Tarta z masą makową i karmelizowanymi gruszkami

Przyg: 60 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tarta%20z%20makiem%20i%20karmelizowanymi%20gruszkami_1.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki (w oryginale 1 szklanka)
    kwaśnej śmietany (18 lub 22%)
    żółtka
    masła
    szczypta soli
    proszku do pieczenia
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    250 g maku
    mleka
    wytrawnego białego wina
    cukru (w oryginale były podane 3 łyżki, ale ja nieco zwiększyłam ilość cukruj, bo masa wydawała mi się w smaku mało słodka)
    rodzynek (dałam 50 g)
    mieszanych bakalii (u mnie posiekane migdały, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, posiekane suszone morele)
    ekstraktu z migdałów
    średniej wielkości gruszek
    masła

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mak gotować w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Odsączyć, zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wino z 3 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, czekając aż odparuje (objętość powinna się zredukować o 1/3). Połączyć z makiem.
Gruszki obrać, przepołowić i pozbawić pestek.
Resztę cukru skarmelizować na suchej patelni, włożyć gruszki, po ok 2 minutach dodać masło i dusić gruszki ok 5 minut, przekręcając je od czasu do czasu, by pokryły się maślanym karmelem. Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i umieścić w posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką formie do tarty o śr. 24 cm (jeśli podobnie jak a będziecie piec ciasto w formie silikonowej, nie ma już potrzeby niczym jej natłuszczać, jednak w przypadku tego ciasta polecam użyć raczej ze stali węglowej lub ceramiczną - najlepiej z wyjmowanym dnem - gdyż ciasto po wyłożeniu nadzienia jest dość ciężkie i w przypadku formy silikonowej /nawet bardzo sztywnej/ ciasto trudno wyjąć z foremki /szczególnie jeśli zależy nam, by wyjąć je całe w stanie nienaruszonym/).
Na ciasto wyłożyć papier do wypieków i wysypać na niego kulki obciążające lub suchy groch. Piec 15 minut w temp. 180°C. Zdjąć papier z kulkami i popiec jeszcze 2 minuty. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na wierzch gruszki. Piec jeszcze ok. 30-35 minut.


Smacznego. :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10

Pewnie myślicie już powoli o świętach… ja myślę o nich coraz częściej, a tym samym w mojej kuchni coraz częściej można poczuć cynamon, kardamon, goździk… Ostatnio można tam też poczuć i posmakować marcepan, bakalie, domową skórkę pomarańczową… W spiżarce dojrzewa ciasto na pierniki, w pudełkach z ozdobami świątecznymi przybyło trochę nowych bombek i innych ozdób, w biblioteczce pojawiły się nowe książki z przepisami na Boże Narodzenie… A w notesie z przepisami spisane kilkadziesiąt przepisów na ciasta, ciasteczka i inne wypieki, które chciałabym przetestować przed świętami… rzecz jasna większości z nich nie zdążę zrobić, ale na razie nie potrafię podjąć męskiej decyzji... pewnie czas podejmie decyzję za mnie… :)

Dzisiaj będzie już nieco świątecznie, choć nie jest to jeszcze typowa propozycja świąteczna, może jednak stanowić pewną alternatywę dla makowca. Tarta nie jest bardzo pracochłonna, ale trzeba jej poświęcić kilka chwil (gotowanie i mielenie maku, itd.). Jednakże jeśli nie starczy Wam czasu lub ochoty na zabawy z makiem możecie użyć gotowej dobrej jakości masy z puszki, myślę, że ciasto będzie równie smaczne. A jeśli chodzi o wspomniany smak, masa jest bardzo smaczna, wino jest prawie nie wyczuwalne, ale nadaje masie ciekawego charakteru. Karmelizowane gruszki fajnie uzupełniają całość i całkiem nieźle komponują się z masą makową.

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z Magazynu „Kuchnia” i jest autorstwa Dagmary Krzeczkowskiej i Rafała Borysa z MosaiqRestaurant & Wine Lounge. Polecam.

tarta%20z%20makiem%20i%20karmelizowanymi%20gruszkami_2.JPG tarta%20z%20makiem%20i%20karmelizowanymi%20gruszkami_3.JPG tarta%20z%20makiem%20i%20karmelizowanymi%20gruszkami_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2012-11-17 18:20:39

    Ja w sumie nie specjalnie przepadam za masą makową, ale te karmelizowane gruszki... Ach! :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2012-11-15 05:39:04

    Ale się pięknie prezentuje!

