Amerykańskie muffiny z żurawiną

Przyg: 10 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1081.JPG

Składniki:

  • Na 12 szt.:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki
    cukru
    jajka
    proszku do pieczenia
    ekstraktu z wanilii
    suszonej żurawiny
    cukier puder do oprószenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło włożyć do rondla, dodać 5-6 łyżek wody, cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Do ostudzonej (rozpuszczonej) masy maślanej dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę i żurawinę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 10-15 min w zamkniętym lub tylko delikatnie uchylonym piekarniku. Orpószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Amerykańskie muffiny z żurawiną

Ocena:
Przyg: 10 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem coś spoza naszej tradycji, waniliowe muffiny z żurawiną, które mogą posłużyć nam za pyszne i stosunkowo szybkie II śniadanie. Potrzebowałam małego odsapnięcia od pracochłonnych wypieków, których, jak wiecie, przed świętami nie brakuje i te muffiny były jak znalazł. Ale to, że mniej pracochłonne wcale nie znaczy, że nie przypadły do gustu domownikom :), Mąż zajadał się nimi przy kawce, a córcia jak tylko je zobaczyła przestała być zainteresowana jakimkolwiek innym posiłkiem. :) Jeśli też potrzebujecie małego wytchnienia od bardziej pracochłonnych i czasochłonnych słodkości lub po prostu macie ochotę na szybkie, smaczne babeczki na śniadanie, to jak najbardziej polecam Wam ten przepis. Muffiny bardzo ładnie wyrastają i praktycznie nie opadają.

IMG_1068.JPG IMG_1092.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2015-04-14 22:08:02

    właśnie je upiekłam ;) domieszałam jednak mąkę pełnoziarnistą, a zamiast samego cukru zrobiłam miks z brązowym i miodem. Dziękuję za pszepis.

    Twój komentarz
  • ilovebakepl ilovebakepl
    2015-03-16 18:12:37

    uwielbiam zurawine i wszystkie wypieki z nią

    Twój komentarz
  • ola ola
    2014-12-11 11:16:55

    Ile tej maki trzeba dodać . 1 szklanke ?????????????

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 12:02:31

      Już poprawiłam, dajemy 1,5 szklanki mąki. Podczas migracji przepisów na nową stronę program usunął mi te proporcje nie wiedzieć czemu. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • asiaw asiaw
    2014-02-26 13:50:52

    Zrobiłam te muffinki z mąki żytniej,dodałam trochę mniej cukru i w zamian za żurawinę - jabłko..i też wyszły pyszne.Poza tym to moje pierwsze muffinki, które nie upadły po upieczeniu! ;))) Chyba w najbliższym czasie będzie to mój ulubiony wypiek.. :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-12-26 18:21:11

    zrobiłam i są idealne, cała rodzina się zajadała i wszyscy zachwalali! super przepis :)

    Twój komentarz
  • Sue Sue
    2011-11-25 20:14:42

    Niedawno dostałam podobną. Znakomite! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-11-25 15:55:19

    uwielbiam muffiny, a z taką ilością żurawiny muszą być przepyszne:)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2011-11-25 14:21:09

    piękne wnętrze mają

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-11-25 13:59:41

    Pyszne są muffinki z żurawiną! Też niedawno robiłam i bardzo mi smakowały. Pięknie Ci wyrosły!

    I widzę, że u Ciebie już całkiem świątecznie się zrobiło:)

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2011-11-25 12:33:17

    ale pyszne:)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-11-25 12:02:34

    są piękne ;]

    ale apetyczne. z chcęcią bym je porwała na drugie śniadanko ;]

    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2011-11-25 11:43:53

    Uwielbiam muffiny, a z żurawiną nigdy nie robiłam :) Wyglądają bardzo apetycznie.

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2011-11-25 10:34:45

    Przepysznie wyglądają!

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-11-25 08:09:05

    Tradycja tradycja, ale takiego muffina chetnie bym zjadla, niekoniecznie w swieta :)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2011-11-25 07:32:52

    wyglądają jak ośnieżone góry, super!

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2011-11-25 07:28:05

    Ale kusząco wyglądają;)

    Twój komentarz

Amerykańskie muffiny z żurawiną

Amerykańskie muffiny z żurawiną

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Tym razem coś spoza naszej tradycji, waniliowe muffiny z żurawiną, które mogą posłużyć nam za pyszne i stosunkowo szybkie II śniadanie. Potrzebowałam małego odsapnięcia od pracochłonnych wypieków, których, jak wiecie, przed świętami nie brakuje i te muffiny były jak znalazł. Ale to, że mniej pracochłonne wcale nie znaczy, że nie przypadły do gustu domownikom :), Mąż zajadał się nimi przy kawce, a córcia jak tylko je zobaczyła przestała być zainteresowana jakimkolwiek innym posiłkiem. :) Jeśli też potrzebujecie małego wytchnienia od bardziej pracochłonnych i czasochłonnych słodkości lub po prostu macie ochotę na szybkie, smaczne babeczki na śniadanie, to jak najbardziej polecam Wam ten przepis. Muffiny bardzo ładnie wyrastają i praktycznie nie opadają.

Składniki

  • Na 12 szt.:

    Ilość Składnik
    masła
    mąki
    cukru
    jajka
    proszku do pieczenia
    ekstraktu z wanilii
    suszonej żurawiny
    cukier puder do oprószenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło włożyć do rondla, dodać 5-6 łyżek wody, cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Do ostudzonej (rozpuszczonej) masy maślanej dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę i żurawinę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zostawić na 10-15 min w zamkniętym lub tylko delikatnie uchylonym piekarniku. Orpószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)