Ciasto bananowo-cynamonowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4033.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    drobnego brązowego cukru
    pasty z wanilią (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    duże jajka
    mąki pszennej tortowej
    mielonego cynamonu
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    wody niegazowanej
    średnie dojrzałe banany
    opcjonalnie odrobina żółtego barwnika
  • Lukier bananowy:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    szczypta cynamonu
    nektaru/koktajlu bananowego

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).

Ciasto:

Z wody i 1 banana przygotować nektar bananowy (zmiksować w blenderze na mus, powinien być płynny; w razie potrzeby dolać odrobinę wody).

Masło utrzeć (za pomocą miksera) z dodawanym stopniowo cukrem na puszystą masę. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia się składników. 

Dodawać po 1 jajku i stale miksując na najwyższych obrotach. Każde kolejne jajko dodajemy, dopiero, gdy masa jest jednolita i gładka. 

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połowę mąki z dodatkami przesiać do masy maślano-jajecznej, zmiksować do połączenia się składników, dodać 50 ml nektaru, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przesiać resztę mąki, zmiksować, na koniec dodać kolejne 50 ml nektaru (powinno go zostać jeszcze odrobine do lukru) i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masa powinna być pulchna, jednolita i gładka. 

Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć połowę ciasta. Banany obrać ze skóry, obydwa przekroić w poprzek na pół (tak, żeby powstały łącznie 4 części) i dwa kawałki ułożyć wzdłuż formy  na cieście, docisnąć, by się lekko zanurzyły. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, ułożyć banany i lekko przykryć ciastem (mogą nieco wystawać, po wyrośnięciu, ciasto je zakryje). 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45-55 min, do suchego patyczka. Najlepiej po upływie 40 minut zajrzeć do ciasta i sprawdzić, czy już się nie upiekło. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć z papierem na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Lukier:
Cukier puder przesiać do miski, dodać 3 łyżki nektaru i cynamon, utrzeć aż lukier zrobi się gładki i jednolity, jeśli byłby za gesty dodać 1-2 łyżki gorącej wody i ponownie utrzeć. Polać nim ciasto.
Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie. Dość słodkie, ale tak smaczne, że zarówno dzieci jak i dorośli mają ochotę sięgnąć po następny kawałek. 
Jeżeli chcecie nieco zmniejszyć słodycz ciasta, można pominąć bananowy lukier, ale jeśli przygotowujecie ciasto z myślą o dzieciach, nie rezygnujcie z niego, będą zachwycone jego smakiem. ;)



IMG_4000.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • krysia krysia
    2014-09-26 10:24:45

    Pani Kasiu ciasto wyszło genialne. Wnuczki zachwycone, a bananowy lukier wręcz zlizywały z ciasta. :-) Dziękuję za super przepis.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-09-25 23:56:06

    Boskie to ciasto, kupiłaś mnie tym bananowym lukrem :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 22:11:31

    Uzbierajmy 500 osób, które wpłacą na konto Emilki 10 zł... przyłączycie się ? Bardzo proszę o udostępnienie.

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 21:16:06

    fantastyczne! :)

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 18:56:14

    Kusisz!!

    Twój komentarz
  • 2014-09-16 17:06:12

    Nareszcie :) Poluję na niego od ostatniego postu ;)

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2014-09-16 16:51:05

    cieszy oko,apetycznie wygląda :)

    Twój komentarz

Ciasto bananowo-cynamonowe

Ciasto bananowo-cynamonowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x25 cm

Opis

Puszyste, mięciutkie ciasto ucierane, o delikatnym bananowym smaku i intensywnym cynamonowym aromacie. Dość słodkie, ale tak smaczne, że zarówno dzieci jak i dorośli mają ochotę sięgnąć po następny kawałek. 
Jeżeli chcecie nieco zmniejszyć słodycz ciasta, można pominąć bananowy lukier, ale jeśli przygotowujecie ciasto z myślą o dzieciach, nie rezygnujcie z niego, będą zachwycone jego smakiem. ;)



Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    drobnego brązowego cukru
    pasty z wanilią (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    duże jajka
    mąki pszennej tortowej
    mielonego cynamonu
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    wody niegazowanej
    średnie dojrzałe banany
    opcjonalnie odrobina żółtego barwnika
  • Lukier bananowy:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    szczypta cynamonu
    nektaru/koktajlu bananowego

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg).

Ciasto:

Z wody i 1 banana przygotować nektar bananowy (zmiksować w blenderze na mus, powinien być płynny; w razie potrzeby dolać odrobinę wody).

Masło utrzeć (za pomocą miksera) z dodawanym stopniowo cukrem na puszystą masę. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia się składników. 

Dodawać po 1 jajku i stale miksując na najwyższych obrotach. Każde kolejne jajko dodajemy, dopiero, gdy masa jest jednolita i gładka. 

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połowę mąki z dodatkami przesiać do masy maślano-jajecznej, zmiksować do połączenia się składników, dodać 50 ml nektaru, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przesiać resztę mąki, zmiksować, na koniec dodać kolejne 50 ml nektaru (powinno go zostać jeszcze odrobine do lukru) i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masa powinna być pulchna, jednolita i gładka. 

Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Nałożyć połowę ciasta. Banany obrać ze skóry, obydwa przekroić w poprzek na pół (tak, żeby powstały łącznie 4 części) i dwa kawałki ułożyć wzdłuż formy  na cieście, docisnąć, by się lekko zanurzyły. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, ułożyć banany i lekko przykryć ciastem (mogą nieco wystawać, po wyrośnięciu, ciasto je zakryje). 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45-55 min, do suchego patyczka. Najlepiej po upływie 40 minut zajrzeć do ciasta i sprawdzić, czy już się nie upiekło. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć z papierem na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Lukier:
Cukier puder przesiać do miski, dodać 3 łyżki nektaru i cynamon, utrzeć aż lukier zrobi się gładki i jednolity, jeśli byłby za gesty dodać 1-2 łyżki gorącej wody i ponownie utrzeć. Polać nim ciasto.
Smacznego :)