Kubanka

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4455.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22x32 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    zaparzonej posłodzonej kawy (u mnie rozpuszczalna)
    rumu, brandy lub wódki
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    Nutelli
    kakao
    cukru pudru (można mniej lub więcej wg swojego smaku)
    opcjonalnie 2-3 opakowania śmietan-fix do usztywnienia masy (ja nie dodawałam)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    herbatniki maślane typu Petit Beurre
    powideł śliwkowych
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    opcjonalnie 2 śmietan-fixy dla usztywnienia masy ( w tym przypadku warto je dodać)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    kakao
    startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt: 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wym. 22 x 32 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Do formy przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku, aby nieco przestygł. Przestudzony wyjąć z piekarnika, następnie razem z papierem wyjąć z formy i wystudzić na kratce. 

Do nasączenia:
Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić. Do wystudzonej dodać rum lub inny alkohol, wymieszać. 

Krem:
Mascarpone ubić razem z kremówką (i ewentualnie śmietan-fixem) na sztywny krem. Dodać Nutelle, kakao i cukier puder, wymieszać mikserem.

Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, na koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. 

Całość:
Biszkopt oddzielić od papieru, wyłożyć na talerz/tacę lub po prostu na większą blachę. Jeśli wierzch jest nierówny, wyrównać ostrym nożem. Naponczować wystudzonym naparem z kawy. Równomiernie wyłożyć na niego cały krem, wierzch wygładzić. Na kremie ułożyć jedną warstwę herbatników (jeden przy drugim). Na herbatnikach dokładnie rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą warstwą ciasteczek. Na wierzch równomiernie wyłożyć bitą śmietanę, wygładzić, oprószyć przesianym kakao. 
Wstawić na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, a herbatniki wystarczająco zmiękły. 
Gotowe oprószyć startą czekoladą.

Smacznego :)
Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Zapewne znacznej części z Was znany przekładaniec. Ja trochę pozmieniałam w klasycznym przepisie, bo nie przepadam za kremami na bazie budyniu i masła, i nam ta zmiana bardzo smakowała - ciasto nabrało dodatkowej lekkości i subtelności. Na całość składa się kakaowy biszkopt dość mocno naponczowany naparem z kawy z wyczuwalna nutą rumu, puszysty krem nutellowy przygotowany na bazie śmietanki i mascarpone, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i na wierzchu warstwa niezbyt słodkiej bitej śmietany. Wierzch oprószony startą czekoladą i kakao. Moim zdaniem to ciasto idealnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy, a gościom i domownikom na pewno zasmakuje. :) Polecam. :) Autorem oryginalnego przepisu jest: Aguzja z bloga Zjemto. 
IMG_4462.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • mariola mariola
    2016-02-14 18:41:00

    mam jeszcze jedno pytanie czy moge uzyc zelantyny do tych kremow poniewaz chce je zrobic na urodziny i boje sie ze opadnie chodzi o przepis kubanka

    Twój komentarz
  • mariola mariola
    2016-02-14 18:38:00

    mam pytanie do tego biszkoptu z przepisu kubanki nie daje sie proszku do pieczenia?

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2015-04-06 02:09:54

    Ciasto w smaku jest rewelacyjne! Wyszło jednak za wysokie, nastepnym razem zrobię w większej foremce. Nie udało mi się również go ładnie kroić za nic nie chciały wychodzić ładne i równe kwadraty. tak czy inaczej ciasto trafia na listę ulubionych :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-07 12:02:11

      Cieszę się, że smakowało. :) Fakt ciasto wychodzi dość wysokie, ale jeśli wolimy niższe można zwiększyć foremkę i będzie takie jak chcemy. Jeśli chodzi o trudności z krojeniem równych kwadratów, to może herbatniki za mało namiękły i dlatego ciężko było równo pokroić? Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2015-04-03 15:10:17

    czy śmietan fix można zastąpić żelatyną? ile jej dodać?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-03 17:29:20

      Można, dajemy 2 łyżeczki żelatyny. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ewa ewa
    2015-01-02 20:47:51

    Pyszne wyszlo, az bylam zaskoczona ze tak wszytskim smakowalo! prawie cala blacha poszla w kilka minut! tylko nie mialam smietan fixow wiec dalam troche sniezki co podejrzewam zmienilo troche smak bitej smietany ale i tak bylo pycha!

