Ciastka francuskie ze śliwkami i marcepanem

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_0142.JPG

Składniki:

  • Na ok 10 ciastek:

    Ilość Składnik
    250 g ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle)
    dużych śliwek (np. renklody)
    masy marcepanowej
    Amaretto
    2 łyżki soku z pomarańczy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opakowania galaretki morelowej
    sok z cytryny do skropienia śliwek

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnice (zamrożone wcześniej rozmrozić). Pozostawić ciasto aż nabierze temperatury pokojowej.

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki i skropić skokiem z cytryny. Przygotować galaretkę ze zmniejszoną o 1/3 (niż zalecana) ilością wody. Odstawić do stężenia.

Masę marcepanową utrzeć z amaretto i sokiem pomarańczowym. Podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i powkładać je do śliwek, w zagłębienie po pestkach.

Ciasto francuskie podzielić na 10 równych prostokątów (ciasto powinno mieć grubość ok 3-5 mm). Na środku każdego ułożyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do dołu.

Ciastka ułożyć na blasze, piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Po ostudzeniu ciastka posmarować tężejącą galaretką. Ewentualnie ozdobić skórka z cytryny.


Smacznego :)

Ciastka francuskie ze śliwkami i marcepanem

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10

Chrupiące francuskie owocowe śniadanko z nutą marcepanu…. Czy nie jest to kusząca propozycja na rozpoczęcie dnia? Ja się skusiłam :) Widziałam ten przepis mniej więcej 2 m-ce temu w jakiejś gazetce kulinarnej i z grubsza zapamiętałam składniki, proporcji oczywiście nie i musiałam z nimi eksperymentować, ale wyszło całkiem nieźle. :) Cudownie smakują ciepłe, choć wtedy galaretka oczywiście lekko się rozpuści, jak i zimne, dobre ciasto francuskie długo zachowuje świeżość.

Prosto, szybko i smacznie. Polecam :)

IMG_0145.JPG IMG_0147.JPG IMG_0152.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-09-20 15:49:59

    Marcepan,śliwki i ciasto francuskie? Same pyszności w jednym deserze :)

    Twój komentarz
  • jolanta szyndlarewicz jolanta szyndlarewicz
    2011-09-20 09:45:14

    marcepan w ciastach, czy ciastkach to jednak nie dla mnie ...ale same ciasteczka wyglądaja cudownie:)

    Twój komentarz
  • magda k. magda k.
    2011-09-20 08:28:20

    no pewnie, że kusząca propozycja :) z ochotą wypróbuję

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-19 19:08:24

    Chciałabym bardzo takie śniadanko:)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-19 13:59:09

    Choć nie przepadam za ciastem francuskim,jednak Twoje połączenie soczystych,jesiennych śliwek ze słodkim marcepanem i galaretką bardzo mnie zachęca;),francuskie śniadanie jak z obrazka!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-09-19 13:24:35

    slicznie wygladaja:)

    Twój komentarz
  • Kuchareczka Kuchareczka
    2011-09-19 06:49:38

    Przepyszności! Bardzo obłednie wyglądają :)

    Twój komentarz
  • Aciri Aciri
    2011-09-19 06:34:07

    Boskie! Też jestem zauroczona połączeniem śliwki z marcepanem.

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-09-19 05:22:34

    jak szybko, a z jakim smakiem i gracją!

    och, rewelacja ;]

    a połączenie marcepan-śliwka to istna poezja!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    Twój komentarz

Ciastka francuskie ze śliwkami i marcepanem

Ciastka francuskie ze śliwkami i marcepanem

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

Chrupiące francuskie owocowe śniadanko z nutą marcepanu…. Czy nie jest to kusząca propozycja na rozpoczęcie dnia? Ja się skusiłam :) Widziałam ten przepis mniej więcej 2 m-ce temu w jakiejś gazetce kulinarnej i z grubsza zapamiętałam składniki, proporcji oczywiście nie i musiałam z nimi eksperymentować, ale wyszło całkiem nieźle. :) Cudownie smakują ciepłe, choć wtedy galaretka oczywiście lekko się rozpuści, jak i zimne, dobre ciasto francuskie długo zachowuje świeżość.

Prosto, szybko i smacznie. Polecam :)

Składniki

  • Na ok 10 ciastek:

    Ilość Składnik
    250 g ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle)
    dużych śliwek (np. renklody)
    masy marcepanowej
    Amaretto
    2 łyżki soku z pomarańczy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opakowania galaretki morelowej
    sok z cytryny do skropienia śliwek

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnice (zamrożone wcześniej rozmrozić). Pozostawić ciasto aż nabierze temperatury pokojowej.

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Usunąć pestki i skropić skokiem z cytryny. Przygotować galaretkę ze zmniejszoną o 1/3 (niż zalecana) ilością wody. Odstawić do stężenia.

Masę marcepanową utrzeć z amaretto i sokiem pomarańczowym. Podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i powkładać je do śliwek, w zagłębienie po pestkach.

Ciasto francuskie podzielić na 10 równych prostokątów (ciasto powinno mieć grubość ok 3-5 mm). Na środku każdego ułożyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do dołu.

Ciastka ułożyć na blasze, piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Po ostudzeniu ciastka posmarować tężejącą galaretką. Ewentualnie ozdobić skórka z cytryny.


Smacznego :)