Ciasto cynamonowe nadziewane jabłkami i masą makową

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_0203.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    cukru waniliowego
    mąki
    200 g miękkiego masła
    proszku do pieczenia
    mielonego cynamonu
    szczypta mielonych goździków
    szczypta kardamonu
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    śrenich jabłek
    masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki)
    sok i skórka z 1 dużej cytryny
    płynnego miodu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Masę makową wymieszać z miodem, napełnić nią wydrążone jabłka.

Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając kolejno dodawać żółtka. Cały czas ucierając, dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i kardamonem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitymi na sztywna piane białkami.

Formę* nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wlać do formy, w równych odstępach powkładać do ciasta przygotowane jabłka.

Piec około 40- 50 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka. Z formy wyjmować po ostudzeniu. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego. :)

*ja piekłam w formie 23 x 23 cm, użyłam 4 jabłek, ale w takiej formie ciasto wyszło wysokie i zakryło jabłka, jeśli użyjemy większej formy, możemy dodać 6 jabłek, a efekt wizualny będzie ciekawszy, bo jabłka pozostaną częściowo odsłonięte

Ciasto cynamonowe nadziewane jabłkami i masą makową

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 9

Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, kardamonem i goździkami ciasta z jabłuszkami nadziewanymi masą makową z dodatkiem miodu i bakalii… było pyszne i standardowo zniknęło zaczym zdążyłam się nim nacieszyć. :) Samo ciasto jest wilgotne, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, a w połączeniu z jabłkami pełnymi bakaliowej niespodzianki stanowi pyszne i niebagatelne połączenie. :) Przepis pochodzi z gazetki „Ciasta z owocami”.



Polecam Wam wypróbować! :)

IMG_0199.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-23 20:38:17

    Uwielbiam połączenie maku i jabłek:) Mam nadzieje, że załapię się jeszcze na jakiś kawałek:)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-09-23 16:38:14

    Takie połączenie to jedno z moich ulubionych!:)

    Twój komentarz
  • KUCHARNIA, Anna-Maria KUCHARNIA, Anna-Maria
    2011-09-22 18:23:17

    Fantastyczne! Mogę dostać kawałek?:)

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-22 16:17:53

    mocno nadziane!:))))

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-09-22 11:27:39

    częstuję się kawałkiem bo wygląda tak, że ach..... zjadłabym pół od razu :)

    Twój komentarz

Ciasto cynamonowe nadziewane jabłkami i masą makową

Ciasto cynamonowe nadziewane jabłkami i masą makową

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 23x23 cm

Opis

Zostało mi trochę masy makowej przygotowanej do sernika i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aż tu wpadł mi w ręce taki oto przepis. Wspaniałe, jesienne połączenie pachnącego cynamonem, kardamonem i goździkami ciasta z jabłuszkami nadziewanymi masą makową z dodatkiem miodu i bakalii… było pyszne i standardowo zniknęło zaczym zdążyłam się nim nacieszyć. :) Samo ciasto jest wilgotne, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi, a w połączeniu z jabłkami pełnymi bakaliowej niespodzianki stanowi pyszne i niebagatelne połączenie. :) Przepis pochodzi z gazetki „Ciasta z owocami”.



Polecam Wam wypróbować! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    cukru waniliowego
    mąki
    200 g miękkiego masła
    proszku do pieczenia
    mielonego cynamonu
    szczypta mielonych goździków
    szczypta kardamonu
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    śrenich jabłek
    masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki)
    sok i skórka z 1 dużej cytryny
    płynnego miodu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny. Masę makową wymieszać z miodem, napełnić nią wydrążone jabłka.

Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając kolejno dodawać żółtka. Cały czas ucierając, dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i kardamonem. Na koniec ciasto wymieszać z ubitymi na sztywna piane białkami.

Formę* nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wlać do formy, w równych odstępach powkładać do ciasta przygotowane jabłka.

Piec około 40- 50 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka. Z formy wyjmować po ostudzeniu. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego. :)

*ja piekłam w formie 23 x 23 cm, użyłam 4 jabłek, ale w takiej formie ciasto wyszło wysokie i zakryło jabłka, jeśli użyjemy większej formy, możemy dodać 6 jabłek, a efekt wizualny będzie ciekawszy, bo jabłka pozostaną częściowo odsłonięte