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-11-14 19:41:33

    Mmm zjadłabym taki kawałeczek tarty <3

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-14 16:34:32

    Piekna jest! Och, z pewnoscią smakuje rewelacyjnie!Pozdrowionka Kasiu:*

    Twój komentarz
  • Grażyna Grażyna
    2012-11-14 15:54:08

    Uwielbiam i masę makową i gruszki - to cos dla mnie :)

    Twój komentarz

Tarta z masą makową i karmelizowanymi gruszkami

Tarta z masą makową i karmelizowanymi gruszkami

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 24 cm

Opis

Pewnie myślicie już powoli o świętach… ja myślę o nich coraz częściej, a tym samym w mojej kuchni coraz częściej można poczuć cynamon, kardamon, goździk… Ostatnio można tam też poczuć i posmakować marcepan, bakalie, domową skórkę pomarańczową… W spiżarce dojrzewa ciasto na pierniki, w pudełkach z ozdobami świątecznymi przybyło trochę nowych bombek i innych ozdób, w biblioteczce pojawiły się nowe książki z przepisami na Boże Narodzenie… A w notesie z przepisami spisane kilkadziesiąt przepisów na ciasta, ciasteczka i inne wypieki, które chciałabym przetestować przed świętami… rzecz jasna większości z nich nie zdążę zrobić, ale na razie nie potrafię podjąć męskiej decyzji... pewnie czas podejmie decyzję za mnie… :)

Dzisiaj będzie już nieco świątecznie, choć nie jest to jeszcze typowa propozycja świąteczna, może jednak stanowić pewną alternatywę dla makowca. Tarta nie jest bardzo pracochłonna, ale trzeba jej poświęcić kilka chwil (gotowanie i mielenie maku, itd.). Jednakże jeśli nie starczy Wam czasu lub ochoty na zabawy z makiem możecie użyć gotowej dobrej jakości masy z puszki, myślę, że ciasto będzie równie smaczne. A jeśli chodzi o wspomniany smak, masa jest bardzo smaczna, wino jest prawie nie wyczuwalne, ale nadaje masie ciekawego charakteru. Karmelizowane gruszki fajnie uzupełniają całość i całkiem nieźle komponują się z masą makową.

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z Magazynu „Kuchnia” i jest autorstwa Dagmary Krzeczkowskiej i Rafała Borysa z MosaiqRestaurant & Wine Lounge. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki (w oryginale 1 szklanka)
    kwaśnej śmietany (18 lub 22%)
    żółtka
    masła
    szczypta soli
    proszku do pieczenia
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    250 g maku
    mleka
    wytrawnego białego wina
    cukru (w oryginale były podane 3 łyżki, ale ja nieco zwiększyłam ilość cukruj, bo masa wydawała mi się w smaku mało słodka)
    rodzynek (dałam 50 g)
    mieszanych bakalii (u mnie posiekane migdały, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, posiekane suszone morele)
    ekstraktu z migdałów
    średniej wielkości gruszek
    masła

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mak gotować w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Odsączyć, zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wino z 3 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, czekając aż odparuje (objętość powinna się zredukować o 1/3). Połączyć z makiem.
Gruszki obrać, przepołowić i pozbawić pestek.
Resztę cukru skarmelizować na suchej patelni, włożyć gruszki, po ok 2 minutach dodać masło i dusić gruszki ok 5 minut, przekręcając je od czasu do czasu, by pokryły się maślanym karmelem. Rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i umieścić w posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką formie do tarty o śr. 24 cm (jeśli podobnie jak a będziecie piec ciasto w formie silikonowej, nie ma już potrzeby niczym jej natłuszczać, jednak w przypadku tego ciasta polecam użyć raczej ze stali węglowej lub ceramiczną - najlepiej z wyjmowanym dnem - gdyż ciasto po wyłożeniu nadzienia jest dość ciężkie i w przypadku formy silikonowej /nawet bardzo sztywnej/ ciasto trudno wyjąć z foremki /szczególnie jeśli zależy nam, by wyjąć je całe w stanie nienaruszonym/).
Na ciasto wyłożyć papier do wypieków i wysypać na niego kulki obciążające lub suchy groch. Piec 15 minut w temp. 180°C. Zdjąć papier z kulkami i popiec jeszcze 2 minuty. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na wierzch gruszki. Piec jeszcze ok. 30-35 minut.


Smacznego. :)