Sernik czekoladowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_7420.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    1 ⅓ szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (użyłam w zastępstwie digestive)
    miękkiego masła
    kakao
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    kremowego twarożku lub twarogu trzykrotnie mielonego
    drobnego cukru
    proszku budyniowego o smaku waniliowym
    duże jajka
    żółtka, z dużych jajek
    kwaśnej śmietany
    kakao, rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (ja zużyłam mniej)
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 180°C.

Ciastka dokładnie rozkruszyć (np. w blenderze lub moździerzu). Dodać do nich roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać, żeby wszystko połączyło się w jedną masę.

Tortownicę o średnicy 21 cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy, dokładnie ugnieść ręką, tak by masa była dobrze zwarta i wypełniła całe dno formy. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Czekoladę (170 g) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Połączyć ze sobą za pomocą miksera: ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i rozpuszczone kakao. Na koniec dodać płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, tak by cała masa nabrała jednolitego, brązowego koloru.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze schłodzoną masą ciasteczkową i wylać na nią masę serową.

Ponieważ ten sernik piecze się w kąpieli wodnej, należy tortownicę z sernikiem umieścić w większej brytfannie, do której nalewamy gorącą wodę, do połowy jej wysokości.

Piec w 180°C około 45-60 minut. Sernik można nakryć z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową, zapobiegnie to ewentualnemu przypieczeniu wierzchu.

Sernik po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku, następnie dobrze ostudzić, najlepiej wstawiając na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać kremówkę, dokładnie wymieszać. Wylewać na ciasto łyżeczką robiąc esy floresy.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10

Tym razem naszło mnie na sernik czekoladowy, miałam akurat w lodówce sporo kremowego twarożku, który trzeba było wykorzystać, a w szafce sporo gorzkiej czekolady, więc powiedziałam sobie „do dzieła”. ;) Tym razem poszłam na łatwiznę, bo sernik ten robiłam już wielokrotnie, ale nieustannie mnie zachwyca. I choć nie jestem wielką fanką czekolady to naprawdę mi smakuje i lubię do niego od czasu do czasu wracać. :) Jest idealny na chandrę i poprawę nastroju ;)… choć nie zalecam za dużo tego typu terapii ;)… Świetnie smakuje w chłodniejsze, deszczowe dni, szczególnie z dodatkiem gorącej herbaty lub kawy. :) Z przepisu Nigelli.

IMG_7436.JPG IMG_7434.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Alina Alina
    2016-01-14 11:42:09

    Super wyszedł. Bardzo wilgotny, rozpływa się w ustach! Dzięki za przepis. Mąż był zachwycony, bo to jego ulubione smaki!

    Twój komentarz
  • justa justa
    2015-04-07 16:28:08

    WSPANIAŁY! Nawet mój chrześniak-ciastoniejadek wsuwał!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-27 20:25:24

    @Ania - można, konsystencja pozostanie raczej ta sama, będzie może ciut mniej wilgotny.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-03-27 20:20:12

    Mam pytanie, czy można piec ten sernik bez kąpieli wodnej? :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-17 20:57:51

    @Ania - chodzi o 1/3 szklanki, ale jakoś wyskoczyła mi z przepisu, to w przyblizeniu około 160 - 180 g.

    Twój komentarz
  • ania ania
    2012-06-17 19:55:25

    mam pytanie 1 i 1/3 pokruszonych grahamowych krakersów (użyłam w zastępstwie digestive) - ale czego opakowania, szklanki?? sztuk??

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-02 18:24:14

    Nie dziwię się, że lubisz do niego wracać :) Prezentuje się znakomicie i na pewno tak samo smakuje!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-02 18:24:14

    Nie dziwię się, że lubisz do niego wracać :) Prezentuje się znakomicie i na pewno tak samo smakuje!

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-07-02 16:06:52

    uwielbiam serniki, a te czekoladowe tym bardziej ;)

    Twój wygląda wspaniale!

    Twój komentarz
  • Papaya Papaya
    2011-07-02 14:43:23

    Wygląda bajecznie !

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-07-02 12:27:07

    uwielbiam czekoladowe wypieki Nigelli :) wygląda bosko!!!

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-07-02 12:02:21

    Czekoladowego jeszcze nigdy nie miałam okazji nawet spróbować, ale musi być pyszny, bo wygląda powalająco :) Piękna patera :)

    Twój komentarz
  • Danusia Danusia
    2011-07-02 11:19:53

    już się oblizuje na sam widok (:

    Twój komentarz

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Tym razem naszło mnie na sernik czekoladowy, miałam akurat w lodówce sporo kremowego twarożku, który trzeba było wykorzystać, a w szafce sporo gorzkiej czekolady, więc powiedziałam sobie „do dzieła”. ;) Tym razem poszłam na łatwiznę, bo sernik ten robiłam już wielokrotnie, ale nieustannie mnie zachwyca. I choć nie jestem wielką fanką czekolady to naprawdę mi smakuje i lubię do niego od czasu do czasu wracać. :) Jest idealny na chandrę i poprawę nastroju ;)… choć nie zalecam za dużo tego typu terapii ;)… Świetnie smakuje w chłodniejsze, deszczowe dni, szczególnie z dodatkiem gorącej herbaty lub kawy. :) Z przepisu Nigelli.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    1 ⅓ szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (użyłam w zastępstwie digestive)
    miękkiego masła
    kakao
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    kremowego twarożku lub twarogu trzykrotnie mielonego
    drobnego cukru
    proszku budyniowego o smaku waniliowym
    duże jajka
    żółtka, z dużych jajek
    kwaśnej śmietany
    kakao, rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (ja zużyłam mniej)
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 180°C.

Ciastka dokładnie rozkruszyć (np. w blenderze lub moździerzu). Dodać do nich roztopione masło, kakao i dokładnie wymieszać, żeby wszystko połączyło się w jedną masę.

Tortownicę o średnicy 21 cm szczelnie wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy, dokładnie ugnieść ręką, tak by masa była dobrze zwarta i wypełniła całe dno formy. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Czekoladę (170 g) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Połączyć ze sobą za pomocą miksera: ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i rozpuszczone kakao. Na koniec dodać płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, tak by cała masa nabrała jednolitego, brązowego koloru.

Wyjąć z lodówki tortownicę ze schłodzoną masą ciasteczkową i wylać na nią masę serową.

Ponieważ ten sernik piecze się w kąpieli wodnej, należy tortownicę z sernikiem umieścić w większej brytfannie, do której nalewamy gorącą wodę, do połowy jej wysokości.

Piec w 180°C około 45-60 minut. Sernik można nakryć z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową, zapobiegnie to ewentualnemu przypieczeniu wierzchu.

Sernik po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku, następnie dobrze ostudzić, najlepiej wstawiając na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać kremówkę, dokładnie wymieszać. Wylewać na ciasto łyżeczką robiąc esy floresy.

Smacznego :)