Sernik à la szachownica

Przyg: 40 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_5559.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
    opcjonalnei 1 łyzeczka proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy dobrej jakości)
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    dużych jajek
    ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego lub innego ulubionego aromatu
    szczypta soli
    ziemniaczanej (można pominąć, ja nie dodaję)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    gorzkiej czekolady
    masła w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania

Biszkopt: 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę i kakao plus ewentualnie proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wym.  ok. 25 x 25 cm  nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić przez ok. kwadrans w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć go z formy, położyć na kratce do studzenia, żeby zupełnie wystygł. 
Wystudzony pokroić na 7-8 pasków o szer. 2-2,5 cm. 

Masa serowa:
Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek.

Masło utrzeć mikserem z 200 g cukru pudru (50 g zostawiamy do białek) na puszystą, jasnokremową masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając (kolejne dodajemy, gdy masa jest jednolita i gładka). Następnie dodać ser, aromat i ewentualnie mąkę ziemniaczaną, zmiksować aż masa będzie jednolita. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już zupełnie sztywna dodawać porcjami (po łyżce) cukier i dalej miksować do wyczerpania cukru (piana powinna się zrobić jeszcze sztywniejsza i bardziej błyszcząca). Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. 

Formę, w której piekł się wcześniej biszkopt ponownie nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na spodzie ułożyć 4 biszkoptowe paski, każdy w odstępie około 2-2,5 cm. Pomiędzy paski w wolne miejsca nałożyć masę serową (powinno nam zostać połowę masy). Na masie serowej wyłożyć pozostałe paski biszkoptowe (jeśli pokroiliście biszkopt na 8 pasków, to jeden Wam zostanie). W miejsce miedzy paskami wyłożyć pozostałą masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i piec około 45 minut (aż masa wyraźnie zastygnie, a wierzch się lekko zazłoci).

Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy zupełnie ostygnie schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:

Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią sernik (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i płynna polać nią ciasto).

Smacznego :)




Przyg: 40 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy. :) Do masy serowej można oczywiście dodać ulubione bakalie, ja nie dodaje, bo w tym wydaniu najbardziej smakuje nam wersja bez dodatków. Jeden z ulubionych serników mojego męża, ilekroć go spróbuje zawsze twierdzi, że jest genialny. :) Bardzo polecam! 
IMG_5567.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2014-11-15 21:04:38

    Wygląda świetnie, idealny dla gości :)

    Twój komentarz
  • Aneta Aneta
    2014-11-14 23:44:14

    Piec na termoobiegu czy z grzałką górną i dolną :) ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-15 11:36:51

      Serniki najlepiej piec bez termoobiegu. Choć przyznaję, że ja akurat ten piekłam właśnie z termoobiegiem. :)

      Twój komentarz

Sernik à la szachownica

Sernik à la szachownica

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy. :) Do masy serowej można oczywiście dodać ulubione bakalie, ja nie dodaje, bo w tym wydaniu najbardziej smakuje nam wersja bez dodatków. Jeden z ulubionych serników mojego męża, ilekroć go spróbuje zawsze twierdzi, że jest genialny. :) Bardzo polecam! 

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
    opcjonalnei 1 łyzeczka proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy dobrej jakości)
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    dużych jajek
    ekstraktu z wanilii/aromatu waniliowego lub innego ulubionego aromatu
    szczypta soli
    ziemniaczanej (można pominąć, ja nie dodaję)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    gorzkiej czekolady
    masła w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania

Biszkopt: 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę i kakao plus ewentualnie proszek do pieczenia wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wym.  ok. 25 x 25 cm  nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 20 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić przez ok. kwadrans w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć go z formy, położyć na kratce do studzenia, żeby zupełnie wystygł. 
Wystudzony pokroić na 7-8 pasków o szer. 2-2,5 cm. 

Masa serowa:
Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek.

Masło utrzeć mikserem z 200 g cukru pudru (50 g zostawiamy do białek) na puszystą, jasnokremową masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając (kolejne dodajemy, gdy masa jest jednolita i gładka). Następnie dodać ser, aromat i ewentualnie mąkę ziemniaczaną, zmiksować aż masa będzie jednolita. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest już zupełnie sztywna dodawać porcjami (po łyżce) cukier i dalej miksować do wyczerpania cukru (piana powinna się zrobić jeszcze sztywniejsza i bardziej błyszcząca). Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. 

Formę, w której piekł się wcześniej biszkopt ponownie nasmarować masłem, wyłożyć papierem do wypieków. Na spodzie ułożyć 4 biszkoptowe paski, każdy w odstępie około 2-2,5 cm. Pomiędzy paski w wolne miejsca nałożyć masę serową (powinno nam zostać połowę masy). Na masie serowej wyłożyć pozostałe paski biszkoptowe (jeśli pokroiliście biszkopt na 8 pasków, to jeden Wam zostanie). W miejsce miedzy paskami wyłożyć pozostałą masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C i piec około 45 minut (aż masa wyraźnie zastygnie, a wierzch się lekko zazłoci).

Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Gdy zupełnie ostygnie schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:

Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło.. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią sernik (jeśli polewa jest dość gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki, wymieszać i gdy masa jest jednolita i płynna polać nią ciasto).

Smacznego :)