    Twój komentarz
  • Monia Monia
    2014-10-03 09:54:31

    Kasiu, zrobiłam je jeszcze tego samego dnia, co dodałaś przepis. a następnego już było prawie całe zjedzone. :-)) Jest naprawdę bajeczne!

    Twój komentarz
  • aguzja aguzja
    2014-10-02 23:12:15

    Szkoda, że nie wypróbowałaś wersji oryginalnej, bo wydaje mi się, że krem budyniowy z nutellą jest lekki, no ale ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem fanką takich kremów. Bardzo się cieszę, że przepis znalazł się na Twoim blogu, to dla mnie wielka frajda, bo wymyśliłam Kubankę od a do z, a Słodkie fantazje były nie raz dla mnie inspiracją jeszcze w czasach, gdy nie prowadziłam swojego bloga. Pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-02 23:32:46

      O, to fajnie wiedzieć, kto wymyślił to ciasto. :) Bo w necie jest już na tylu blogach, a źródła są tak różne, że nie wiedziałam skąd pochodzi. W takim razie dopisuje Ciebie jako autora przepisu. Jeśli chodzi o krem, to ja niestety nie przepadam za kremami budyniowymi i to stwierdzenie "nie przepadam" to tak delikatnie powiedziane. ;) Stąd moja zmiana. :) Ale może kiedyś się skuszę i wypróbuję wersję z kremem budyniowo-nutellowym. :) Pozdrawiam serdecznie, a ciacho jest naprawdę pyszne!

      Twój komentarz
  • Marcin Marcin
    2014-10-02 17:56:02

    Pyszne:)

    Twój komentarz
  • 2014-10-02 00:32:00

    Nie znam buuu aż ślinka leci

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 20:17:04

    Kasiu nie bądź taka skromna :) dla mnie jesteś Mistrzem i często piekę z twoich przepisów które są idealne bo zawsze wychodzą :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 20:09:17

    wygląda przepysznie :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 19:42:08

    Oj, kusisz, kusisz...wyglada nieziemsko! A gadżetów to troszkę zazdroszczę cudeńka...:-)

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 17:42:36

    è bellissimo, deve essere anche buonissimo!

    Twój komentarz
    • 2014-10-02 02:29:39

      wyglada pysznie!

      Twój komentarz
    • 2014-10-01 22:23:47

      grazie, era delizioso :)

      Twój komentarz
  • 2014-10-01 14:32:51

    Cudo ! :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 14:19:56

    a gdzie znajdę przepis na to cudeńko?

    Twój komentarz
    • 2014-10-01 18:20:42

      Dziękuję :D

      Twój komentarz
    • 2014-10-01 14:31:05

      Pani Edyto, będzie dziś wieczorem lub jutro rano na blogu. Jak tylko dodam przepis, to podam tutaj link. Pozdawiam

      Twój komentarz
  • 2014-10-01 14:07:55

    Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco :-) zresztą zdjęcie mówi samo za siebie ;-D

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 13:48:44

    oj zjadłabym :)

    Twój komentarz
  • 2014-10-01 13:46:47

    Wyszło przepysznie, wygląda nieziemsko a smakuje zapewne wyśmienicie...Kasiu nie bądź skromna.Jesteś mistrzynią wyrobu i fotografii:)

    Twój komentarz
    • 2014-10-01 17:58:39

      Sylwio, ja nie do końca wiedziałam jak mam traktować ten komentarz, bo dzisiaj dostałam z rana na blogu bardzo podobny, tylko ewidentnie nacechowany ironią i złośliwością, moim zdaniem zupełnie nie uzasadnioną :) więc już pewnie przewrażliwiona jestem :) Strasznie przepraszam w takim razie za swoją nadinterpretacje. :) Wolałam na wszelki wypadek wyjaśnić. :) Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa, choć zupełnie nie czuje się wzorem dla nikogo. :) Wiem, że muszę włożyć jeszcze mnóstwo pracy w swoje kucharzenie i fotografie, co oczywiście nie zmienia faktu, ze jest mi ogromnie miło, jak ktoś to docenia już w obecnej formie. :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Twój komentarz
    • 2014-10-01 16:54:56

      Kasiu...to jak najbardziej pozytywnie napisany komentarz i wielki ukłon w Twoim kierunku.Nie wiem jak mogłaś inaczej go odebrać😊I nadal będziesz dla mnie wzorem do naśladowania😃

      Twój komentarz
    • 2014-10-01 16:47:51

      ja ten komentarz odebrałam pozytywnie :) i zgadzam sie, że fotki i wypieki które zamieszczasz na blogu są perfekcyjne :) czego ci gratuluję i często uśmiecham sie na ich widok a moje podniebienie mruczy...

