Muffinki bananowo-truskawkowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
muffinki%20truskawkowo-bananowe.jpg

Składniki:

  • Ilość Składnik
    masła
    brązowego cukru
    duże jajka
    ekstraktu z wanilii
    duże dojrzałe banany
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody
    cynamonu
    soli
    truskawek

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 180°C.

W rondelku roztopić masło. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka lekko ubić, dodać cukier, jajka, ekstrakt i roztartego banana. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać do połączenia składników.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Delikatnie wmieszać truskawki, obtaczając je w mące (to zapobiegnie wypuszczaniu soku przez truskawki i opadaniu na dół muffinki).

Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie spowoduje, że muffiny zamiast miękkich i puszystych staną się twardsze.

Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Nakładać ok 3/4 wysokości, bo muffiny podczas pieczenia sporo rosną.

Piec ok 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)

Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • justyna justyna
    2011-05-31 12:57:06

    Muszę spróbować, wyglądają przepysznie.

    Twój komentarz

Muffinki bananowo-truskawkowe

Muffinki bananowo-truskawkowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Zapowiada się tydzień muffinkowy ;)… mam teraz wyjątkowo mało czasu, a przygotowanie tego rodzaju słodkości nie zabiera go dużo. :)

Tym razem połączenie truskawki i banana w aromatycznym cynamonowym cieście. Muffinki są zdecydowanie słodkie, wilgotne i mocno bananowe. Moje córeczce od razu przypadły do gustu, dla mnie z uwagi na przesyt bananów ciut za słodkie, dlatego w przepisie podaję mniej cukru niż ja użyłam.

Składniki

  • Ilość Składnik
    masła
    brązowego cukru
    duże jajka
    ekstraktu z wanilii
    duże dojrzałe banany
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki sody
    cynamonu
    soli
    truskawek

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 180°C.

W rondelku roztopić masło. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka lekko ubić, dodać cukier, jajka, ekstrakt i roztartego banana. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przestudzone masło i ponownie wymieszać do połączenia składników.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Delikatnie wmieszać truskawki, obtaczając je w mące (to zapobiegnie wypuszczaniu soku przez truskawki i opadaniu na dół muffinki).

Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie spowoduje, że muffiny zamiast miękkich i puszystych staną się twardsze.

Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Nakładać ok 3/4 wysokości, bo muffiny podczas pieczenia sporo rosną.

Piec ok 20-25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)