KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

babeczki halloweenowe dynie

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5164.JPG

Składniki:

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    kakao
    Chilli (można dać 1/4 łyżeczki lub pominąć jeśli wolicie łagodne smaki)
    szczypta soli
    masła
    drobnego cukru do wypieków (ewentualnie można zastąpić cukrem pudrem)
    jajka
    mleka
    wody niegazowanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy, etc.)
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    pomarańczowy barwnik spożywczy (używam Wiltona w żelu)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina białka (dodajemy tyle, by lukier po wyciśnięciu na blat nie rozpływał się na boki)
    barwnik spożywczy czarny
    barwnik spożywczy zielony
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Babeczki:

Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) .
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, Chilli i szczyptę soli wymieszać w misce.

W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać połowę (wcześniej wymieszanych) suchych składników, zmiksować. Dodać mleko i wodę, wymieszać, następnie dodać resztę suchych składników i ponownie dokładnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Krem:

Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.
Krem można na 10-15 wstawić do lodówki, by odrobię stężał, będzie się nim wygodniej dekorować. 

Dekorowanie:

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły można przyciąć im wierzchy, tak by wszystkie były równe.

Porcję kremu nabieramy na łyżkę lub dłoń i nakładamy na wierzch babeczki, formując lekko wypukłą kulę. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch i za pomocą małej zwilżonej łyżeczki formujemy na nim pionowe pasy imitujące skórkę dyni. Identycznie postępujemy z kolejnymi babeczkami.

Lukier:

Cukier puder rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na boki.

Połowę lukru zabarwiamy na zielono, drugą część na czarno. Jeśli lukier rozrzedzi się od barwnika można ponownie dodać odrobinę cukru pudru i utrzeć aż będzie gładki.
Oba lukry przekładamy do worków cukierniczych lub tutek zrobionych z papieru, odcinamy samą końcówkę worka, tak by zrobić maleńki otworek
Lukrem zabarwionym na czarno rysujemy dyniom oczy, nos i buźki. A zielonym "grzywki".

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
babeczki haloweenowe dynie- kakaowe babeczki z nutą chilli. Ozdobione na wierzchu pomarańczowym lukrem, aby wyglądały jak dynia

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • A masło? A masło?
    2014-10-30 18:35:58

    Witam, a ile dodać masła do ciasta na same babeczki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-30 20:27:57

      Witam, już poprawiłam w składnikach, pojawił się jakiś błąd w programie i wymieszał mi proporcje i składniki w tym przepisie, dlatego ilość masła się nie wyświetlała przy maśle a przy innym składniku. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • gin gin
    2014-10-30 15:54:50

    Rozkoszniaki :)

    Twój komentarz

babeczki halloweenowe dynie

babeczki halloweenowe dynie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

babeczki haloweenowe dynie- kakaowe babeczki z nutą chilli. Ozdobione na wierzchu pomarańczowym lukrem, aby wyglądały jak dynia

Składniki

  • Babeczki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    kakao
    Chilli (można dać 1/4 łyżeczki lub pominąć jeśli wolicie łagodne smaki)
    szczypta soli
    masła
    drobnego cukru do wypieków (ewentualnie można zastąpić cukrem pudrem)
    jajka
    mleka
    wody niegazowanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy, etc.)
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    pomarańczowy barwnik spożywczy (używam Wiltona w żelu)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina białka (dodajemy tyle, by lukier po wyciśnięciu na blat nie rozpływał się na boki)
    barwnik spożywczy czarny
    barwnik spożywczy zielony
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Babeczki:

Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) .
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, Chilli i szczyptę soli wymieszać w misce.

W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać połowę (wcześniej wymieszanych) suchych składników, zmiksować. Dodać mleko i wodę, wymieszać, następnie dodać resztę suchych składników i ponownie dokładnie wymieszać.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Krem:

Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na jasną puszysta masę. Dodać serek i ponownie zmiksować całość aż będzie jednolita i puszysta. Dodać barwnik (zaczynając od niewielkiej ilości, żeby odpowiednio dobrać kolor), zmiksować aż masa będzie jednolita, bez przebarwień.
Krem można na 10-15 wstawić do lodówki, by odrobię stężał, będzie się nim wygodniej dekorować. 

Dekorowanie:

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły można przyciąć im wierzchy, tak by wszystkie były równe.

Porcję kremu nabieramy na łyżkę lub dłoń i nakładamy na wierzch babeczki, formując lekko wypukłą kulę. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch i za pomocą małej zwilżonej łyżeczki formujemy na nim pionowe pasy imitujące skórkę dyni. Identycznie postępujemy z kolejnymi babeczkami.

Lukier:

Cukier puder rozetrzeć z odrobiną białka (dodajemy je stopniowo) - lukier powinien być na tyle gęsty, że po nałożeniu na łyżkę/blat nie rozlewa się na boki.

Połowę lukru zabarwiamy na zielono, drugą część na czarno. Jeśli lukier rozrzedzi się od barwnika można ponownie dodać odrobinę cukru pudru i utrzeć aż będzie gładki.
Oba lukry przekładamy do worków cukierniczych lub tutek zrobionych z papieru, odcinamy samą końcówkę worka, tak by zrobić maleńki otworek
Lukrem zabarwionym na czarno rysujemy dyniom oczy, nos i buźki. A zielonym "grzywki".

Smacznego :)