażonych orzechów, czekoladowego lub karmelowego sosu to już istny obłęd. :) Latem preferujemy jednak wersje z mnóstwem owoców. Szczególnie maliny sprawdzają się w tym połączeniu wybornie. Bardzo polecam. Przepis na bezę znalazłam na blogu Katie, a jego autorką jest nie kto i inny jak Nigella Lawson. :) Polecam!

Składniki

  • Beza:

    Ilość Składnik
    białka z dużych jajek
    ksylitolu
    kakao
    octu balsamicznego lub soku z cytryny
    gorzkiej czekolady dobrej jakości (minimum 70% kakao)
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej (do kupienia w sklepach z kuchnią azjatycką)***
    ksylitolu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    sos czekoladowy*
    orzechów nerkowca lub innych
    opcjonalnie sos karmelowy**
    opcjonalnie sól morska do oprószenia wierzchu

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C (termoobieg).  

Beza:

Białka ubić na sztywno. Gdy piana jest już bardzo sztywna dodawać stopniowo ksylitol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu ksylitolu miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się ksylitolu i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały ksylitol piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dodać ocet balsamiczny lub sok z cytryny, przesiane kakao, posiekaną czekoladę. Powoli i delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewniana łyżką lub silikonową szpatułą aż składniki się połączą.

Od dna tortownicy o śr. ok. 20 cm odrysować na papierze do pieczenia dwa koła (obok siebie, ale zachowując spory odstęp), papier ułożyć na dużej blasze. 

Bezę wyłożyć po równo na obydwa odrysowane koła, tak by nie wystawała poza koło, na końcu uformować szpatułką boki bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140 °C, piec około 1 h - 1 h 15 min. Beza będzie gotowa, gdy na wierzchu będzie dobrze wypieczona, chrupka a po zanurzeniu patyczka wewnątrz nieco ciągnąca, ale nie mokra (patyczek nie powinien być mokry i obklejony). Upieczoną bezę pozostawić na kilka godzin do przestudzenia w uchylonym piekarniku. 

Przełożenie:

Gdy daliśmy już odpocząć bezie, przynajmniej kilka godzin, można przygotować krem.
Śmietankę kokosową ubić na sztywno. Dodać ksylitol, zmiksować. 


Połowę masy śmietanowej wyłożyć na dolny blat bezowy, przykryć drugim blatem, na wierzch wyłożyć resztę bitej śmietany.

Orzechy podprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Gotowe przełożyć na talerz lub do innego naczynia, żeby wystygły. Wystudzone wyłożyć na wierzch bitej śmietany. Całość polać przestudzonym sosem czekoladowym lub karmelowym, tudzież jednym i drugim. 

Smacznego :)