Ciasto jabłkowo-budyniowe

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_5441.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g schłodzonego masła
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    żółtka
    gęstej kwaśnej śmietany
    ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Masa budyniowa:

    Ilość Składnik
    mleka
    budynie waniliowe lub śmietankowe*
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    średnie jabłka (użyłam Golden delicious)
    kilka łyżek kaszy manny do obtoczenia jabłek
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Formę o wy. ok. 23 x 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. 

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę.

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i  wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę.**

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. 
Schłodzone wyjąć z lodówki, przeciąć na pół. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką na placek wielkości formy, ciastem wyłożyć spod formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół)  i podpiec około 10-12 minut. 
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Jabłka:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w kaszy. 

Masa budyniowa:

Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka zgodnie z proporcjami podanymi wyżej lub przygotujcie pyszny domowy budyń z tego przepisu.

Całość:
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć je budyniem, lekko dociskając, aby wszedł w zakamarki pomiędzy jabłkami, wierzch wyrównać. Na górę wyłożyć rozwałkowana drugą część schłodzonego ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury jw. i piec ok. 30 minut (aż wierzch wyraźnie się zarumieni). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. 

Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego :)


**ważne, żeby jak najmniej ogrzać ciasto dłońmi, bo dzięki temu jest bardziej kruche i delikatniejsze

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy. Ciacho idealne na weekend lub luźne spotkanie przy kawie czy herbacie bez wielkiej "pompy". Półkruche ciasto z delikatną waniliową nutą w połączeniu z soczystymi jabłkami i masą budyniową. Jeśli macie chwilę przygotujcie budyń sami (link do przepisu na pyszny domowy budyń znajdziecie treści przepisu), a jeśli jesteście bardzo zapracowani i brak Wam czasu wtedy posiłkujcie się gotowym, sprawdzonym produktem. Wierzcie mi, nie zmęczycie się przy szykowaniu tego ciacha, a efekt będzie całkiem zadowalający, nawet dla osób, które jak ja nie lubią budyniu. :) 

 
IMG_5431.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-11-07 22:41:55

    jutro trzeba wypróbować :-)

    Twój komentarz
  • 2014-11-07 22:07:17

    Na to czekałam :) Dziekuje i pedze na stronke po przepis :D

    Twój komentarz

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

Szybki i bezproblemowy, niezbyt wyrafinowany, ale wyjątkowo smaczny placek budyniowo-jabłkowy. Ciacho idealne na weekend lub luźne spotkanie przy kawie czy herbacie bez wielkiej "pompy". Półkruche ciasto z delikatną waniliową nutą w połączeniu z soczystymi jabłkami i masą budyniową. Jeśli macie chwilę przygotujcie budyń sami (link do przepisu na pyszny domowy budyń znajdziecie treści przepisu), a jeśli jesteście bardzo zapracowani i brak Wam czasu wtedy posiłkujcie się gotowym, sprawdzonym produktem. Wierzcie mi, nie zmęczycie się przy szykowaniu tego ciacha, a efekt będzie całkiem zadowalający, nawet dla osób, które jak ja nie lubią budyniu. :) 

 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g schłodzonego masła
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    żółtka
    gęstej kwaśnej śmietany
    ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Masa budyniowa:

    Ilość Składnik
    mleka
    budynie waniliowe lub śmietankowe*
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    średnie jabłka (użyłam Golden delicious)
    kilka łyżek kaszy manny do obtoczenia jabłek
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Formę o wy. ok. 23 x 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do wypieków. 

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę.

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i  wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę.**

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. 
Schłodzone wyjąć z lodówki, przeciąć na pół. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką na placek wielkości formy, ciastem wyłożyć spod formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół)  i podpiec około 10-12 minut. 
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

Jabłka:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, obtoczyć w kaszy. 

Masa budyniowa:

Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka zgodnie z proporcjami podanymi wyżej lub przygotujcie pyszny domowy budyń z tego przepisu.

Całość:
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć je budyniem, lekko dociskając, aby wszedł w zakamarki pomiędzy jabłkami, wierzch wyrównać. Na górę wyłożyć rozwałkowana drugą część schłodzonego ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury jw. i piec ok. 30 minut (aż wierzch wyraźnie się zarumieni). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. 

Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego :)


**ważne, żeby jak najmniej ogrzać ciasto dłońmi, bo dzięki temu jest bardziej kruche i delikatniejsze