Muffinki pełnoziarniste z malinami

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3945.JPG

Składniki:

  • Muffinki (10-12 szt.)

    Ilość Składnik
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    drobnego brązowego cukru (można zastąpić miodem)
    jajko
    mleka
    maślanki
    masła, roztopionego
    malin

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem).
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia  i cukrem (jeśli zastępujemy go miodem, to dodajemy go oczywiście do mokrych składników). 

Jajko lekko ubić, dodać mleko, maślankę i stopione masło, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać maliny.

Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości foremki. Piec około 20-25 minut, aż muffiny wyrosną i ładnie się zarumienią. Gotowe wyjąć  z piekarnika, wystudzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego. :)



Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Sycące, pożywne muffiny z mąki razowej, pełne świeżych, soczystych malin. Idealne na drugie śniadanie lub szybki podwieczorek. A z uwagi na wyeliminowanie białej mąki, białego cukru i zredukowanie tłuszczu można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. ;) Zamiast malin, można dodać dowolne inne owoce, ale maliny naprawdę fantastycznie się z nimi komponują, poza tym nacieszmy się tymi cudownymi owocami póki jeszcze są. :)

Ps. W tle dostrzelicie na pewno urzekające cotton ball lights, czyli magiczne światełka zamknięte w bawełnianych kulach. Znajdziecie je tutaj. Tym razem posłużyły mi jako stylizacja stołu, ale na co dzień cudownie sprawdzają się do wszelakiej aranżacji wnętrz i jestem nimi oczarowana, dlatego postanowiłam napisać Wam o nich kilka słów.  U nas zawisły w pokoju mojej córci i w salonie, oczywiście dobrane kolorystycznie do reszty wnętrza, a kolorów do wyboru jest cale mnóstwo, zresztą kolorystykę poszczególnych zestawów możecie sobie sami skomponować. 

IMG_3970.JPG IMG_3976.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Muffinki pełnoziarniste z malinami

Muffinki pełnoziarniste z malinami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Sycące, pożywne muffiny z mąki razowej, pełne świeżych, soczystych malin. Idealne na drugie śniadanie lub szybki podwieczorek. A z uwagi na wyeliminowanie białej mąki, białego cukru i zredukowanie tłuszczu można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. ;) Zamiast malin, można dodać dowolne inne owoce, ale maliny naprawdę fantastycznie się z nimi komponują, poza tym nacieszmy się tymi cudownymi owocami póki jeszcze są. :)

Ps. W tle dostrzelicie na pewno urzekające cotton ball lights, czyli magiczne światełka zamknięte w bawełnianych kulach. Znajdziecie je tutaj. Tym razem posłużyły mi jako stylizacja stołu, ale na co dzień cudownie sprawdzają się do wszelakiej aranżacji wnętrz i jestem nimi oczarowana, dlatego postanowiłam napisać Wam o nich kilka słów.  U nas zawisły w pokoju mojej córci i w salonie, oczywiście dobrane kolorystycznie do reszty wnętrza, a kolorów do wyboru jest cale mnóstwo, zresztą kolorystykę poszczególnych zestawów możecie sobie sami skomponować. 

Składniki

  • Muffinki (10-12 szt.)

    Ilość Składnik
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    drobnego brązowego cukru (można zastąpić miodem)
    jajko
    mleka
    maślanki
    masła, roztopionego
    malin

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem).
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia  i cukrem (jeśli zastępujemy go miodem, to dodajemy go oczywiście do mokrych składników). 

Jajko lekko ubić, dodać mleko, maślankę i stopione masło, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać maliny.

Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości foremki. Piec około 20-25 minut, aż muffiny wyrosną i ładnie się zarumienią. Gotowe wyjąć  z piekarnika, wystudzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego. :)