Tarta pomarańczowo-twarogowa

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_1967.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Składniki na ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    masła
    cukru
    jajko
    skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniejsparzonej)
  • Składniki na masę twarogową:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego półtłustego
    cukru
    małe jajko
    żółtko
    skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
    soku z pomarańczy
    likieru pomarańczowego
  • Składniki na wierzch:

    Ilość Składnik
    pomarańcze pokrojone w plastry
    posiekanych pistacji

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników energicznie zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.

W międzyczasie obrać pomarańcze razem z białymi włóknami.Owoce pokroić w plastry o grubości około 1/2 cm, zebrać wyciekający podczas krojenia sok.

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (poza sokiem i likierem) i ucierać aż powstanie gładki krem. Pod koniec ucierania dodać likier i stopniowo sok pomarańczowy.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek większy o 5 cm od formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (ciasto można dodatkowo obciążyć wysypanym na papier do pieczenia grochem lub fasolą). Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy. Posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut, aż krem zastygnie, a pomarańcze lekko zbrązowieją.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 10

Jeśli lubicie "klimaty" twarogowo-cytrusowe ta tarta powinna Wam zasmakować. Ja osobiście bardzo lubię to połączenie, mój Luby również, więc nie trzeba nas było długo namawiać. Same ciasto kruche delikatnie pachnie pomarańczą, a masa twarogowa jest na wskroś pomarańczowa, rozpływająca się w ustach, z delikatnie wyczuwalnym akcentem twarogu. Całość podkreślają pistacje, które stawiają kropkę nad "i". Świetnie sprawdza się jako stosunkowo lekki deser, do popołudniowej herbatki. :) Przepis inspirowany kilkoma innymi przepisami na tarty pomarańczowe. Polecam! :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Daria Daria
    2015-01-12 22:05:29

    Likier jest konieczny :)?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-13 10:29:40

      Nie. :)

      Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-01-08 08:18:34

    prześliczna jest ta tarta.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-05 00:06:20

    @Majana - Majanko, dziękuję serdecznie :) Prawada, że trochę słońca na talerzu przyda się jak tak mało mamy go aktualnie za oknem? :)

    @Maggie - oj ja też, aż za bardzo :)

    @Asiek - Asiu, cieszę się, że się podoba. A pyszna faktycznie była, ale śladu już po niej nie ma ;)

    @JolantaSz - Jolu, jesli lubisz połączenie twarogu i choćby skórki z cytrusów to na bank Ci zasmakuje :) Polecam wypróbować :)

    @Kl;iisiaa - proszę bardzo, byle tylko bez zdjęć ;))

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-01-04 23:19:03

    zdecydowanie siedzę w tym klimatach :) fantastyczna tarta

    Twój komentarz
  • klliisiaa klliisiaa
    2012-01-04 18:15:29

    kradne przepis ;))

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-01-04 12:21:25

    ciekawa jestem takiej tarty ...bo owszem do sernika oddaję skórkę z cytrusów ...ale ciekawa jestem jak smakuje połączenie sera i cytrusów ...a nie tylko skórki:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-04 09:41:13

    O mnniam!!! Strasznie mi się podoba! Taka lekka i orzeźwiająca! Pyszna musi być:)!

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-01-04 08:46:45

    Bardzo lubie takie cytrusowe slodkosci!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-04 05:46:56

    O,lubię takie klimaty! Twoja tarta wyglada tak słonecznie, super :)

    Twój komentarz

Tarta pomarańczowo-twarogowa

Tarta pomarańczowo-twarogowa

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Jeśli lubicie "klimaty" twarogowo-cytrusowe ta tarta powinna Wam zasmakować. Ja osobiście bardzo lubię to połączenie, mój Luby również, więc nie trzeba nas było długo namawiać. Same ciasto kruche delikatnie pachnie pomarańczą, a masa twarogowa jest na wskroś pomarańczowa, rozpływająca się w ustach, z delikatnie wyczuwalnym akcentem twarogu. Całość podkreślają pistacje, które stawiają kropkę nad "i". Świetnie sprawdza się jako stosunkowo lekki deser, do popołudniowej herbatki. :) Przepis inspirowany kilkoma innymi przepisami na tarty pomarańczowe. Polecam! :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    masła
    cukru
    jajko
    skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniejsparzonej)
  • Składniki na masę twarogową:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego półtłustego
    cukru
    małe jajko
    żółtko
    skórka starta z 1/2 pomarańczy (wcześniej sparzonej)
    soku z pomarańczy
    likieru pomarańczowego
  • Składniki na wierzch:

    Ilość Składnik
    pomarańcze pokrojone w plastry
    posiekanych pistacji

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników energicznie zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 h.

W międzyczasie obrać pomarańcze razem z białymi włóknami.Owoce pokroić w plastry o grubości około 1/2 cm, zebrać wyciekający podczas krojenia sok.

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (poza sokiem i likierem) i ucierać aż powstanie gładki krem. Pod koniec ucierania dodać likier i stopniowo sok pomarańczowy.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek większy o 5 cm od formy (u mnie tortownica o śr. 22 cm). Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem (ciasto można dodatkowo obciążyć wysypanym na papier do pieczenia grochem lub fasolą). Podpiec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Spód tarty polać kremem, na wierzchu ułożyć plastry pomarańczy. Posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut, aż krem zastygnie, a pomarańcze lekko zbrązowieją.

Smacznego :)