Jagodzianki najlepsze

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3032.JPG

Składniki:

  • Ciasto*:

    Ilość Składnik
    mleka
    masła
    mąki pszennej (do ciast drożdżowych używam luksusowej, typ 550) lub orkiszowa jasna
    25 g drożdży świeżych
    ksylitolu/erytrytolu lub cukru
    duże jajko
    ekstraktu lub pasty z wanilii (w ostateczności można pominąć)
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    ksylitolu lub erytrytolu
    jagód
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    kilka łyżek gorącej wody
    cukru pudru lub ksylitolu

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jedną piątą mleka (50 ml) podgrzać (powinno być lekko ciepłe, nie gorące). Przelać je do niedużej miski, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, ok. 3 łyżki mąki  i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn przykryć suchą ściereczką, odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mleka podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim masło. Przestudzić do temperatury ok 37 °C (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące).

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie:

Jagody delikatnie umyć, przełożyć na sito, żeby obciekły z nadmiaru wody, wymieszać z ksylitolem. 

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką (bo ciasto jest lepkie i może się do niej kleić, ale nie dosypujmy mąki, bo dzięki takiej konsystencji jagodzianki będą mięciutkie i puszyste). Rozwałkować na placek (o grubości ok. 0,5-1 cm i wyciąć z niego około 12 krążków o średnicy ok. 8-10 cm. 

Na środek każdego krążka nałożyć 1 łyżkę jagód (tyle, by nadzienie nie spadało i bułeczki dały się skleić). Brzegi dokładnie zlepić jak przy pierogach, chowając zlepienie pod spód, uformować podłużne bułeczki (jeśli brzegi nie będą chciały się lepić można posmarować brzegi ciasta białkiem lub mlekiem).

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.

Gotowe drożdżówki ułożyć na blachach do pieczenia zachowując ok. 3 cm odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (na około 20-30 min.). Jagodzianki piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.  

Gotowe bułeczki studzić na kratce.

Przygotować lukier, w tym celu ksylitol zmielić na puder i  utrzeć z gorącą wodą na dość gęsty, ale płynny lukier, polać nim bułeczki. Pozostawić na kilka-kilkanaście minut, by zastygł.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam. Na blogu są jeszcze dwa. W ubiegłym roku zrobiłam te jagodzianki, wydawało mi się, że są idealne, ale kiedy w tym roku zrobiłam jedne i drugie dla porównania  - już wiem, że te są jeszcze lepsze. :), Dlatego z całą pewnością mogę o nich powiedzieć "najlepsze" jakie jadłam. Oczywiście gusta są rożne, ale jak dla mnie te posiadają wszystkie cechy jakie idealna jagodzianka posiadać powinna - są mięciutkie, ciasto jest bardzo delikatne, niemalże rozpływają się w ustach, ale również sprężyste, bardzo długo zachowują świeżość i ten zapach. Najlepiej spróbujcie i oceńcie sami. Jak dla mnie są numerem 1. :) Bardzo, bardzo polecam!
IMG_3000.JPG IMG_3011.JPG IMG_3012.JPG IMG_3052.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • J. J.
    2016-08-16 21:50:16

    Najlepsze jakie do tej pory robiłam :-) Wychodzą takie wyrośnięte bułeczki z jagodami (piszę, bo niektórzy pewnie wolą, gdy ciasto tylko oplata nadzienie), niesamowicie mięciutkie i puszyste. Dla nas również idealne! Pycha!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-03-17 10:10:06

    Rzeczywiście najlepsze na świecie! Dziękuje za ten przepis. Jestem pewna, że zagości u mnie na stałe! PS Bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka!

    Twój komentarz
    • Kasia Kasia
      2016-03-17 14:23:36

      Chciałabym jeszcze dodać, że do nadzienia wykorzystałam 2 kupowane słoiczki czarnej porzeczki (100%), nie dodawałam cukru.

      Jak mąż zrobił pierwszego kęsa, stwierdził: "To jest w ogóle inny poziom". Do tej pory jedliśmy głównie wyroby ze sklepu.