      Twój komentarz
    • 2014-10-01 14:05:09

      Sylwio, nie do końca wiem, jak mam odebrać Twój komentarz. :) Jeśli piszę, że coś wyszło pyszne, smacznie tudzież używam innego synonimu tych określeń, mam na myśli wyłącznie to, że mi, mojej rodzinie czy znajomym wypiek smakował lub bardzo smakował... :), jeśli pisze, że nie zachwycił mnie swoim smakiem, albo że to nie moje klimaty, ale innym smakowało to również znaczy dosłownie to, co napisałam... A jeśli wypiek nie wyszedł, to nie zamieszczam go na blogu, bo nie dodaję przepisów, które nie smakowały ani mi, ani moim bliskim. W moim odczucie na własnym blogu, tudzież na moim profilu, mam prawo do własnej opinii na temat przepisu, który testowałam... :) Nigdy nie pisałam, że jestem mistrzynią wyrobu ani fotografii i broń Boże się za taką nie uważam. :) Ba, wielokrotnie powtarzałam, że wiele się jeszcze muszę nauczyć... zarówno w dziedzinie fotografii jak i kulinarnej ... :) To tak w ramach ścisłości. :)

      Twój komentarz

Kubanka

Kubanka

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22x32 cm

Opis

Zapewne znacznej części z Was znany przekładaniec. Ja trochę pozmieniałam w klasycznym przepisie, bo nie przepadam za kremami na bazie budyniu i masła, i nam ta zmiana bardzo smakowała - ciasto nabrało dodatkowej lekkości i subtelności. Na całość składa się kakaowy biszkopt dość mocno naponczowany naparem z kawy z wyczuwalna nutą rumu, puszysty krem nutellowy przygotowany na bazie śmietanki i mascarpone, dwie warstwy herbatników przełożone kwaskowatymi powidłami i na wierzchu warstwa niezbyt słodkiej bitej śmietany. Wierzch oprószony startą czekoladą i kakao. Moim zdaniem to ciasto idealnie komponuje się z filiżanką dobrej kawy, a gościom i domownikom na pewno zasmakuje. :) Polecam. :) Autorem oryginalnego przepisu jest: Aguzja z bloga Zjemto. 

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    zaparzonej posłodzonej kawy (u mnie rozpuszczalna)
    rumu, brandy lub wódki
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    Nutelli
    kakao
    cukru pudru (można mniej lub więcej wg swojego smaku)
    opcjonalnie 2-3 opakowania śmietan-fix do usztywnienia masy (ja nie dodawałam)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    herbatniki maślane typu Petit Beurre
    powideł śliwkowych
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    śmietanki kremówki
    opcjonalnie 2 śmietan-fixy dla usztywnienia masy ( w tym przypadku warto je dodać)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    kakao
    startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt: 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wym. 22 x 32 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Do formy przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku, aby nieco przestygł. Przestudzony wyjąć z piekarnika, następnie razem z papierem wyjąć z formy i wystudzić na kratce. 

Do nasączenia:
Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić. Do wystudzonej dodać rum lub inny alkohol, wymieszać. 

Krem:
Mascarpone ubić razem z kremówką (i ewentualnie śmietan-fixem) na sztywny krem. Dodać Nutelle, kakao i cukier puder, wymieszać mikserem.

Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, na koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. 

Całość:
Biszkopt oddzielić od papieru, wyłożyć na talerz/tacę lub po prostu na większą blachę. Jeśli wierzch jest nierówny, wyrównać ostrym nożem. Naponczować wystudzonym naparem z kawy. Równomiernie wyłożyć na niego cały krem, wierzch wygładzić. Na kremie ułożyć jedną warstwę herbatników (jeden przy drugim). Na herbatnikach dokładnie rozsmarować powidła śliwkowe, przykryć drugą warstwą ciasteczek. Na wierzch równomiernie wyłożyć bitą śmietanę, wygładzić, oprószyć przesianym kakao. 
Wstawić na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły, a herbatniki wystarczająco zmiękły. 
Gotowe oprószyć startą czekoladą.

Smacznego :)