Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Przyg: 40 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_4329.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    cukru pudru
    duże jajko
    ekstarktu lub pasty z wanilii
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    średniej wielkosci jabłek deserowych
    cukru
    masła
    wody
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 1 laską wanilii)
    opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku bydyniowego (waniliowego)
  • Syrop cukrowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników ciasta, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można wyrobić ciasto w robocie końcówką w kształcie haka).*

Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).

Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przycinamy nożem i ściskając dwoma palcami (kciukiem i palcem wskazującym) formujemy rant ciasta jak przy klejeniu pierogów (widoczne na zdjęciu). Formę z ciastem ponownie schłodzić przez około 20 min.

Farsz:

Trzy jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wrzuć do rondla, dodać cukier, masło, wodę i wanilię (jeśli używamy laski wanilii, to należy ją wrzucić całą do jabłek a pod koniec gotowania przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i nasionka dodać do farszu). Dusić na średnim ogniu, aż jabłka zrobią się miękkie i woda odparuje. Jeśli farsz wydaje nam się za rzadki można dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym (proszku), wymieszać, żeby nie było grudek. Jabłka zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, tak, żeby powstał mus.
Farsz przestudzić.
Pozostałe jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki o grubości ok 2 mm. 
Syrop:

Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 4 min.

W międzyczasie wyjąć z lodówki schłodzony spód tarty, oprószyć bułką tartą lub mąką, równomiernie wyłożyć na nim mus z jabłek, wyrównać. Na  wierzchu ułożyć rozetę z plasterków jabłek, najpierw zewnętrzy okrąg, później w przeciwną stronę wewnętrzy. Wierzch polać syropem cukrowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół) i piec około 35 min. aż tarta wyraźnie się zarumieni. 
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.

*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi.

Smacznego :)


Przyg: 40 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10
Klasyczna tarta, która zawsze cieszy się dużą popularnością. Nie sposób jej nie lubić. .Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii. Smakuje naprawdę pysznie i znika zaczym ostygnie! :) 
IMG_4320.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2014-09-27 21:28:12

    Mmm, wygląda wyjątkowo kusząco :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-27 12:35:14

    A ostatnio szukałam właśnie takiego przepisu :(

    Twój komentarz
  • 2014-09-27 08:56:41

    A przepis gdzie mozna dorwac??? Bo mam jabluszka to moze bym zrobila...;)

    Twój komentarz
    • 2014-09-27 11:49:40

      Dziekuje :)

      Twój komentarz
    • 2014-09-27 11:48:50

      Przepis jest już na blogu, przed chwilą dodałam. Zapraszam. :)

      Twój komentarz
  • 2014-09-27 02:22:54

    Mmmmniam

    Twój komentarz
  • 2014-09-26 22:45:17

    Tak, strudel. Śledzę oba blogi:)

    Twój komentarz
  • 2014-09-26 22:44:06

    Ja nigdy nie pogardzę czymś na bazie ciasta drożdżowego lub kruchymi ciasteczkami. Ostatnio całkiem spontanicznie upieklam makowiec w cieście cytrynowym i był pyszny:) Ale najbardziej lubię, gdy ktoś inny coś dla mnie przyrządzi, niestety, wszyscy liczą na mnie!

    Twój komentarz
    • 2014-09-26 23:01:08

      "(...)wszyscy liczą na mnie" - skąd ja to znam :D

      Twój komentarz
  • 2014-09-26 22:43:03

    Kasiu piękna tarta :) Ja też na weekend zrobiłam ciacho... i już nie ma ani kawałeczka....;)

    Twój komentarz
    • 2014-09-26 22:59:39

      Eliza widziałam i uśmiałam się. :D Skojarzyłam, że to zupełnie jak u mnie. :D A strudel też za mną chodzi. :)

      Twój komentarz
  • 2014-09-26 22:24:19

    A co jest w planie?

    Twój komentarz
    • 2014-09-26 22:34:56

      Okaże się jutro rano, bo pomysłów jest sporo. :) Ale jestem otwarta na propozycje z zewnątrz. :)

      Twój komentarz

Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 26 cm

Opis

Klasyczna tarta, która zawsze cieszy się dużą popularnością. Nie sposób jej nie lubić. .Kruchy, maślany spód w połączeniu z pysznymi karmelizowanymi jabłkami z nutą wanilii. Smakuje naprawdę pysznie i znika zaczym ostygnie! :) 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    zimnego masła
    cukru pudru
    duże jajko
    ekstarktu lub pasty z wanilii
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    średniej wielkosci jabłek deserowych
    cukru
    masła
    wody
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 1 laską wanilii)
    opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku bydyniowego (waniliowego)
  • Syrop cukrowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników ciasta, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można wyrobić ciasto w robocie końcówką w kształcie haka).*

Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ją mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).

Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przycinamy nożem i ściskając dwoma palcami (kciukiem i palcem wskazującym) formujemy rant ciasta jak przy klejeniu pierogów (widoczne na zdjęciu). Formę z ciastem ponownie schłodzić przez około 20 min.

Farsz:

Trzy jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wrzuć do rondla, dodać cukier, masło, wodę i wanilię (jeśli używamy laski wanilii, to należy ją wrzucić całą do jabłek a pod koniec gotowania przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i nasionka dodać do farszu). Dusić na średnim ogniu, aż jabłka zrobią się miękkie i woda odparuje. Jeśli farsz wydaje nam się za rzadki można dodać płaską łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym (proszku), wymieszać, żeby nie było grudek. Jabłka zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, tak, żeby powstał mus.
Farsz przestudzić.
Pozostałe jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki o grubości ok 2 mm. 
Syrop:

Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 4 min.

W międzyczasie wyjąć z lodówki schłodzony spód tarty, oprószyć bułką tartą lub mąką, równomiernie wyłożyć na nim mus z jabłek, wyrównać. Na  wierzchu ułożyć rozetę z plasterków jabłek, najpierw zewnętrzy okrąg, później w przeciwną stronę wewnętrzy. Wierzch polać syropem cukrowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół) i piec około 35 min. aż tarta wyraźnie się zarumieni. 
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.

*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi.

Smacznego :)