Puszyste jagodzianki

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_7761.JPG

Składniki:

  • Ciasto (wychodzi ok. 16 jagodzianek):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej chlebowej
    suchych drożdży (7,5 g) lub 14 g świeżych
    jajko
    mleka
    cukru
    oleju słonecznikowego
    2 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
  • Nadzienie jagodowe:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo do posmarowania bułeczek:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na farsz wymieszać

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn).

Wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy i olej. Zagnieść miękkie plastyczne ciasto. Zostawić je na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią), zwinąć w rulon i podzielić na 16 części. Uformować z nich kule i znowu pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

Z każdej kuli zrobić placek (można wałkować, ja to robię dłonią) i umieścić na jego środku kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć. Każdą tak przygotowaną jagodziankę ułożyć na blacie stołu, złączeniem do dołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blasze i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (45 minut).

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 220°C. Piec ok. 15 minut.

Po wyjęciu z pieca polukrować jeszcze ciepłe bułeczki.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 16

Dostałam 3 kg jagód, musiałam jakoś je wykorzystać. ;) I pierwsze, co mi przyszło do głowy, to oczywiście jagodzianki! :) Uwielbiam jagodzianki, więc grzechem byłoby ich nie zrobić również tego lata. Zwłaszcza jak się dostało tyle jagód. :) Wypróbowałam już wiele polecanych w sieci przepisów, ale wracam do tego zamieszczonego poniżej, ponieważ mi jagodzianki z tego oto przepisu zasmakowały najbardziej. Są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość, wypełnione aż po brzegi pysznymi jagodami. Przepis pochodzi stąd. Serdecznie polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-11-30 15:04:22

    @Gosiu szklanka ma u mnie zawsze 250 ml. Pewnie to wiesz, ale na wszelki wypadek napiszę, mrożone jagody trzeba najpierw rozmrozić, dobrze odsączyć sok i dać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej więcej, wtedy bułeczki podczas pieczenia nie namiekną i się nie pootwierają. :) pozdrawiam serdecznie, Kasia

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-11-30 14:01:30

    Witam,

    piękne jagodzianki mam w zanadrzu nieco mrożonych więc chętnie otulę je Twoim ciastem drożdżowym...

    Tylko mam jedno pytanko, w Twojej kuchni jaką miarę ma szklanka?

    Pytam ponieważ spotkałam się już z 200ml i 250ml, różnica jakby nie było jest:-(((

    Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Gosiak

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-12 21:45:25

    @Doctor, przepis jest naprawdę dobry, polecam spróbować

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-12 21:44:51

    @Zielu1, dziękuję Kochanie za komplementy :))... ale pamiętaj, że Twoja opinia może nie być wiarygodna ;) w końcu jesteś moim Mężem... ;P

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-12 21:42:09

    @Burczymiwbrzuchu ... no cóż, dwa razy... to nie może być przypadek ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-12 21:40:41

    @Przypraw mnie... więc musisz je koniecznie zrobić ;)... co by nie skazywać swojej ochoty na męki ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-12 21:38:43

    @Agnieszka, a ja dzisiaj stałam się ich posiadaczką po raz drugi... więc będzie u mnie jeszcze trochę jagodowo ;)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-07-12 21:37:05

    @Margot, proszę bardzo, jeszcze kilka zostało ;)...aczkolwiek już niewiele ;)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-07-12 15:29:55

    Jagodzianki uwielbiam- ale tylko domowej roboty, więc Twój przepis bardzo mi się podoba!:)

    Twój komentarz
  • zielu1 zielu1
    2011-07-12 15:20:09

    Jadłem te ze zdjęcia;)... genialne!:)... Moja Żona cudownie gotuje:)...

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-07-12 12:02:05

    Dzisiaj już po raz drugi natknęłam się na jagodzianki, więc to chyba znak, żeby je upiec:) Pycha!

    Twój komentarz
  • chantel chantel
    2011-07-12 09:43:36

    i zapachniało latem :)

    Twój komentarz
  • Przypraw mnie Przypraw mnie
    2011-07-12 08:02:35

    Ależ pychoty stworzyłaś! Aż nabrałam ochoty na jagodzianki.

    Pozdrawiam

    Ania

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-07-12 07:24:22

    Też bym chciała dostać 3 kg jagód:))

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2011-07-12 07:10:35

    Z chęcią stałabym się posiadaczką 3 kg jagód,a tak musiałam sama zbierać. Również robiłam te jagodzianki i potwierdzam, są pyszne. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • margot margot
    2011-07-12 07:09:04

    przepyszne te zdjęcie , to ja chyba podam adres i po proszę o kilka tych cudeniek ,mogę ?

    Twój komentarz

Puszyste jagodzianki

Puszyste jagodzianki

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Opis

Dostałam 3 kg jagód, musiałam jakoś je wykorzystać. ;) I pierwsze, co mi przyszło do głowy, to oczywiście jagodzianki! :) Uwielbiam jagodzianki, więc grzechem byłoby ich nie zrobić również tego lata. Zwłaszcza jak się dostało tyle jagód. :) Wypróbowałam już wiele polecanych w sieci przepisów, ale wracam do tego zamieszczonego poniżej, ponieważ mi jagodzianki z tego oto przepisu zasmakowały najbardziej. Są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość, wypełnione aż po brzegi pysznymi jagodami. Przepis pochodzi stąd. Serdecznie polecam!

Składniki

  • Ciasto (wychodzi ok. 16 jagodzianek):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej chlebowej
    suchych drożdży (7,5 g) lub 14 g świeżych
    jajko
    mleka
    cukru
    oleju słonecznikowego
    2 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
  • Nadzienie jagodowe:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo do posmarowania bułeczek:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na farsz wymieszać

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn).

Wlać mleko, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy i olej. Zagnieść miękkie plastyczne ciasto. Zostawić je na ok. 1,5 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Następnie odgazować ciasto (uderzyć w nie pięścią), zwinąć w rulon i podzielić na 16 części. Uformować z nich kule i znowu pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

Z każdej kuli zrobić placek (można wałkować, ja to robię dłonią) i umieścić na jego środku kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć. Każdą tak przygotowaną jagodziankę ułożyć na blacie stołu, złączeniem do dołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blasze i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (45 minut).

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 220°C. Piec ok. 15 minut.

Po wyjęciu z pieca polukrować jeszcze ciepłe bułeczki.

Smacznego :)