Czekoladowe ciasto jogurtowe z owocami

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 1
Filtry wyszukiwania
IMG_3426.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    kakao
    proszku do pieczenia
    masła
    duże jajka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    cukru ( w wersji light można zastąpić ksylitolem)
    gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    śliwek (dobrze odchodzących od pestek)
    cukier puder do oprószenia
    migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając dodać wymieszane suche składniki, następnie jogurt i stopniowo wlewać przestudzone masło. Ucierać do momentu połączenia się składników. 

Śliwki umyć, przepołowić i osuszyć na papierowym ręczniku.

Formę o boku 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałów.

Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg), do suchego patyczka.
Gotowe pozostawić w formie by nieco przestygło, jeszcze ciepłe przełożyć z papierem na kratkę do studzenia. Gdy zupełnie wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 1
Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie. Ciasto nie jest suche, ale jednocześnie nie jest zbyt wilgotne i ciężkie, raczej dość lekkie i puszyste. Jeśli wierzch oprószycie przed pieczeniem płatkami migdałów dodatkowo będzie przyjemnie chrupiące. W sam raz na niezobowiązujące spotkania i gdy trzeba szybko przygotować coś słodkiego dla gości, którzy lada chwila do nas wpadną. 
IMG_3404.JPG IMG_3412.JPG IMG_3419.JPG IMG_3423.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Magda Magda
    2018-04-17 09:41:40

    Przyjaciólka piekła już któryś raz z tego przepisu. Za każdym razem wychodzi super! Najlepsze ciasto ever! :)

    Twój komentarz
  • gosia gosia
    2017-08-09 15:53:51

    czy mozna sliwki zastapic innymi owocami, np borowkami, czy malinami? nie wiem czy smakowo bedzie pasowac?dziekuje

    Twój komentarz
  • xagnesxxx xagnesxxx
    2014-08-23 13:29:07

    Ciasto wyszło przepyszne. Dzięki temu jogurtowi i maśle już przed pieczeniem ciasto było aksamitne i puszyste, potem zyskało ciekawy smak. Pierwszy raz robiłam ciasto z dodatkiem kakao ze śliwkami, ale muszę przyznać , że smak zaskoczył mnie pozytywnie.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-01 12:09:21

      Bardzo się cieszę, ze smakowało. :)

      Twój komentarz

Czekoladowe ciasto jogurtowe z owocami

Czekoladowe ciasto jogurtowe z owocami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 1

Forma: 23x23 cm

Opis

Banalne w przygotowaniu wilgotne ciasto czekoladowe, u mnie tym razem ze śliwkami, ale równie dobrze sprawdzą się inne owoce letnie. Ciasto nie jest suche, ale jednocześnie nie jest zbyt wilgotne i ciężkie, raczej dość lekkie i puszyste. Jeśli wierzch oprószycie przed pieczeniem płatkami migdałów dodatkowo będzie przyjemnie chrupiące. W sam raz na niezobowiązujące spotkania i gdy trzeba szybko przygotować coś słodkiego dla gości, którzy lada chwila do nas wpadną. 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    kakao
    proszku do pieczenia
    masła
    duże jajka
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    cukru ( w wersji light można zastąpić ksylitolem)
    gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    śliwek (dobrze odchodzących od pestek)
    cukier puder do oprószenia
    migdałów w płatkach

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, jasną masę. Ciągle ucierając dodać wymieszane suche składniki, następnie jogurt i stopniowo wlewać przestudzone masło. Ucierać do momentu połączenia się składników. 

Śliwki umyć, przepołowić i osuszyć na papierowym ręczniku.

Formę o boku 23 x 23 cm (może być ciut większa) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Posypać płatkami migdałów.

Piec około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 160 °C (termoobieg), do suchego patyczka.
Gotowe pozostawić w formie by nieco przestygło, jeszcze ciepłe przełożyć z papierem na kratkę do studzenia. Gdy zupełnie wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)