      Twój komentarz
  • ala dudek ala dudek
    2015-07-15 15:47:31

    Wspaniale się udały Kasiu! Dziękuję i polecam😊

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-16 22:51:00

      Piękne! Bardzo się cieszę, że smakowały. :)

      Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-07-15 14:35:01

    Najlepsze jakie jadłam! Z całego serca polecam przepis!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-16 22:41:00

      Cieszę się, że zasmakowały! :)

      Twój komentarz
  • nusia nusia
    2015-07-14 14:00:03

    Przepyszne!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-16 22:39:15

      Cieszę się, że smakowały. :) A jaki super pomocnik! :)

      Twój komentarz
  • Ilona Ilona
    2015-07-10 10:51:06

    Faktycznie wyszły przepyszne! Radość dla dzieciaków ogromna! No i już wszystkie zostały pochłonięte! :-)

    Twój komentarz

Jagodzianki najlepsze

Jagodzianki najlepsze

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

To najlepsze jagodzianki jakie jadłam, w związku z tym to już zapewne ostatni przepis na klasyczne jagodzianki, jaki tutaj zamieszczam. Na blogu są jeszcze dwa. W ubiegłym roku zrobiłam te jagodzianki, wydawało mi się, że są idealne, ale kiedy w tym roku zrobiłam jedne i drugie dla porównania  - już wiem, że te są jeszcze lepsze. :), Dlatego z całą pewnością mogę o nich powiedzieć "najlepsze" jakie jadłam. Oczywiście gusta są rożne, ale jak dla mnie te posiadają wszystkie cechy jakie idealna jagodzianka posiadać powinna - są mięciutkie, ciasto jest bardzo delikatne, niemalże rozpływają się w ustach, ale również sprężyste, bardzo długo zachowują świeżość i ten zapach. Najlepiej spróbujcie i oceńcie sami. Jak dla mnie są numerem 1. :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto*:

    Ilość Składnik
    mleka
    masła
    mąki pszennej (do ciast drożdżowych używam luksusowej, typ 550) lub orkiszowa jasna
    25 g drożdży świeżych
    ksylitolu/erytrytolu lub cukru
    duże jajko
    ekstraktu lub pasty z wanilii (w ostateczności można pominąć)
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    ksylitolu lub erytrytolu
    jagód
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    kilka łyżek gorącej wody
    cukru pudru lub ksylitolu

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jedną piątą mleka (50 ml) podgrzać (powinno być lekko ciepłe, nie gorące). Przelać je do niedużej miski, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, ok. 3 łyżki mąki  i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn przykryć suchą ściereczką, odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mleka podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim masło. Przestudzić do temperatury ok 37 °C (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące).

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie:

Jagody delikatnie umyć, przełożyć na sito, żeby obciekły z nadmiaru wody, wymieszać z ksylitolem. 

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką (bo ciasto jest lepkie i może się do niej kleić, ale nie dosypujmy mąki, bo dzięki takiej konsystencji jagodzianki będą mięciutkie i puszyste). Rozwałkować na placek (o grubości ok. 0,5-1 cm i wyciąć z niego około 12 krążków o średnicy ok. 8-10 cm. 

Na środek każdego krążka nałożyć 1 łyżkę jagód (tyle, by nadzienie nie spadało i bułeczki dały się skleić). Brzegi dokładnie zlepić jak przy pierogach, chowając zlepienie pod spód, uformować podłużne bułeczki (jeśli brzegi nie będą chciały się lepić można posmarować brzegi ciasta białkiem lub mlekiem).

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.

Gotowe drożdżówki ułożyć na blachach do pieczenia zachowując ok. 3 cm odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (na około 20-30 min.). Jagodzianki piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.  

Gotowe bułeczki studzić na kratce.

Przygotować lukier, w tym celu ksylitol zmielić na puder i  utrzeć z gorącą wodą na dość gęsty, ale płynny lukier, polać nim bułeczki. Pozostawić na kilka-kilkanaście minut, by zastygł.

Smacznego :)