Placek jogurtowy z malinami

Przyg: 20 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
placek_jogurtowy_z_malinami_2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24x24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    4 duże jajka (rozmiar L)
    cukru
    miękkiego masła
    jogurtu naturalnego
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    skórka starta z jednej sparzonej cytryny

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć  z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć w drugiej misce na puszystą masę, stopniowo dodawać do niego ubite jajka, cały czas miksując. Dodać jogurt zmiksować. 
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny, można lekko je docisnąć, ale nie jest to konieczne.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).  Studzić na kratce.

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 12
Lekkie ciasto jogurtowe prawie bez dodatku tłuszczu, a mimo to za sprawą jogurtu wilgotne i bardzo smaczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. O delikatnym aromacie cytrynowym, który nadaje świeżości ciastu i podkreśla jego lekki charakter. Z całością świetnie współgrają kwaskowate maliny, które stawiają kropkę nad „i”. 
Placek ten, mimo że odchudzony, jest bardzo smaczny, a dzięki temu, że ilość tłuszczu jest mocno ograniczona możemy pozwolić sobie na jeden kawałek więcej bez zbędnego poczucia winy. ;) Mnie to przekonuje, zwłaszcza po świętach. ;) Polecam Wam gorąco!
placek_jogurtowy_z_malinami_1.JPG placek_jogurtowy_z_malinami_4.JPG placek_jogurtowy_z_malinami_5.JPG placek_jogurtowy_z_malinami_6.JPG placek_jogurtowy_z_malinami_7.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-05 09:38:17

    @Monika - bardzo się cieszę, że smakowało :)

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2014-05-04 11:08:14

    ciasto wysmienite, wilgotne, miekkie i pyszne. nastepnym razem sprobuje zinnymi owocami :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-05-05 11:38:00

      Bardzo się cieszę, że smakowało

      Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-04-27 18:26:00

    ciasto pyszne! z braku cytryny aromat o tym smaku też dał radę! :) pooooolecam!

    Twój komentarz
  • ola ola
    2014-04-27 08:26:51

    ciasto pyszne! z braku cytryny aromat o tym smaku też dał radę! :) pooooolecam!

    Twój komentarz
  • falanka94 falanka94
    2013-09-24 21:22:22

    świetne, szybkie ciasto, zrobiłam je w prosokątnym korytku do babki, też wyszło. Polecam i dziekuje za przepis :)

    Twój komentarz
  • beti beti
    2013-08-16 10:13:00

    Ciasto pycha! Idealne na lato ;) Bardzo przypomina muffinki z malinami, które jadłam kilka razy. Nie wiem tylko dlaczego, piekłam je ponad godzinę... najważniejsze, że i tak smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Beti Beti
    2013-08-16 08:13:43

    Ciasto pycha! Idealne na lato ;) Bardzo przypomina muffinki z malinami, które jadłam kilka razy. Nie wiem tylko dlaczego, piekłam je ponad godzinę... najważniejsze, że i tak smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:42:37

    @Toja - bardzo się cieszę, że smakowało :)

    Twój komentarz
  • toja toja
    2013-07-30 22:47:00

    Moje najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam, idealne na lato. Zawsze wychodzi, a ten smak... Polecam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2013-08-01 10:42:29

      bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-06-10 14:43:00

    zapewniam, ze ten placek równie pysznie smakuje i wygląda z rabarbarem. Wiadomo, że każdy wielbiciel i wypiekacz domowego ciasta dodaje do przepisu coś od siebie - ja nutę wanilii zamieniłam na migdałową, posypując cisto płatkami migdałowymi (zamiast kaszą lub mąką) i dodając migdałową kruszonkę. Efekt fantastyczny! Dziękuję - wreszcie nie muszę przeszukiwać internetu w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Ten blog stanowi dla mnie wspaniałe źródło słodkich inspiracji

    Twój komentarz
  • Majka Majka
    2013-05-06 14:25:00

    Właśnie wsadzilam placuszek do pieca. Zrobiłam go z rabarbarem i jabłkami ale ciacho Twoje. Mam nadzieję, że wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie.

