Ekspresowe faworki

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
faworki.jpg

Składniki:

  • Faworki:

    Ilość Składnik
    mąki
    miękkiego masła
    żółtka
    jajko
    śmietany 18%
    spirytusu lub octu spirytusowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć i bardzo dokładnie wyrobić na gładką i miękką masę. Stolnicę posypać mąką i cienko rozwałkować na niej ciasto. Nożem wykrawać długie prostokąty. Nacinać je podłużnie po środku i przekładać jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.

Tak przygotowane faworki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor.
Wyjąć z garnka, kłaść na papierowych ręcznikach i osączyć z tłuszczu. Ostudzone faworki przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego autor przepisu nazwał te faworki „Faworkami babci”, być może Jego babcia właśnie tak robiła chrust, moja robiła zupełnie inaczej, tym niemniej i tak bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. Faworki z niego smakują może ciut inaczej od tych, do których ja jestem przyzwyczajona, ale muszę przyznać, że w tym przypadku inne nie znaczy gorsze. ;)



Są kruche, mocno napowietrzone, i co ważne, robi się je ekspresowo, dużo szybciej niż tradycyjnie i nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych rąk męskich :), bo zagniata się je banalnie i bez wysiłku. Czas przygotowania, bez smażenia, to ok. 10 minut. Brzmi zachęcająco, prawda? ;) Szczególnie na niezapowiedziane wizyty gości. ;) Przepis pochodzi z książki „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego.” Elżbieta Gontarska. Polecam Wam serdecznie :)

IMG_2402.jpg IMG_2386.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2014-03-01 11:57:20

    Bardzo dobre faworki. Polecam ( wszystko co do tej pory piekłam z Twoich przepisów wychodzi idealnie) cieszę sie że znalazłam Twojego bloga Kasiu.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-24 16:35:04

    @Ewa - bardzo się cieszę, że smakowały. :) Oczywiście możesz dodać przepis na te faworki na swoim blogu. :) Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2014-01-24 14:26:46

    Piękne faworki, w dodatku pyszne. Właśnie zrobiłam. Wyszły mi dwa talerze. Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzało umieszczę przepis u siebie na blogu, bo są szybkie, smaczne i godne polecenia.

    Twój komentarz
  • Polciunia1984 Polciunia1984
    2013-12-07 10:32:29

    Witam. Robiłam te rogaliki w Mikołajki i są rewelacyjne, smakują prawie tak samo jak tradycyjne, a mniej roboty przy nich. Jedyny minus to szybko znikają z talerza ! :D Pozdrawiam i polecam :)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-02-03 22:04:43

    robiłam wczoraj z tego samego przepisu i wyszły boskie!

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-01-19 14:56:03

    cudne!!!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-19 14:12:03

    o rany... ale bym zjadła takiego :) Narobiłaś i smaka :)

    Twój komentarz
  • flusso flusso
    2012-01-19 10:42:06

    Jeszcze w tym roku nie robiłam :) Piękne są takie rumiane :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-18 13:32:18

    Mi się bardzo podobają! i te 10 minut bez bicia ciasta!:) Właśnie to do mnie przemawia najbardziej:)zrobię je, jak wrócę z ferii:)

    Cudownie wyglądają!

    Pozdrawiam cieplutko:)

    Twój komentarz
  • wykrywacz smaku wykrywacz smaku
    2012-01-18 11:41:55

    piękne zdjęcie, dziękujemy za dodanie! :)

    Twój komentarz
  • Kermeet Kermeet
    2012-01-18 11:33:24

    Piękne faworki :)

    Twój komentarz
  • Monica Monica
    2012-01-18 08:45:59

    Och, pierwsze faworki jakie widzę w tym roku!

    Ja w tamtym roku robiłam pierwszy raz i wyszły mi twardawe, ale dało się zjeść... pewnie coś zawaliłam w wykonaniu ;)

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-01-18 08:23:59

    Przepiękne Ci wyszły! Jeśli cos pysznego można zrobic szybciej, na chwile przed gośćmi to dla mnie rewelka!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-18 07:47:52

    @Anonimowy - hmmm... napisałam, że są trochę inne i że nie są tradycyjne, napisałam też, że tradycyjnie roie je w inny sposób... nie zmienia to faktu, że te również są smaczne, a ich dodatkową zaletą jest szybkość wykonania, a jeśli ktoś chce tradycyjne "bite" faworki to przepis będzie za kilka dni...

    Podejścię typu "jedynie mój przepis jest dobry" pozostawiam bezkomenatarza... ;)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2012-01-18 07:21:48

    chyba zrobię sobie takie ekspresowe faworki, te 10 minut skutecznie do mnie przemawia

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-01-18 06:19:11

    Uwielbiam faworki. Ja tez bede robila ale dopiero za kilka dni. Tymczasem czestuje sie Twoimi :))

    Pozdrowienia.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-18 05:41:15

    Piękne! Dawno nie jadłam faworków.

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-18 01:31:29

    one są trochę za grube

    polecam skorzystać z innego przepisu - bo faworki należy bić wałkiem - żeby uzyskać pęcherzyki powietrza

    faworki to dużo pracy, na pewno nie 10 minut

    Gosia

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-01-17 23:33:51

    mam ochotę porwać je z monitora :)

    Twój komentarz

Ekspresowe faworki

Ekspresowe faworki

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego autor przepisu nazwał te faworki „Faworkami babci”, być może Jego babcia właśnie tak robiła chrust, moja robiła zupełnie inaczej, tym niemniej i tak bardzo Wam polecam wypróbowanie tego przepisu. Faworki z niego smakują może ciut inaczej od tych, do których ja jestem przyzwyczajona, ale muszę przyznać, że w tym przypadku inne nie znaczy gorsze. ;)



Są kruche, mocno napowietrzone, i co ważne, robi się je ekspresowo, dużo szybciej niż tradycyjnie i nie potrzeba do wyrabiania ciasta silnych rąk męskich :), bo zagniata się je banalnie i bez wysiłku. Czas przygotowania, bez smażenia, to ok. 10 minut. Brzmi zachęcająco, prawda? ;) Szczególnie na niezapowiedziane wizyty gości. ;) Przepis pochodzi z książki „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego.” Elżbieta Gontarska. Polecam Wam serdecznie :)

Składniki

  • Faworki:

    Ilość Składnik
    mąki
    miękkiego masła
    żółtka
    jajko
    śmietany 18%
    spirytusu lub octu spirytusowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć i bardzo dokładnie wyrobić na gładką i miękką masę. Stolnicę posypać mąką i cienko rozwałkować na niej ciasto. Nożem wykrawać długie prostokąty. Nacinać je podłużnie po środku i przekładać jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę.

Tak przygotowane faworki wkładać do garnka z rozgrzanym olejem i smażyć na jasnozłoty kolor.
Wyjąć z garnka, kłaść na papierowych ręcznikach i osączyć z tłuszczu. Ostudzone faworki przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)