    PS świetny blog! Już pozapisywałam chyba z 10 przepisów ''do wypróbowania'' :)

    Twój komentarz
  • Majka Majka
    2013-05-06 12:43:41

    Właśnie wsadzilam placuszek do pieca. Zrobiłam go z rabarbarem i jabłkami ale ciacho Twoje. Mam nadzieję, że wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie. PS świetny blog! Już pozapisywałam chyba z 10 przepisów ''do wypróbowania'' :)

    Twój komentarz
  • marzena397 marzena397
    2013-04-21 11:25:00

    Ciasto wyszlo pyszne, ale moje maliny zeszły na dol i placek na gorze jest jakby bez niczego ...nie wygląda tak ladnie jak u Pani , nie wiem co mogło być przyczyną ? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • magda327 magda327
    2013-04-17 21:25:00

    Pyszne ciasto, robi sie je bardzo szybko żadnych problemow.. upiekłam je wczoraj późnym wieczorem, jedliśmy je wyjęte prosto z piekarnika i niestety został już tyko mały kawałek...

    Następnym razem spróbuje połączyć je z innymi owocami:)

    Twój komentarz
  • magda327 magda327
    2013-04-17 07:14:10

    Pyszne ciasto, robi sie je bardzo szybko żadnych problemow.. upiekłam je wczoraj późnym wieczorem, jedliśmy je wyjęte prosto z piekarnika i niestety został już tyko mały kawałek...Następnym razem spróbuje połączyć je z innymi owocami:)

    Twój komentarz
  • anlka anlka
    2013-04-09 18:24:00

    Naprawdę pyszne i szybkie ciasto-ma jednak pewna wadę- szybko znika z talerzy;-p

    użyłam wiśni zamiast malin- ponieważ akurat wiśnie miałam pod ręką- myślę, że w żaden sposób nie zaszkodziły one temu ciastu;p

    na pewno upiekę ponownie;-)

    Twój komentarz
  • anlka anlka
    2013-04-09 16:24:04

    Naprawdę pyszne i szybkie ciasto-ma jednak pewna wadę- szybko znika z talerzy;-pużyłam wiśni zamiast malin- ponieważ akurat wiśnie miałam pod ręką- myślę, że w żaden sposób nie zaszkodziły one temu ciastu;pna pewno upiekę ponownie;-)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-04-06 16:11:00

    Lekkie, wilgotne, delikatnie cytrynowe i szybkie!

    O to chodziło- Dziękuję:-)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-04-06 14:11:17

    Lekkie, wilgotne, delikatnie cytrynowe i szybkie! O to chodziło- Dziękuję:-)

    Twój komentarz
  • asia asia
    2013-04-06 13:27:00

    Mam pytanko czy zamiast malin mozna uzyc mrozonych jagod ? ;)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-04-05 20:18:00

    Wygląda cudownie. Te maliny, ach!

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-04-04 20:24:02

    mniam ale pysznie wygląda, jak ja lubię takie ciasta lekko cytrynowe z owocami :)

    Twój komentarz
  • majana majana
    2013-04-04 16:41:00

    Przepyszne, bardzo letnie takie . Och, ależ bym zjadła takie ciacho smaczne.

    Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-04-04 16:07:45

    Skoro wiosna nie chce do nas przyjść to ja mam ochotę na malinki w ciasteczku , które wołają zjedz mnie ,zjedz ,mniam :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-04-04 14:41:24

    Przepyszne, bardzo letnie takie . Och, ależ bym zjadła takie ciacho smaczne.Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-04-04 06:24:03

    mniam ale pysznie wygląda, jak ja lubię takie ciasta lekko cytrynowe z owocami :)

    Twój komentarz

Placek jogurtowy z malinami

Placek jogurtowy z malinami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24x24 cm

Opis

Lekkie ciasto jogurtowe prawie bez dodatku tłuszczu, a mimo to za sprawą jogurtu wilgotne i bardzo smaczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. O delikatnym aromacie cytrynowym, który nadaje świeżości ciastu i podkreśla jego lekki charakter. Z całością świetnie współgrają kwaskowate maliny, które stawiają kropkę nad „i”. 
Placek ten, mimo że odchudzony, jest bardzo smaczny, a dzięki temu, że ilość tłuszczu jest mocno ograniczona możemy pozwolić sobie na jeden kawałek więcej bez zbędnego poczucia winy. ;) Mnie to przekonuje, zwłaszcza po świętach. ;) Polecam Wam gorąco!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    4 duże jajka (rozmiar L)
    cukru
    miękkiego masła
    jogurtu naturalnego
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    skórka starta z jednej sparzonej cytryny

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć  z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć w drugiej misce na puszystą masę, stopniowo dodawać do niego ubite jajka, cały czas miksując. Dodać jogurt zmiksować. 
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny, można lekko je docisnąć, ale nie jest to konieczne.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).  Studzić na kratce.

Smacznego :)